ABONE OL
Tarayıcınızdan Google’a girin, görsellerde arama sayfası açın, idiot (aptal) yazıp aratın. Listelenen arama sonuçlarında ne görüyorsunuz? ABD Başkanı Donald Trump.
Aşağı doğru inildikçe kısmen azalsa da Google’ın Trump’ı “aptal” olarak gördüğü/gösterdiği net bir şekilde gözlerinizin önünde işte.
 

 
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
 
Bu durum bir süredir ABD kamuoyunun da gündemindeydi. Dünyanın en büyük arama motoru Google, Trump’ı neden “aptal” ( idiot )olarak görüyor ya da gösteriyordu? Google kendisini “arama sonuçlarında hile yapmakla suçlayan” Trump’a karşı bir algı operasyonu mu yürütüyordu?
 
Her şey Trump’ın Google hakkında attığı “Google ve diğerleri Muhafazakarların seslerini bastırıyor ve bilgi ve haberleri saklıyorlar. Neyi görüp neyi göremeyeceğimizi kontrol ediyorlar. Bu çok ciddi bir durum - ele alınacak!” diyen  tweetlerle mi başladı şimdilik bilinmiyor.
 
 
GOOGLE CEO’SU “APTAL” SORUSUNA NASIL YANIT VERDİ?
 
Trump-Google gerilimi nihayetinde Amerikan Kongresi’ne kadar taşındı.
Google CEO’su Sundar Pichai, Kongre’ye davet edildi ve kendisine şu soru soruldu: Google’ın görseller bölümünde aptal ( idiot ) kelimesi aratıldığında neden ABD Başkanı Donald Trump’ın fotoğrafları görülüyor? Böyle bir arama sonucu nasıl ortaya çıkıyor? Pichai “bilişimsel” bir dille cevap verdi:
Bugün biz öyle bir arama sağlıyoruz ki ne zaman bir kelime yazsanız Google olarak biz indeksimizde saklanan milyarlarca sayfayı tarıyoruz. Anahtar kelimeyi alıyor, web sitelerindekilerle eşleştiriyor ve bunları 200 farklı göstergeye göre sıralıyoruz. İlgisi, yeni olması, popülaritesi, diğer insanların o kelimeyi nasıl kullandığı gibi şeylere bağlı olarak herhangi bir zamanda o arama için en iyi sonuçları bulmaya çalışıyoruz. Harici denetimlerle bu sonuçların tarafsızlık ilkesine uyup uymadığını değerlendiriyoruz.
 
 
PICHAI: ARAMA SONUÇLARINA MÜDAHALE ETMİYORUZ
 
Pichai, bir Kongre üyesinin “Perde arkasındaki bazı adamlarınız kullanıcılara hangi sonuçların gösterileceğini belirlemiyor değil mi?” şeklindeki sorusuna ise şu yanıtı verdi: Hiçbir arama sonucuna müdahale etmiyoruz.
 
Pichai bu cevapla adeta “Trump’ı biz değil kullanıcılarımız aptal olarak görüyor” diyerek topu Google kullanıcılarına atmış görünse de Trump-Google tartışmasının sürmesi bekleniyor.