Pakistan, ABD'nin yeni Afganistan stratejisine karþýlýk vermek için aralarýnda Türkiye'nin de olduðu ülkelerle temasa geçti.
ABD Baþkaný Donald Trump, 21 Aðustos'ta Virginia'daki Fort Myer askeri üssünde yaptýðý konuþmada, ABD'nin Afganistan'dan hýzlý þekilde çekilmesinin "öngörülebilir ve kabul edilemez" sonuçlarýný önlemek için mücadeleyi sürdürmeleri gerektiðini belirtmiþ ve Pakistan'ýn "terörist örgütlere sýðýnacak liman" saðladýðýna dair iddialarda bulunmuþtu.
Pakistan Dýþiþleri Bakanlýðýndan adýnýn açýklanmasýný istemeyen bir üst düzey yetkili, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Trump yönetiminin cepheleþmeye daha çok sürükleyen yaklaþýmý karþýsýnda Pakistan'a desteði geniþletmek için Türkiye, Rusya, Çin ve Ýran ile temas kurulduðunu belirtti.
Yetkili, "ABD'nin, Afganistan'da daha fazla Hindistan rolü arayan sözde güney Asya stratejisi, bize buna karþý koymamýz için yeni bölgesel iþ birliði dýþýnda baþka bir seçenek býrakmadý. Pakistan, sadece Ýslamabad'a karþý deðil, dört bölgesel gücün çýkarýna karþý olan bu stratejiye karþý koymak için Rusya, Çin, Ýran ve Türkiye ile temas halinde." ifadelerini kullandý.
Dýþiþleri yetkilisi, Çinli ve Rus yetkililerin Pakistan'ýn terörle mücadele çabalarýna destekleyici açýklamalarýnýn, Ýslamabad'ýn baþka yerlerde destek kazandýðýnýn kanýtý olduðunu söyledi.
Ýlk temaslarýn yapýldýðýný kaydeden yetkili, bu ülkelerin liderlerinden olumlu sinyaller alýndýðýna dikkati çekti.
Pakistan Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Nafees Zakaria da Dýþiþleri Bakaný Havaca Muhammed Asif'in cuma günü Çin'e, ardýndan da ay ortasýnda Moskova, Tahran ve Ankara'ya ziyarette bulunacaðýný açýkladý.
YENÝ BÖLGESEL ÝÞ BÝRLÝÐÝ
Bu arada bazý yerel araþtýrmacýlar da ABD'nin yeni stratejisi ve Pakistan'ýn daha önce pek görülmemiþ tepkisinin ardýndan bölgede yeni siyasi ve stratejik ortaklýklar olacaðýný öngörüyor.
Araþtýrmacýlar, özellikle Çin ile ekonomik baðlarý geliþtirme ve Moskova ile diplomatik ve askeri alýþveriþi artýrmanýn ülkenin iyiliðine olacaðý görüþünde.
Siyasi araþtýrmacý Jabbar Khattak, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, "Bence, Trump bu stratejiyi birkaç yýl önce açýklasaydý gerçek bir strateji olmaktan ziyade zorlama bir taktik olurdu, bu da iþlerdi." deðerlendirmesinde bulundu.
Khattak, ancak Çin'in Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'yla (CPEC) baðlantýlý olarak Pakistan'da artan ekonomik çýkarlarý ile Pakistan'ýn önceden düþman olduðu Rusya ile askeri baðlarýný güçlendirilmesi gibi yakýn geliþmelerin bölgesel dinamiði tamamen deðiþtirdiðini vurguladý.
ÇÝN'ÝN ARTAN ROLÜ
Pakistan'ýn eski Kabil büyükelçilerinden Rüstem Þah Mohmand, Pekin yönetiminin gelecek süreçte Afganistan'da daha büyük rol üstleneceðini düþünüyor.
Mohmand, "Çin'in yakýn gelecekte Afganistan'a yönelik çýkýþ yolunu göstereceðine inanýyorum çünkü savaþtan zarar gören Afganistan'a barýþ gelmesi Çin'in milyarlarca dolarlýk Kuþak ve Yol Projesi için hayati önem taþýyor." yorumunu yaptý.
Trump'ýn Afganistan'da Hindistan'a daha geniþ bir rol verme arayýþýnda olan stratejisinin Pakistan'ý Çin'e yaklaþtýracaðýný savunan Mohmand, Trump'ýn eski taktikleri yeniymiþ gibi sunduðunu ancak Ýslamabad'ýn bu tür tehditlere alýþýk olduðunu ifade etti.