Trump'ın ''enerji santralleri'' tehdidine karşılık gecikmedi: İran, Körfez'i işaret etti
ABONE OL
ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda İran'ın altyapısına yönelik yeni saldırı tehdidinde bulundu.

TRUMP'TAN İRAN'A "HÜRMÜZ BOĞAZI" TEHDİDİ

Trump, "Bundan böyle İran'ın Hürmüz Boğazı'nda bir gemiye füze, roket, insansız hava aracı veya başka herhangi bir silahla ateş açtığı her durumda ABD, başkent Tahran'da veya yakınında bulunanlar da dahil olmak üzere bir köprüyü veya elektrik santralini bombalayıp imha edecek" ifadelerini kullandı.

İRAN: ENERJİ SANTRALLERİMİZ SALDIRIYA UĞRARSA ABD'NİN BÖLGEDEKİ MÜTTEFİKLERİNİN ELEKTRİĞİ KESİLECEKTİR

Devrim Muhafızları Ordusu Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Mecid Musevi, ABD Başkanı Trump'ın İran'ın altyapısına yönelik saldırı tehdidine yanıt verdi verdi.

Konuya ilişkin bildiri yayımlayan Musevi, "Köprülerimiz ya da enerji santrallerimiz saldırıya uğrarsa ABD'nin bölgedeki müttefiklerinin elektriği kesilecektir." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada, "Bundan böyle, İran İslam Cumhuriyeti Hürmüz Boğazı'nda bir gemiye füze, roket, insansız hava aracı veya başka herhangi bir cihaz veya silahla ateş açtığı her seferinde, Amerika Birleşik Devletleri, başkent Tahran'ın çevresinde veya içinde bulunanlar da dahil olmak üzere bir köprü veya enerji santralini bombalayarak imha edecektir." ifadelerini kullanmıştı.

İşte ABD/İsrail-İran savaşında dakika dakika yaşananlar:

23:38 İngiltere Dışişleri Bakanlığı, bölgede devam eden güvenlik riski nedeniyle İran'daki diplomatik personelin geçici olarak ülkeden çekildiğini, büyükelçiliğin ise faaliyetlerini uzaktan sürdürdüğünü duyurdu.

23:09 ABD Başkanı Donald Trump, "İran çok ağır darbeler alıyor ve anlaşma yapmak istiyor. Fakat ben henüz anlaşma yapmaya hazır olmadıklarını düşünüyorum. Hazır değiller ancak çok yakında hazır olacaklar" dedi.

22:32 Irak basını: Erbil kenti semalarında 5 İHA imha edilmesi üzerine patlama sesleri duyuldu

21:52 İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, desteğin türü ne olursa olsun, ABD'nin olası saldırılarında katkısı bulunan tarafların meşru hedefler olarak kabul edileceğini söyledi.

21:43 İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Tahran'ın çevresinde yer alan köprü veya enerji santralini bombalama tehdidine ilişkin, "Köprülerimiz ya da enerji santrallerimiz saldırıya uğrarsa ABD'nin bölgedeki müttefiklerinin elektriği kesilecektir." uyarısında bulundu.

21:28 Güney Kore Devlet Başkanlığı Ofisi, ABD'nin Güney Kore'den Hürmüz Boğazı'na savaş gemisi gönderilmesini talep ettiğine ilişkin medyada yer alan iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

21:27 İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'nda alternatif güzergahların kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Bildiride, "Hürmüz Boğazı'nın girişi ve çıkışı bellidir ve kesin kontrolümüz altındadır. Alternatif güzergah güvensiz ve tehlikelidir. Hürmüz Boğazı'nda alternatif güzergahların kullanılmasının telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı konusunda uyarıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

18:47 ABD Başkanı Donald Trump, İran ile çatışmalarda ölen askerler için düzenlenen törene giderken yaptığı açıklamada, "İran bunun bedelini ağır ödeyecek" dedi.

17:29 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İsfahan eyaletinde yer alan Kazma Dağı'nda gizli bir nükleer tesis olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

17.18 ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın saldırılarında hayatını kaybeden Amerikan askerlerinin cenazelerini karşılamak ve onları "onurlandırmak" istediğini söyledi.

16.11 ABD Başkanı Trump, İran'ın Hürmüz'deki gemilere saldırması durumunda "Tahran'dakiler dahil olmak üzere bir köprü veya enerji santralini bombalayacaklarını" açıkladı

15.00 ABD'nin 27 Haziran'dan bu yana İran'a düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 53, yaralananların ise 592 olduğu bildirildi.

16.10 ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, yaklaşık 1,5 yıldır İran'la anlaşmak için çaba gösterdiklerini söyleyerek, "İran işbirliği yapmamakta ısrar etmeye devam ederse, Başkan'ın (Donald Trump) elinde pek çok seçenek var." dedi.

14.58 İran basını: ABD ordusu, Hürmüz Boğazı'ndaki Lark Adası'na saldırı düzenledi

14.52 İran'ın saldırıları devam ederken Bahreyn ve Suudi Arabistan'da sirenler çaldı, halka güvenli bir yere gitme çağrısı yapıldı

14.47 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD'nin, İran'ın nükleer programını hedef almak için bahane aradığını ve "Kazma Dağı'na yönelik söylemlerin" de bu bahaneye hizmet ettiğini ileri sürdü.

14.43 İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin son saldırılarına misilleme olarak Ürdün'deki Amerikan üslerine füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediğini duyurdu.

12:23 İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Sözcüsü Hasan Kaşkavi, ABD Başkanı Donald Trump'ın "İran'ın çaresizce ABD ile görüşmek istediği" yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

11:54 Ürdün, İran'dan fırlatılan 6 füzeden 4'ünün engellendiğini, 2'sinin ise boş araziye düştüğünü bildirdi.

11.47 İran İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ali Zeynivend, ABD ile İran arasındaki dolaylı görüşmelere ilişkin, "Mesaj alışverişi ve arabuluculuk girişimleri devam ediyor. Diplomasi durmaz." dedi.

09.48 ABD ordusuna ait füzelerin gece saatlerinde İran'ın Buşehr Nükleer Santrali yakınlarında bulunan bir elektrik trafo merkezini vurduğu bildirildi.

09:21 ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD'nin Güneydoğu Asya Uluslar Birliğine (ASEAN) bağlılığının sürdüğünü ve İran'ın Hürmüz Boğazı üzerinde kontrol kurma talebinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

09.20 İran ordusu, Kuveyt'teki Camp Doha'da bulunan ABD ordusuna ait mühimmat depoları ve lojistik ekipmanlarının insansız hava araçlarıyla (İHA) vurulduğunu duyurdu.

06.50 İran Ordusu, Kuveyt'in batısındaki Ed-Doha Askeri Üssü'nde bulunan ABD Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait mühimmat depoları ile lojistik tesislere insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediğini açıkladı.

06.33 ABD'nin, İran'ın batısında yer alan Kürdistan'a bağlı Bane ve Hemedan'a bağlı Kebuder Aheng ilçelerine hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

03.45 ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), İran'a yönelik saldırıların 11. gecesinde devam ettiğini duyurarak, "Bu saldırılar, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari gemiler için tehdit oluşturma yeteneğini daha da zayıflatmayı amaçlıyor" açıklamasında bulundu.

03.26 ABD'nin saldırı başlattığını duyurmasının ardından İran'ın farklı eyaletlerinde çok sayıda patlama sesi duyulduğu bildirildi.

02.57 İran basını: ABD'nin saldırı başlattığını duyurmasının ardından İran'ın başkenti Tahran'da hava savunma sistemleri devreye girdi.

00.59 Kuveyt ordusu, İran'ın insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini duyurdu.

02.56 İran basını: ABD'nin saldırı başlattığını duyurmasının ardından Tebriz, Huzistan, Hürmüzgan kentleri ve Çabahar Limanı'nda patlama sesleri duyuldu.

00.59 Kuveyt ordusu, İran'ın insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini duyurdu.

00.12 ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, "tehlikeli bir dünyada yaşadıklarını" ve Amerikan ordusu için ek kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, İran'la süren savaşın maliyetinin "37,5 milyar dolara ulaştığını" açıkladı.

00.10 İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemu'l Enbiya Merkez Karargahı, ABD'nin İran'ın nükleer santrallerine saldırı gerçekleştirmesi halinde bu girişimi bölgedeki savaşın genişletilmesi olarak değerlendireceklerini açıkladı.

23.39 ABD Başkanı Donald Trump, ABD-İsrail ile İran arasındaki savaşta 18 ABD askerinin öldüğü bilgisini paylaştı.

22.30 İran Devrim Muhafızları Ordusu, Kuveyt'e ait Bubiyan adası ile Ali es-Salem Hava Üssü'ndeki ABD radarlarının vurulduğunu açıkladı.