Trump’ın savaş kabinesi hazır
ABONE OL

Cumhuriyetçilerin en radikali John Bolton, Trump’a Güvenlik Danışmanı oldu!

öreve başladığı günden bu yana kabinesindeki 21 ismi kaybeden ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’ı Cumhuriyetçilerin şahin isimleriyle doldurmaya devam ediyor. Kısa süre önce Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı kovarak yerine uzlaşmaz bir İran karşıtı olan Mike Pompeo’yu aday gösteren Trump, önceki gün de Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert McMaster’ı uzaklaştırdı. Tillerson-Pompeo değişikliğinde olduğu gibi yine Twitter’dan açıklama yapan Başkan, “Olağanüstü bir iş çıkaran ve her zaman dostum olarak kalacak Korgeneral McMaster’a hizmetleri için minnettarım” diyerek boşalan koltuk için ABD’nin eski Birleşmiş Milletler elçisi John Bolton’ı atadığını duyurdu.

DEĞİŞİKLİK 9 NİSAN’DA

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Trump’ın rahat bir geçiş dönemi olması için McMaster’dan gelecek ayın ortasına kadar görevine devam etmesini istediği aktarılırken, Korgeneral’in 34 yıllık hizmetinin ardından bu yaz ABD Ordusundan emekli olacağı ifade edildi. McMaster’ın yerine 9 Nisan’da Ulusal Güvenlik Danışmanlığı koltuğuna oturacak Bolton, bayrak değişimine ilişkin değerlendirmesinde, büyük bir onur duyduğunu vurgulayarak “Başkan Trump’ın liderliğinde ülkemizi daha güvenli ve dışarıda daha güçlü yapmak için çalışacağım” diye konuştu. 

Amerikan basını tarafından ‘dış politika’ şahini olarak nitelendirilen Bolton’ın görevlendirilmesi ile birlikte Beyaz Saray’ın diplomasi ekibindeki savaş yanlısı dönüşüm tamamlanmış oldu. 

‘ONU KİM DURDURACAK’

 

Yahudi lobisinin ‘geleceği parlak siyasetçi’ şeklinde tanıttığı ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley ve Tahran’da rejim değişikliğini savunan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte Washington’ın güvenlik stratejisine yön verecek olan Bolton da radikal görüşlere sahip bir bir muhafazakar olarak tanınıyor. İran ile Kuzey Kore’ye karşı askeri müdahaleyi savunan şahin danışman, anlaşmazlıkların silaha sarılarak çözülebileceği inancına sahip. Öte yandan George Bush, Ronald Reagan ve George W. Bush gibi ABD Başkanları ile çalışan Bolton’ın savaş yanlısı kabineye eklemlenmesi, Amerikan basınında da tedirginliğe yol açtı. Demokratlara yakınlığıyla bilinen Vox ve MSNBC değişiklikle birlikte ulusal güvenliğin tehlikede olduğunu kaydederken, Mother Jones sitesiyse “Gerektiğinde Bolton’ı kim durduracak” ifadesine yer verdi. 

FETÖ DARBESİNE DESTEK VERMİŞTİ

İran’A karşı silahlı mücadeleyi savunan Donald Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhindeki demeçleriyle de biliniyor. Uzun zamandır Fox News kanalında yorumculuk yapan Bolton, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sırasında katıldığı bir programda “Darbe son şansımız” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ABD ve NATO karşıtı olarak tanımlayan Bolton, Türkiye’de olası bir yönetim değişikliğine üzülmeyeceğini ifade etmişti. Bolton son olarak, geçen hafta katıldığı bir programda terör örgütü YPG ile PKK’nın aynı olduğunu itiraf etmişti.

İRAN TEDİRGİN

Trump’ın John Bolton’ı Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine getirmesi yurt dışında da tepkiyle karşılandı. İran Muhafız Konseyi Başkanı Abbas Ali Kadkhodai Bolton’ı Halkın Mücahitleri Örgütü’yle ilgili açıklamaları nedeniyle ‘terör destekçisi’ olarak tanımladı. Bir televizyon programında konuşan Kadkhodai, “Radikal bir Amerikalı siyasetçi, terörist grup Halkın Mücahitleri Örgütü ile sürekli görüşürken neden hassas bir göreve getirildi asıl soru bu” dedi.