Trump'tan 2024 için yeþil ýþýk! ''Beni özlemediniz mi?''
ABONE OL

Eski ABD Baþkaný Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti içinde etkin rol alacaðýný kaydederken, 2024'te yapýlacak baþkanlýk seçimlerinde aday olabileceði sinyalini verdi.

20 Ocak'ta baþkanlýk görevini Demokrat rakibi Joe Biden'a devreden Trump, görevi sona erdikten sonraki ilk kalabalýða hitabýný Florida'da gerçekleþtirilen 2021 Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansý'nda yaptý.

Tamamen dolu bir salonda coþkulu bir kalabalýða konuþan Trump, aðýrlýklý olarak Biden yönetimine yönelik sert eleþtiriler yaptý ve hem kendi hem de Cumhuriyetçi Parti'nin geleceði hakkýndaki görüþlerini paylaþtý.

- "YENÝ PARTÝ KURMAYACAÐIM"

Sözlerine, "Beni henüz özlemediniz mi?" þeklinde baþlayan Trump, 4 yýl önce baþlattýklarý siyasi hareketin sona ermediðini, bilakis yola daha yeni çýktýklarýný söyledi.

Yeni parti iddialarýný net bir dille yalanlayan Trump, "Yeni bir parti kurmayacaðým, bu yöndeki haberler yalan. Cumhuriyetçi Parti bizim partimiz. Gururlu, çalýþkan ve vatansever Amerikalýlarýn oluþturduðu hareketimiz yeni baþladý ve sonunda biz kazanacaðýz." deðerlendirmesini yaptý.

- 2024 BAÞKANLIK SEÇÝMLERÝ ÝÇÝN "UMUT VERDÝ"

Öte yandan Trump, gelecek baþkanlýk seçimlerine girip girmeyeceðine yönelik çok merak edilen konuda kendi seçmen tabanýna umut verdi.

3 Kasým 2020'de yapýlan seçimleri kendisinin açýk bir þekilde kazandýðýný savunan Trump, 2024 için aday olabileceðini, "Kim bilir, belki onlarý 3. kez yenmek üzere karar alabilirim, tamam mý?" sözleriyle duyurdu.

Trump ayrýca 2022 Kongre ara seçimleri ve 2024 seçimlerine giden yolda Cumhuriyetçi Parti içinde etkin ve aktif roller alacaðýný ve bu seçimleri kazanmak için beraber çalýþacaklarýný dile getirdi.

Önce Temsilciler Meclisini ve Senatoyu geri kazanacaklarýný iddia eden Trump, "Daha sonra biri Cumhuriyetçi baþkanlýðý kazanacak ama acaba kim?" sözleriyle de salonda alkýþ topladý.

- BÝDEN YÖNETÝMÝNE YÜKLENDÝ

Konuþmasýnýn büyük bölümünde Biden yönetimine yüklenen Trump, kendilerinin "önce Amerika" derken, Biden'ýn "en son Amerika" politikasý izlediðini savundu.

"Biden, tüm baþkanlar arasýnda ilk ayýný en kötü geçiren isimdir." diyen Trump, Biden yönetiminin özellikle göçmenlik politikalarýný eleþtirdi ve yasa dýþý göçmenlere ülke kapýlarýnýn açýldýðýný ileri sürdü.

ABD'nin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelesinin temelini kendi yönetiminin attýðýný ve Biden'ýn bugün o planlarý uyguladýðýný savunan Trump, "Biz kimsenin beklemediði þekilde rekor sürede aþý çalýþmalarýný bitirdik. Biden bizim hazýrladýðýmýz planlar üzerinden gidiyor ve þu anda medya tüm krediyi ona veriyor. Büyük haksýzlýk." þeklinde konuþtu.

Biden'ýn Paris Ýklim Anlaþmasýna ve Dünya Saðlýk Örgütüne "herhangi bir yeni müzakere yapmadan" dönmesini eleþtiren Trump, kazanan ülkelerin Çin ve Rusya olduðunu ifade etti.

Afganistan ve Irak konusunda Biden'ýn attýðý adýmlarý da eleþtiren Trump, Biden'ýn Ýran'la yeniden nükleer anlaþmaya dönme politikasýný, "Hiçbir þey almadan yaptýrýmlarý kaldýrdýlar. Daha müzakereler baþlamadan aptalca tüm kozlarý veriyorlar." diyerek eleþtirdi.

- SEÇÝMLERDE HÝLE ÝDDÝALARINI YÝNELEDÝ

3 Kasým 2020'deki baþkanlýk seçimlerinde hile yapýldýðý þeklindeki iddialarýný yineleyen Trump, "Bu seçimlerde hile yapýldý ve sonra Yüksek Mahkeme de diðer mahkemeler de doðruyu yapacak cesareti gösteremediler." dedi.

ABD'de acilen seçim sistemi ile ilgili bir reform yapýlmasý ve postayla oy kullanma yönteminin tamamen revize edilmesi gerektiðini savunan Trump, "Bizim seçim sistemimiz birçok 3. dünya ülkesinden daha kötü, bunu hepiniz görüyorsunuz." þeklinde konuþtu.

Trump, görevde iken girdiði seçimlerde ABD tarihinde en yüksek oyu almasýna raðmen seçimleri kaybetmesinin "inanýlmaz" olduðunu ve posta oylarýnda yapýlan hilelerin bu sonucu doðurduðu yorumunu yaptý.

- TWÝTTER VE FACEBOOK'A YÜKLENDÝ

Öte yandan Trump, Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaþým platformlarýnýn "ülkedeki muhafazakar hesaplarý hedef alýp kapattýðýný" ileri sürdü ve bu þirketlerin denetlenmesi gerektiðini söyledi.

Trump, "Twitter, Google ve Facebook, muhafazakar hesaplarý sansürlediðinde bu firmalara yaptýrým getirilmesi gerekir." þeklinde konuþtu ve söz konusu firmalarýn içeriklerden sorumlu tutulmamasýna imkan tanýyan ilgili yasanýn 230. maddesinin derhal kaldýrýlmasý çaðrýsýnda bulundu.

Diðer yandan Trump'ýn konuþmasýndan hemen önce konferansa katýlanlar arasýnda yapýlan ankette, 2024 baþkanlýk seçimleri için Trump'ýn adaylýðýný destekleyeceðini belirtenlerin oraný yüzde 55 olarak çýktý.