Meclis Baþkanlýðýndan yapýlan açýklamada, Cumhurbaþkaný Said'in duyurduðu "hükümet sistemi deðiþikliði için 25 Temmuz 2022'de Anayasa referandumu, 17 Aralýk 2022'de erken genel seçim ve Meclisin seçimlere kadar kapalý kalmasý" yönündeki kararlarý deðerlendirildi.
Açýklamada, Cumhurbaþkaný Said'in aldýðý kararlarýn Anayasa'ya aykýrý olduðu ve Meclis çalýþmalarýnýn bir yýl daha askýya alýnmasýnýn kabul edilemeyeceði belirtilerek, böyle bir prosedürün meþru olmadýðý kaydedildi.
Ülkede derinleþen krizden çýkýþýn istisnai tedbirlerin derhal iptal edilmesinden geçtiðine dikkati çekilen açýklamada, Tunus'un geleceðini hep beraber belirlemek için kapsamlý bir ulusal diyalog yoluna gidilmesi gerektiði ifade edildi
Açýklamada ayrýca, demokratik yollarla ve özgür halk iradesiyle seçilen Meclisin savunulmasý için milletvekillerinin barýþçýl ve meþru mücadele hakkýnýn bulunduðu vurgulandý.
Tunus Cumhurbaþkaný Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalýþmalarýný dondurmasý ve baþbakaný azletmesinin ardýndan 22 Eylül'de de bazý yeni kararnameler yayýmlamýþtý.
Bu kararnamelerle cumhurbaþkanýnýn yasama ve yürütme yetkisi geniþletilmiþ, ayrýca yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunluðunu denetleyen geçici komisyon da feshedilmiþti.
Said'in aldýðý tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluþmasýna yol açmýþtý.
Ýstisnai durumdan çýkýþ için 13 Aralýk'ta bir yol haritasý açýklayan Said, 25 Temmuz 2022'de hükümet sistemi deðiþikliði için Anayasa referandumuna, 17 Aralýk 2022'de de erken genel seçime gidileceðini bildirmiþti.
Said, 25 Temmuz 2021'de aldýðý "olaðanüstü kararlar" doðrultusunda çalýþmalarýný dondurduðu Meclisin ise 17 Aralýk 2022'de yapýlacak erken genel seçimlere kadar kapalý kalacaðýný söylemiþti.
Ülkede Ocak 2022'de "ulusal diyalog" sürecinin baþlatýlacaðýný aktaran Said, çevrim içi ortamda iþleyecek bu sürecin 20 Mart'a kadar devam edeceðini kaydetmiþti.
Tunus'ta Said'in 25 Temmuz'daki kararlarýna karþý çýkan birçok siyasi ve sivil toplum kuruluþu uzun süredir geniþ kapsamlý "ulusal diyalog" çaðrýsý yapýyor.