Tunus'ta düzensiz göçmen sorunu: 2 bin 500 Afrikalý ülkelerine döndü
ABONE OL

Tunus Ulusal Muhafýz Genel Ýdaresinin sosyal medya hesabýndan konuya dair açýklama yapýldý.

Açýklamada, "2024 yýlý baþýndan bu yana, Tunus'ta bulunan düzensiz göçmenlerin ülkelerine gönüllü olarak dönmelerine iliþkin yapýlan çalýþmalar sonucunda, 2 bin 500 düzensiz göçmen gönüllü olarak ülkesine döndü." ifadelerine yer verildi.

Sahra altý Afrika ülkelerinden olan göçmenlerin diplomatik temsilcilikleriyle koordineli çalýþýldýðý belirtilen açýklamada, en son 166 düzensiz göçmenin geçtiðimiz perþembe günü Tunus Havayollarýna ait uçakla anavatanlarýna döndükleri aktarýldý.

Açýklamada göçmenlerin anavatanlarýna gönüllü dönme süreçleri þu þekilde açýklandý:

"Gönüllü geri dönüþ süreci 3 adýmdan oluþuyor. Ýlk olarak anavatanýna dönmek isteyen göçmen güvenlik güçlerine talebini bildirerek isminin kayýt altýna alýnmasýný istiyor. Ýkici adým olarak Uluslararasý Göç Örgütü'ne ülkesine dönmek isteyen göçmenlerin iþlemlerini ve geri dönüþ sürecini kolaylaþtýrmak için haber veriliyor. Son olarak uçuþ programýnýn ayarlanabilmesi için sýnýr polisi ve yabancýlar polis þubesi ile koordinasyon saðlanýyor."

TUNUS'TA DÜZENSÝZ GÖÇMEN SORUNU

Her yýl binlerce Afrikalý düzensiz göçmen, daha iyi bir yaþam umuduyla Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaþmak için Libya ve Cezayir'e sýnýrý olan Tunus'a geliyor.

Orta Akdeniz'deki düzensiz göç rotasý üzerinde yer alan Ýtalya'nýn Kuzey Afrika'ya en yakýn kara parçasý Lampedusa Adasý, Tunus kýyýlarýna yaklaþýk 130 kilometre uzaklýkta bulunuyor.

Tunus'un Sfaks kenti, düzensiz göçmenlerin Lampedusa'ya ulaþma çabalarý için sýklýkla geldiði noktalarýn arasýnda öne çýkýyor.

Avrupa Komisyonu, Eylül 2023'te Tunus ile Avrupa Birliði (AB) arasýnda imzalanan ve bir kýsmý düzensiz göçmen akýþýnýn azaltýlmasýný amaçlayan mutabakat zaptý kapsamýnda Tunus'a 127 milyon avroluk yardým tahsis edildiðini açýklamýþtý.