Tunus'taki muhalif Özgür Anayasa Partisi lideri Abir Musi, Cumhurbaþkaný Said'in aldýðý kararlardan memnun
ABONE OL

Parlamento'da 16 milletvekiline sahip Özgür Anayasa Partisi lideri Musi, sosyal medya hesabýndan yayýmladýðý video mesajda, Cumhurbaþkaný'nýn uygun gördüðü þekilde, Anayasa'nýn 80'inci maddesine iþlerlik kazandýrdýðýný savundu.

Musi, köklü reform çaðrýsýnda bulunduðu konuþmasýnda "Tunus'u yýkým sisteminden kurtarmak için halkýn yanýndayýz." ifadelerini kullandý.

Yaþananlarýn, Tunus halkýnýn aradýðý þeyin sonucu olmasýný umduðunu söyleyen Musi, Tunus halkýnýn, Cumhurbaþkaný Said'in kararlarýndan duyduðu mutluluðu dile getirdiðini öne sürdü.

Tunus'ta Nahda Hareketi "karþýtlýðý" ile tanýnan Özgür Anayasa Partisi ve lideri Abir Musa, 2011 yýlýndaki devrime itirazý ve devrik Cumhurbaþkaný Zeynelabidin bin Ali yönetimi yanlýsý tutumu ile "eski rejim nostaljisi" ile biliniyor.

Musi, 2019 yýlýndaki cumhurbaþkanlýðý seçimlerine aday olarak katýldý ve birinci turu yüzde 4 oy oranýyla 9. sýrada tamamladý. Musi'nin partisi ayný yýl gerçekleþtirilen parlamento seçimlerinde oylarýn yüzde 6,63'ünü alarak 217 sandalyeli Mecliste 16 milletvekiliyle parlamentodaki beþinci parti olmuþtu.

- Parlamentoyu iþgal

Ülkede siyasetin önünü týkamak ve parlamento içindeki çeþitli eylemleriyle siyasetçiden çok aktivist profili çizmekle eleþtirilen Musi, daha önce gerçekleþtirdiði birçok olayla farklý kesimlerin tepkisini üzerine çekti.

Musi, Katar Kalkýnma Fonunun ülkedeki faaliyetlerini de içeren bir dizi yasa tasarýsýnýn oylanacaðý Meclis oturumuna mahkeme yoluyla engel olmaya çalýþtý.

Mahkemenin reddettiði davayý eyleme dönüþtüren Musi, beraberindeki Özgür Anayasa Partisi milletvekilleriyle 29 Haziran'da Meclis Genel Kurulunu iþgal etti.

- Þüpheli finansman sebebiyle Baþsavcýlýk soruþturma açtý

Tunus devrimi sonrasýnda ülkedeki siyasi geçiþ dönemine müdahale etmekle suçlanan Birleþik Arap Emirlikleri'nin (BAE), ülke içindeki birçok siyasetçiyi finanse ettiði iddialarý gündeme gelmiþti.

BAE'nin bugün de ülke demokrasisinin geliþmesini engellemek hedefiyle Musi'yle iþ birliðini sürdürdüðü ülke basýnýnda sýkça yer alýyor.

Bu kapsamda, Tunus Baþsavcýlýðý Özgür Anayasa Partisi'nin yurt dýþýndan finans desteði aldýðýna iliþkin soruþturma açtý.

Soruþturmanýn 4 Kasým 2020 tarihli oturumunda konuþan Musi, partisinin banka hesabýndaki meblaða iliþkin bilgisinin olmadýðýný inceleme açýlabileceðini söyledi.

Özgür Anayasa Partisi eski lider kadrosundan olup bu tür þüpheler sonucu istifa eden Tevfik el-Marudi konuya iliþkin yerel bir radyoya yaptýðý açýklamada, Abir Musi ve partiyi yurt dýþýndan þüpheli þekilde finansal destek almakla suçladý.

Marudi ayrýca partinin arkasýnda istihbarat örgütlerinin bulunduðunu öne sürdü.

- BAE medya gücüyle siyaseti etkiliyor

Musi'nin Tunus'taki tüm faaliyetlerini gündeme taþýmaya özen gösteren BAE medyasýnýn bu çabalarýna ülkedeki birçok uzman da dikkati çekiyor.

BAE ile Musi iliþkisine vurgu yapan siyaset uzmaný Rýdvan Masmudi, "BAE'nin Tunus'taki Demokratik Geçiþi Engelleme Çabalarý" baþlýklý video konferansta, bu iliþkiyi dile getirdi.

Masmudi, herhangi bir ülkenin Tunus'un iç iþlerine müdahalesine karþý olduklarýný belirterek BAE'nin bu konudaki faaliyetlerine iþaret etti.

Konferans'ta konuþan siyaset bilimi uzmaný Mehdi Sabit de diðer bazý ülkelerin yaný sýra BAE'nin de Tunus'ta büyük güçlerin çýkarlarý doðrultusunda aktif bir rol oynadýðýný belirtti.

Sabit, BAE'nin 2014 yýlýnda Nida Tunus Partisi'nin baþarýsýnýn arkasýnda olduðunu, bugün de Abir Musi'nin ülkedeki siyasi krizlerin arkasýndaki isim olarak, Abu Dabi ile iliþki içinde olduðunu vurguladý.

- Abir Musi ve partisi, darbe zemini hazýrlýyor

Nahda Hareketi'nin Parlamento Grubu Baþkaný Nureddin el-Buhayri, AA muhabirine daha önce verdiði demecinde, Musi'nin eylemlerinin darbe hedefindeki bölgesel bir plan çerçevesinde olduðunu dile getirdi.

Buhayri, "Abir (Musi), BAE ve (Dubai Emniyet Müdürü Dahi) Halfan'ýn Tunus içindeki bu partisi (Özgür Anayasa Partisi), devlet kurumlarýnýn iþleyiþini durdurma çabalarýna, BAE ve Mýsýr'ýn, farklý sosyal ve ideolojik yönleriyle Tunus devletinin tamamýna darbe yapmalarý için zemin hazýrlamaya devam ediyor." diye konuþtu.

Nahdalý yetkili, Musi grubunun eylemlerinin Nahda grubundan 3 milletvekiline saldýrarak þiddet uygulama derecesine kadar ulaþtýðýna dikkati çekti.

- Meclisin feshini isteyen milletvekilleri

Musi ve parti yandaþlarý demokrasinin iþlerliðini durdurmaya yönelik tüm faaliyetlerinde öncelikli olarak seçilmiþ Meclise karþý keskin tavýrlar aldý. Meclis binasý yakýnlarýnda düzenledikleri gösteride Meclisin feshini isteyen sloganlar attý.

Daha önce pek çok kez Meclis çalýþmalarýný sekteye uðratan tavýrlarýndan ve milletvekillerine sataþmasýndan ötürü ülke içindeki siyasi yelpazeden yoðun eleþtiri alan Musi, son olarak 24 Mart'ta, genel kuruldaki peþ peþe 3 oturuma giriþ yasaðý aldý.

- BAE'nin Tunus'ta darbe giriþimlerinde bulunduðu iddialarý

BAE'nin, Tunus'taki demokratik sistemi baltalamak ve ülkedeki nüfuzunu artýrmak için birkaç defa darbe teþebbüsünde bulunduðuna iliþkin ülke içinde çok sayýda iddia dile getirildi.

Abu Dabi'nin darbe teþebbüsü iddialarý özellikle 2017-2018 yýllarýnda sýklýkla gündeme getirilse de Tunus makamlarýndan bu iddialarý doðrulayan resmi bir açýklama yapýlmadý.

- Tunus'ta neler olmuþtu?

Tunus'ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kiþinin katýlýmýyla protestolar gerçekleþtirilmiþ, çýkan olaylarda baþta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldýrýlar düzenlenmiþti.

Tunus Cumhurbaþkaný Kays Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurduðunu, milletvekillerinin dokunulmazlýðýný askýya aldýðýný, mevcut Baþbakan Hiþam el-Meþiþi'yi görevden aldýðýný ve kendi atayacaðý bir baþbakanla yürütmeyi devralacaðýný duyurmuþtu.

Said, kendisini Baþsavcý ilan ederek yargýnýn alanýna da müdahale etmiþti.

Hükümete yönelik bu darbe giriþiminin ardýndan askerler, Tunus Meclis Baþkaný ve Nahda Hareketi lideri Raþid el-Gannuþi ile beraberindeki milletvekillerini meclise almamýþtý.

Cumhurbaþkaný Kays Said'in kararlarý üzerine halký barýþçýl mücadeleye çaðýran Gannuþi, yasal bir dayanaðý bulunmayan bu adýmýn bir "darbe" olduðunu vurgulamýþtý.

Kays Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendiðini, aldýðý kararlarýn anayasaya uygun olduðunu ve bunu "darbe" olarak nitelendirenlerden "hukuk derslerini gözden geçirmelerini" istemiþti.