Tunus'ta baþkanlýk sistemine tepki!
ABONE OL

Ýþçi Partisinden yapýlan yazýlý açýklamada, "Hukuki sürece saygý duymadan keyfi bireysel kararlarla sistemi deðiþtirme eðilimi, güç tekeli olmak için devlet erklerinin kullanýlmasý ve kamuoyunun harekete geçirilmesi, bu süreci darbe yolunda atýlmýþ bir adým haline getiriyor." ifadelerine yer verildi.

Açýklamada, baþkanlýk sistemine geçiþ açýklamalarýna iliþkin, "Halkýn daha þeffaf ve demokratik bir sisteme geçiþ umutlarýna yeni bir sorun eklenmektedir." deðerlendirmesi yapýldý.

Tekettül Partisinden yapýlan yazýlý açýklamada da "Cumhurbaþkaný Said'in anayasayý askýya alarak bir baþkanlýk sistemi kurma yoluyla tek adam rejimi oluþturmasýnýn kesinlikle reddedildiði" kaydedildi.

Cumhurbaþkanýnýn anayasaya saygýlý bir biçimde siyasi ve ekonomik krizden çýkýþ vizyonunu ve planýný netleþtirmesi istenilen açýklamada, "demokratik kazanýmlarýn korunmasý, demokratikleþmeye geri dönüþ ve halkýn ülkenin geleceðinde karar sahibi olmasý" çaðrýsýnda bulunuldu.

"Demokratik yolun baþarýsýna ve devrimin kazanýmlarýný korumaya kararlý güçleri, demokratik yola dönmek ve ulusun geleceðinde halký hakemlik etmek için seferber etmeye" çaðýrdý.

TUNUS'TA BAÞKANLIK SÝSTEMÝ TARTIÞMALARI

Birleþik Arap Emirlikleri merkezli "Sky News Arabia" televizyonuna açýklamalarda bulunan Tunus Cumhurbaþkaný Danýþmaný Velid el-Huccam, 2014'te kurulan siyasi sistemin artýk sürdürülebilir olmadýðýný ifade etmiþ, ülkede baþkanlýk sistemine geçilmesi yönünde hazýrlýk yapýldýðýný paylaþmýþtý.

Huccam, 2011 yýlýnda Tunus'un Arap Baharý sürecinde halk ayaklanmasýyla devrilen eski Cumhurbaþkaný Zeynel Abidin Bin Ali dönemini hatýrlatarak "Sistem tek adam rejimi deðil, baþkanlýk sistemi olacak. Tunus'un sýkýntýsýný çektiði þey, tek adam rejimiydi." ifadelerini kullanmýþtý.

Tunus Meclisindeki üçüncü büyük parti olan Demokratik Akým Partisi, önceki gün yaptýðý yazýlý açýklamada, baþkanlýk sistemine geçilmesi için hazýrlýk yapýldýðý yönündeki açýklamalarý kýnamýþtý.

Tunus Cumhurbaþkanlýðý henüz Huccam'ýn sözlerine yönelik bir açýklama yapmadý.

TUNUS'TA CUMHURBAÞKANI SAÝD'ÝN OLAÐANÜSTÜ KARARLARI

Cumhurbaþkaný Kays Said, 25 Temmuz'da ülkenin tehlikede olduðu sýrada kendisine olaðanüstü yetkiler tanýyan Anayasa'nýn 80. maddesini hayata geçirdiðini duyurmuþtu.

Said, Meclisin çalýþmalarýný 30 gün boyunca durdurduðunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazlýðýnýn kaldýrýldýðýný, baþbakaný azlettiðini ve yeni bir baþbakan atayacaðýný, ayrýca yolsuzluk dosyalarý için kendisini baþsavcý olarak görevlendirdiðini açýklamýþtý.

Ülke içinde bazý kesimler Said'in bu kararýný desteklerken Meclis içindeki partilerin çoðunluðu Cumhurbaþkaný'nýn bu kararlarýyla "Anayasa'yý ihlal ettiðini" belirtmiþ, bazýlarý da Said'i anayasal bir darbe giriþiminde bulunmakla suçlamýþtý.

Tunus'ta dokunulmazlýklarýnýn kaldýrýlmasýnýn ardýndan bazý milletvekilleri ifadeye çaðrýlmýþ, bazýlarý gözaltýna alýnmýþ ve aralarýnda üst düzey bürokratlarýn da yer aldýðý bazý isimler hakkýnda ev hapsi kararý verilmiþti.

Said, bir aylýk sürenin dolmasýnýn ardýndan Meclisin çalýþmalarýnýn durdurulmasý dahil olaðanüstü yetkileri elinde topladýðý kararlarýn "ülkedeki tehlike durumu geçmediði gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatýldýðýný" bildirmiþti.