Türk tarafý resti çekti: O mesele kapandý
ABONE OL

Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, ziyaretlerde bulunmak için geldiði Samsun'da ilk olarak valiliði ziyaret etti. Ziyaretin ardýndan Samsun Valiliði Toplantý Salonu'nda basýn mensuplarý ile söyleþi yapan Tatar, Kýbrýs meselesiyle ilgili önemli açýklamalarda bulundu.

20 Temmuz 2024'ü büyük bir coþkuyla KKTC'nin 50'nci yýldönümü olarak kutladýklarýný ifade ederek söyleþiye baþlayan Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, "Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nde gerçekten törenlerde Sayýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn da katýlýmýyla oradan verilen mesajlar çok önemliydi, çok deðerliydi, çok kýymetliydi. Beni hep etkileyen Sayýn Cumhurbaþkaný'nýn 'Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin göz bebeðidir' þeklindeki ifadesiydi. Zaten hepinizin de bildiði gibi geliþmelere bakýldýðýnda artýk Kýbrýs'ta yeni bir siyaset izlenmektedir. Benim 4 yýlý tamamladýðým Cumhurbaþkanlýðýnda Türkiye'nin desteðiyle sunduðumuz yeni siyasetimiz artýk Kýbrýs'ta federasyon meselesi kapanmýþtýr. Yani Kýbrýs'ta Rumlarla bir ortaklýðýn artýk hiçbir anlamý kalmamýþtýr. Bütün fýrsatlar yitirilmiþtir, tüketilmiþtir. Her türlü iyi niyetimize raðmen Rum tarafý her kapsamlý görüþme planýný ki birleþik devletlerin sunduðu hepsine ret oyunu kullanmýþtýr" diye konuþtu.

"MAVÝ VATAN'DA KKTC'NÝN DE HAKKI VARDIR, HUKUKU VARDIR"

Kýbrýs'ta Türk halkýnýn binlerce yýldýr baðýmsýz olarak yaþadýðýna deðinen KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, "Dolayýsýyla artýk yeni bir sayfanýn açýlmasýyla iki devletli çözümü savunuyoruz. Ýki devletli çözümde Kýbrýs Türk halký, 500 yýllýk tarihiyle, geçmiþiyle, verdiði mücadeleleriyle ayrý bir halk olarak kendi geleceðini tayin etme hakkýyla kendi devletiyle yürüyebilecektir. Doðu Akdeniz'deki jeopolitik, jeostratejik, güvenlik meselelerine ve geliþmelere baktýðýmýzda artýk zaten bunun böyle olmasý gerekir. Çünkü Kýbrýs, Türkiye'den sadece 40 mil uzakta. Yani o kadar yakýn ki sabah kalktýðýnýzda Toroslar'ý görürsünüz. Türkiye'den baktýðýnýzda Beþparmaklar'ý görürsünüz. Anavatan Türkiye Cumhuriyeti, Yavruvatan Kuzey Kýbrýs Cumhuriyeti ve Mavi Vatan ki o bölgelerdeki Akdeniz'deki hakkýmýza baktýðýmýzda hem Türkiye Cumhuriyeti'nin 2 bin kilometrelik Ýskenderun'dan Ege'ye kadar sahil þeridindeki bölgede Akdeniz'de en uzun sahil þeridi Türkiye Cumhuriyeti'nindir ve bizlerin de eski Erenköy'den Karpazburnu'na ve Karpazburnu'ndan aþaðý Gazimaðusa'ya ve Maraþ'a kadar olan sahil þeridimize baktýðýmýzda bütün deniz yetki alanlarý kara sularý kýta sahanlýðý, ekonomik bölge gibi kavramlarla Mavi Vatan'da Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin 3 bin 800 kilometrekare kendi toprak bütünlüðünün kat ve kat fazlasý denizde yani Mavi Vatan'da Kuzey Kýbrýs Hükümeti'nin hakký vardýr, hukuku vardýr. Bunlar bilimsel anlamda bu kadar deðerli ve kýymetlidir. Mavi Vatan'ýn tam üstüne de Gökvatan dediðimiz hava sahasýndaki haklarýmýz ve buna baðlý olarak Türkiye Cumhuriyeti ile aramýzdaki iliþkilere binaen hem Mavi Vatan'da Akdeniz'de hem hava sahasýnda ulusal çýkar ve milli menfaatlerimiz bakýmýndan bambaþka bir coðrafyaya sahip olduðumuzu ve bunun büyük bir potansiyel olduðunu Kýrgýzistan'da katýldýðým Türk Devletler Teþkilatý'nýn toplantýsýnda da ifade ettim. Yani Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti Devleti topraðýyla, deniz yetki alanlarýyla, hava sahasýyla artýk tüm Türk dünyasýna çok þeyler katabilecek bir potansiyele sahiptir" diye konuþtu.

"BÝZ AYRI BÝR HALKIZ, AYRI BÝR DEVLETÝZ VE BAÐIMSIZLIÐIMIZI ÇOKTAN KAZANMIÞIZDIR"

Kýbrýs'ta tek devlet anlayýþýný kabul etmediklerini ve 2 devletli anlayýþý savunmaya devam edeceklerini ifade eden Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, "KKTC'yi tanýtmak için her gün her yerde çalýþýyoruz, uðraþýyoruz. Ben Kýrgýzistan'daydým. Turizm bakanýmýz Londra'da turizm fuarýndaydý. Sivil toplum örgütlerimizin bazýlarý halk danslarýyla Çekoslovakya'daydý. Her yerde her saat Kýbrýs Türk halký mücadelesini sürdürmektedir. Dünyanýn vicdanýna kalmýþ olabilir. Ama bizim vicdanýmýzla biz ayrý bir halkýz, ayrý bir devletiz ve baðýmsýzlýðýmýzý çoktan kazanmýþýzdýr. Çünkü onu hak ettik ve kazandýk. Ve hep söylediðim þey vardýr. Bizim arkamýzda 85 milyonluk Anadolu Türkiye Cumhuriyeti vardýr. Anadolu Türkiye Cumhuriyeti'nin bizleri tanýmasý zaten þu kadar ülkeye deðerdir. O bakýmdan çok önemli ve anlamlý ve bugün de görürsün iþte þeyde Kýrgýzistan'da Sayýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan oradaki açýklamalarý vardý. Bütün dünyaya tekrar orada çaðrýsýný yapmýþtýr. Kýbrýs Türk halkýna yapýlan haksýzlýklarýn bir ay evvel son bulmasý, ambargo ve izolasyonlarýn kaldýrýlmasý ve Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin tanýnmasý için gerekli diplomatik, ekonomik ve siyasi iliþkilerin Kýbrýs Türk halkýyla kurulmasý gerektiðini Sayýn Cumhurbaþkanýmýz yine orada ifade etmiþtir. Bütün Türk dünyasý esasýnda bunu desteklemektedir. Ýslam ülkeleri arasýnda da çok sayýda ülke bizi desteklemektedir. Ama maalesef ne demiþ yine Sayýn Cumhurbaþkanýmýz; 'Dünya beþten büyüktür. Daha adil bir dünya mümkündür.' Ýþte maalesef adaletsiz bir dünyada yaþýyoruz. Bu adaletsiz bir dünyada yaþadýðýmýzý Birleþmiþ Milletler'in (BM) genel sekreteri kendisi ifade etmiþtir. O þekilde bir dünya" þeklinde konuþtu.

"KIBRIS, OSMANLI DEVLETÝ'NÝN DEVAMI OLDUÐU ÝÇÝN ADANIN ESAS SAHÝBÝ BÝZÝZ"

Kýbrýs'ýn aslýnda Türklere ait olduðunu da belirten Cumhurbaþkaný Tatar, "Bugün Kýbrýs'a baktýðýmýzda Kýbrýs 350 yýl kesintisiz bir Osmanlý adasýydý. Kýbrýs Türk halký orada iki halkýn bir tanesidir. Ve esas itibarýyla Osmanlý Devleti'nin devamý olduðu için esas adanýn sahibi bizlere göre bizdik. Ama daha sonra Ýngiliz sömürge yönetiminde yaþananlar, orada Rum nüfusunun çoðalmasý, bir takým yaþanan talihsizliklerle belki zor süreçlerden geçtik ama 1974 Kýbrýs Barýþ Harekatý ile yeni bir dönüm noktasý baþlamýþtýr. Ben bir kez daha tüm Mehmetçiklerimize buradan þükranlarýmý ifade etmek istiyorum. Þehit düþenlere Allah'tan rahmet, hayatta olan tüm Kýbrýs gazilerimize saðlýk, mutluluk ve esenlik diliyorum" ifadelerini kullandý.

"KIBRIS'TA ÝKÝ HALK VARDIR, ÝKÝ DEVLET VARDIR, ÝKÝ DEMOKRASÝ VARDIR, BUNDAN DA GERÝ DÖNÜÞÜ YOKTUR"

Türkiye ile aralarýndaki baðýn bozulmasý için çeþitli oyunlarýn oynandýðýna ve sözler verildiðine de dikkat çeken Tatar, ayrýca þunlarý söyledi:

"Bütün devletlerin münasebetlerimiz var, iliþkilerimiz var. Ancak hepsi üzerinde çeþitli fark eden baskýlar var. Ýþte bekleyiniz, þu olacak, bu olacak Kýbrýs'ta bütün iþte batý ülkeleri özellikle Avrupa Birliði. Çünkü Avrupa Birliði'nde kim var? Yunanistan var. Kim var? Kýbrýs Rum yönetimi var. Onlar Avrupa Birliði'ni etkiliyorlar ve iþte Kýbrýs'a birleþik bir Kýbrýs için hala daha umutlarýný yitirmemiþler; 'Sakýn ola Kuzey Kýbrýs'ý tanýmayýnýz. Çünkü Kýbrýs'ýn geleceði birleþik Kýbrýs'týr. Kýbrýs birleþik Kýbrýs olunca tamamýyla Kuzey ve Güney Avrupa Birliði'nin bir parçasý olacak. Dolayýsýyla bu da Kýbrýslý Türkler için daha iyi olacak' þeklinde bizi bir takým oyunlarla oyalama ve Türkiye ile aramýzdaki baðlarýn kopartýlmasý için her türlü oyunu oynamaktadýrlar. Dolayýsýyla bir takým tehditler, bir takým farklý yaklaþýmlarda bizim tanýnmamýz gecikmektedir. Fakat þu bir gerçektir; Kýbrýs'ta iki halk vardýr, iki devlet vardýr, iki demokrasi vardýr. Bundan da geri dönüþü yoktur. Bu kadar. Biz kendimizi tanýtmaya anlatmaya devam ediyoruz. Bugün bu iki devletli siyaseti biz her yerde kendi diplomatlarýmýzla, kendi iþ insanlarýmýzla ve Kýbrýslý Türkler ile sadece Kýbrýs'ta yaþayan yarým milyon yakýn insanýmýz deðil. Ayný zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nde yaþayan Kýbrýslý en az o kadar insanýmýz var. Ýngiltere'de 300 bin insanýmýz var. Avustralya'da 100 bin insanýmýz var. Ve dünyanýn her yerinde çok baþarýlý Kýbrýs Türkleri var. Doktorlar, mühendisler, iþ insanlarý. Her yerde bu þekilde baþarýlý insanlar var. Herkes her yerde þu anda inanýnýz ki kalbi Kýbrýs ile atýyor. Herkes Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ne sahip çýkýyor. Dolayýsýyla böylesine büyük bir mücadelenin içerisinde olan Kýbrýs Türk halký hiçbir zaman umudunu yitirmeden Kuzey Kýbrýs'ý tanýtmak için her türlü fedakarlýðý yapacaktýr ve yapmaktadýr."

Türkiye dönemeci baþarýyla geçti

Ülkesi için Türk dünyasýna seslendi

KKTC Cumhurbaþkaný Tatar: Kuzey Kýbrýs, cazibe merkezi olmaya devam edecek