Türk tarafýnýn haklý talepleri karþýsýnda çaresizler: Bizim için ''felaket'' olur
ABONE OL

Rumlarýn uzlaþmaz tavrý nedeniyle 56 yýldýr çözülemeyen Kýbrýs meselesi, bugünlerde Yunan ve Rum tarafýnýn gündeminde geniþ yer tutuyor.

Yunan Kathimerini gazetesine konuþan Rum Dýþiþleri Bakaný Konstantinos Kombos, Kýbrýs konusunda dikkat çeken sözler sarf etti.

Röportajýnda Kýbrýslý Türklere bir mesaj vermek istediðini belirten Kombos, "Özellikle tüm Kýbrýslýlar için en yararlý olacak þeyin, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin belirlediði çerçevede mutabakata varýlmýþ bir çözüme ulaþýlmasý olduðuna inanýyoruz" dedi.

Kombos, bölgesel geliþmeler dâhil olmak üzere karþýlýklý ilgi duyulan konulara odaklandýðýný, her zaman AB-Türkiye iliþkileri perspektifinden ele alýndýðýný ve Kýbrýs sorununun da bunun bir parçasý olduðunu belirtti.

BM'nin iki tarafý ortak bir toplantýda bir araya getirme çabalarýna atýfta bulunan Rum bakan, BM Genel Sekreteri'nin çabalarýnýn sona ermediðini belirterek, "Bizim tarafýmýz olumlu kalmaya devam ediyor" dedi.

Kombos, ayrýca iki devletli yaklaþýmýn da kendileri için yýkýcý sonuçlar doðuracaðýný kaydetti.

ÝKÝ DEVLETLÝ ÇÖZÜM 'FELAKET' OLUR

Kombos'un sözlerine atýfta bulunan Rum basýný ise "Ýki devletli çözüm 'felaket' olur" yorumunda bulunarak yayýmladýðý analiz yazýsýyla Kýbrýs müzakerelerini ele aldý.

Türk ve Rum tarafýnýn BM'de bir araya geleceðine dair haberlerin bir süredir gündemde olduðundan bahsedildi.

Türkiye'nin 5 yýl aradan sonra 29 Aðustos'ta Belçika'nýn baþkenti Brüksel'de düzenlenecek Avrupa Birliði (AB) Gayriresmi Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý'na (Gymnich) davet edilmesinin Kýbrýs konusu için olumlu sinyaller taþýdýðý belirtildi.

BM'nin taraflarý müzakere masasýna getirme giriþimlerini sürdürmesi için dýþarýdan destek olmasý gerektiðini yazan Rum basýný, "BM Genel Sekreteri'nin çabalarýný da destekleyen Yunanistan hükümeti, Kýbrýs çözümünün her iki tarafýn da üzerinde çalýþtýðý Türkiye ile iliþkilerin tam olarak normalleþmesi için bir zorunluluk olduðunu kabul ediyor" ifadelerini kullandý.

Diplomatik kaynaklara göre, BM diðer tarafýn rýzasýný gerektirse bile, her iki tarafý da memnun edecek þekilde tasarlanmýþ bir formül üzerinde çalýþýyor

Rum basýný, diplomatik kaynaklara dayandýrdýðý haberinde BM'nin her iki tarafý da memnun edecek þekilde tasarlanmýþ bir formül üzerinde çalýþtýðýný iddia etti. Haberde, "Örneðin, çözüm görüþmeleri Kýbrýslý Rumlar yüzünden baþarýsýz olursa, Kýbrýs Türk tarafýna "üç D" - doðrudan ticaret, doðrudan uçuþlar, doðrudan temaslar - verileceði yönünde bilgiler var. Christodoulides'in böyle bir koþulu kabul edip etmeyeceði belirsiz. BM'nin tüm çabayý býrakmamýþ olmasý, Kýbrýs'ta bir çözüme gerçek ilgi olduðunu gösteriyor." ifadeleri kullanýldý.

56 YILDIR ÇÖZÜLEMEYEN DÜÐÜM: KIBRIS MESELESÝ

Kýbrýs'taki taraflar arasýndaki müzakereler ise Haziran 1968'de Beyrut'ta baþladý. Çoðunlukla Kýbrýs'ta yürütülen müzakereler, zaman zaman çözümü kolaylaþtýracaðý düþüncesiyle farklý ülkelerde de yapýldý. Zaman zaman kýsýr döneme girilse de Kýbrýs müzakereleri 56 yýldýr gündemdeki yerini koruyor.