Türkiye, BM'de 'Dünya 5'ten büyüktür' mesajýný bir kez daha vurguladý: Yapýnýn deðiþmesiyle mümkün
ABONE OL

TBMM heyeti, BM'de iki gün süren oturumlardaki tartýþmalarla ilgili AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacý, dünyanýn dört bir yanýndan heyetlerin katýlýmýyla bu yýl ana gündem olarak BM Genel Sekreterliðinin belirlediði "barýþ için yeni ajanda" konusunun ele alýndýðýný aktardý.

Özboyacý, BM'de bu ana baþlýk altýnda dünyadaki yeni güvenlik paradigmasý, uluslararasý hukukun çatýþmalardaki durumu, teknoloji geliþiminin parlamenter diplomasiye etkisi gibi konularýn tartýþýldýðýný ancak sýcak gündemin Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarý olduðunu söyledi.

Toplantýlarda Türk heyeti olarak uluslararasý hukukun Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýný engelleyemediðini vurguladýklarýný belirten Özboyacý, BM sistemine yönelik þu eleþtirileri yöneltti:

"Hastanelerin, ibadethanelerin, okullarýn bombalandýðý, sivillerin bütün dünyanýn gözü önünde açýkça açlýkla sýnandýðý bir ortamda eðer biz bu durumu durduramýyorsak o zaman BM'de bazý þeylerin temelden deðiþmesi gerektiðini hepimiz kabul etmeliyiz ve Cumhurbaþkaný'mýzýn yýllardýr kürsüden söylediði gibi 'Dünya 5'ten büyüktür.' ve eðer yeni bir güvenlik paradigmasý konuþacaksak bu, önce BM Güvenlik Konseyinin yapýsýnýn deðiþmesiyle mümkündür."

Özboyacý, Gazze saldýrýlarýnýn tartýþýldýðý BM oturumlarýnýn birinde Ýsrail delegasyonunun konuþmasý sýrasýnda tepki olarak salonu terk ettiklerini dile getirerek, birçok ülke heyetinin de kendilerini izleyerek bu tepkiye destek verdiðini söyledi.

Gösterdikleri tepkiye iliþkin tarihin doðru zamanýnda ayný tepkileri vermenin çok doðru bir karar olduðu nitelemesini yapan Özboyacý, "Diðer ülkelerin milletvekilleri ile açýkça Ýsrail'in barbarlýðýný, zalimliðini buradaki temsilcisini dinlemeyi reddederek göstermiþ olduk." ifadesini kullandý.

Özboyacý, BM'deki tartýþmalarýn sahadaki acýlarý durdurmaya yetmediðini, uluslararasý toplumun kurduðu mekanizmalarýn Gazze'deki acýyý dindirmesi gerektiðini vurgulayarak, "Maalesef acý ile söylüyorum, ne uluslararasý hukuk ne uluslararasý mutabakatlar ve mekanizmalar, Ýsrail'in barbarlýðýný durdurmaya yetmiyor ama insanlýk vicdaný ayakta." þeklinde konuþtu.

- "DÜNYADAKÝ PARLAMENTOLAR, BU AÐIR ÝNSANLIK SUÇUNA KARÞI TAVIR GÖSTERMELÝ"

AK Parti Erzurum Milletvekili Fatma Öncü de Türkiye'de ve uluslararasý alanda engelli ve dezavantajlý kiþileri temsilen heyette yer aldýðýný belirterek, dünya nüfusunun yüzde 16'sýnýn engellilerden oluþtuðu bilgisini paylaþtý.

Öncü, "Dezavantajlýlar, sadece doðuþtan ya da sonradan herhangi bir kazayla deðil son dönemlerde savaþ sonrasý çok sayýda engelli ve dezavantajý kadýn, çocuk ve yaþlý kitle var." dedi.

Milletvekili Öncü, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarý sonucu yaklaþýk 15 bin civarýnda engellinin oluþtuðuna dikkati çekti.

Türkiye'nin engelliler konusunda dünyada öncü çalýþmalar yaptýðýný kaydeden Öncü, "Dünyada sürekli savaþ ve göçlerden kaynaklý süreçte engellilerin oraný artmakta. Dolayýsýyla bizim bu konuda temsil ve çözüm odaklý bir sistem oluþturmamýz gerekiyor. Bu konuda hedeflediðimiz noktaya doðru ilerliyoruz, çok da güzel bir noktaya geldik." diye konuþtu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de BM'deki toplantýlarda Ýsrail'in Gazze'deki insanlýk suçunu gündeme getirdiklerinin altýný çizerek, "Özellikle insanlýk suçu olduðu mahkemeler tarafýndan tespit edilmiþ bir durum söz konusu ama uluslararasý toplumun, özellikle kendine çaðdaþ diyen ülkelerin hala kýlýný kýpýrdatmadýðýný, hiçbir þey yapmadýðýný görüyoruz." dedi.

Emir, "Burada yapýlmasý gereken öncelikle tüm dünyadaki parlamentolarýn, ülkelerin, vicdan sahibi her insanýn ayaða kalkmasý ve bu aðýr insanlýk suçuna karþý tavýr göstermesidir." diye konuþtu.

AK Parti Trabzon Milletvekili Yýlmaz Büyükaydýn da ülke olarak toplantýlarda Ýsrail'in hukuku hiçe sayan tavýrlarýný kesinlikle kabul etmediklerini vurguladý.

Büyükaydýn, büyük devletlerin Ýsrail'in zulmüne "Dur" dememesini kýnayarak, "Gelecekle ilgili çocuklarýmýza adil bir düzen býrakmak için burada mücadele veriyoruz." ifadesini kullandý.

  • BM etkinlikleri
  • Özboyacý
  • Güvenlik Konseyi deðiþikliði