Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dan ortak 'Karadeniz' kararý! Önümüzdeki ay baþlýyor
ABONE OL

Türkiye'nin Bükreþ Büyükelçisi Özgür Kývanç Altan, Trakya Üniversitesi ev sahipliðinde düzenlenen "Romanya Günleri" etkinliðinde Türkiye ve Romanya'nýn dost ve müttefik iki ülke olduðunu söyledi.

TÜRKÝYE, BULGARÝSTAN VE ROMANYA'DAN 'KARADENÝZ' ÝÇÝN HAREKETE GEÇTÝ

Ýki ülke arasýnda çok sýký askeri iliþkiler olduðunu belirten Altan, "NATO içinde beraber çalýþýyoruz. Birçok tatbikatý birlikte icra ediyoruz. 4 F-16 savaþ uçaðýmýz Romanya hava sahasýný 4 ay boyunca korudu. Bunu herkese yapmayýz, her ülke için pilotlarýmýzý göndermeyiz. Ama Romanya için bunu seve seve yaptýk ve yine yapacaðýz." dedi.

Karadeniz'in güvenliðinin saðlanmasýný önemsediklerini dile getiren Altan, "Temmuz ayýnda Allah'ýn izniyle Türk, Romen ve Bulgar savaþ gemileri Karadeniz'deki mayýn tehdidine karþý birlikte bir harekat baþlatacaklar. Her ülkeyle bunu yapamazsýnýz. Gerçekten yakýn olduðunuz ülkelerle, stratejik ortak olarak gördüðünüz ülkelerle yapabilirsiniz. Romanya, 2011 senesinden beri resmen stratejik ortaðýmýz." bilgisini verdi.

"TARÝHTEN BERÝ ROMANYA'YA KARÞI ÇOK GÜÇLÜ BAÐLARIMIZ VAR"

Edirne Valisi Yunus Sezer ise iki ülke arasýndaki iliþkilerin geliþmesi adýna önemli adýmlar atýldýðýný ifade etti.

Ýki ülkenin stratejik ortak olduðunun altýný çizen Vali Sezer, "Tarihten beri Romanya'ya karþý çok güçlü baðlarýmýz var. Savunma sanayiinden eðitime, ticaretten turizme kadar her alanda iliþkilerin geliþtiðini görmek bizleri mutlu etmektedir." diye konuþtu.

Romanya'nýn Ankara Büyükelçisi Stefan Alexandru Tinca da iki ülkenin tarihten beri güçlü diplomatik baðlara sahip olduðunu dile getirdi.

Ortak deðerleri paylaþmayý ve iþbirliklerini sürdüreceklerini anlatan Tinca, "Stratejik ortaklýðýmýz çok önem taþýmakta. Ýþbirlikleri pozitif deðiþimler saðlamakta." dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoðlu da etkinliðin iki ülke arasýndaki iþbirliðinin geliþmesine katký sunmasý temennisinde bulundu.

Etkinlik kapsamýnda Romanya'dan gelen halk oyunlarý ekibi de gösteri sundu.