Türkiye çizgiyi çekti: Neden Türkler, Rumlar masayý yine devirdiðinde ikinci sýnýf muamelesi görmeye devam etsin?
ABONE OL

Ýngiltere'nin baþkenti Londra'da düzenlenen Kýbrýs konulu konferansta, adanýn geleceði ve iki devletli çözüm olasýlýklarý ele alýndý.

Baþkentteki Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalýþmalarý Okulu'nda (SOAS), "Kýbrýs 2054: Ýki Devletli Çözüme Giden Yol" baþlýklý konferans düzenlendi.

Konferansa, KKTC'nin Londra Temsilcisi Çimen Keskin, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaþ ile KKTC Cumhurbaþkaný Uluslararasý Ýliþkiler ve Diplomasi Özel Danýþmaný Prof. Dr. Hüseyin Iþýksal katýldý.

- "ULUSLARARASI TOPLUMDAN BEKLENTÝMÝZ SAHADAKÝ GERÇEKLERÝ KABUL ETMELERÝ"

KKTC Londra Temsilcisi Keskin, burada yaptýðý konuþmada, Kýbrýs Türk tarafýnýn, adada sonuç getirecek müzakerelerin, ancak eþit iki devlet arasýnda olabileceðine inandýðýný dile getirdi.

Keskin, "Bu nedenle, Kýbrýs Türk halký, olasý yeni bir sürece baþlamadan önce, egemen eþitlik ve devletimizin eþit uluslararasý statüsü baþta olmak üzere, doðuþtan gelen haklarýnýn tanýnmasýný talep etmektedir çünkü sadece eþitler arasýnda yapýlacak müzakerelerin baþarý þansý olduðuna inanýyoruz." dedi.

Aksi takdirde, yeni bir sürece baþlamanýn zaman ve enerji kaybýndan baþka bir þey olmayacaðýný vurgulayan Keskin, "Dolayýsýyla uluslararasý toplumdan beklentimiz sahadaki gerçekleri kabul etmeleridir. Bu da bir ada, iki halk, iki devlettir. Ýlerlemenin tek yolu budur." diye konuþtu.

- "ÝKÝ DEVLETLÝ ÇÖZÜMÜN ULUSLARARASI TOPLUM TARAFINDAN BENÝMSENMESÝ ÝÇÝN ÇALIÞMAYA DEVAM EDÝYORUZ"

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ertaþ da Kýbrýslý Türklerin, egemen eþitlik ve eþit uluslararasý statü taleplerinin esasen müktesep haklarý olduðunun altýný çizdi.

Kýbrýs Türklerinin hem ihlal edilen temel insan haklarýnýn saðlanmasý hem güvenlik kaygýlarýnýn temin edilmesine yönelik meþru talepleri olduðuna dikkati çekti.

Büyükelçi Ertaþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Neden Türkler, Rumlarla eskimiþ parametreler üzerinden masaya oturup beyhude çaba içine girsin ve günün sonunda Rumlar masayý yine devirdiðinde ikinci sýnýf muamelesi görmeye devam etsin? Bir þey olmamýþ gibi niye ilk çýkýþ noktasýna geri dönüp mevcut adaletsizliklere maruz kalmaya devam etsinler? Biz bunu reddediyoruz. Ana vatan olarak, Kýbrýs Türkünün hakkýný korumak hem dýþ politikamýzýn hem ulusal güvenlik politikalarýmýzýn öncelikli hedefidir. Ýki devletli çözümün uluslararasý toplum tarafýndan benimsenmesi için her vesileyle çalýþmaya devam ediyoruz."

- "TÝCARET, HAREKET VE SPOR MÜSABAKALARINA KATILMA ÖZGÜRLÜÐÜ ÝSTÝYORUZ"

Prof. Dr. Iþýksal da konuþmasýnda, Kýbrýslý Türklerin, öncelikli olarak 1964'te haklarýnýn çalýndýðýnýn kabul edilmesini ve ikinci olarak ise korku ve zulüm olmadan yaþamak istediklerini dile getirdi.

Iþýksal, "Kýbrýslý Türklerin soykýrým uygulamasý altýnda olduðunu çok açýk þekilde gösteren yüzlerce rapor var." diye konuþtu.

Üçüncü olarak ise temel insan haklarýný talep ettiklerini ifade eden Iþýksal, "Ne istiyoruz? Ticaret özgürlüðü, hareket özgürlüðü ve spor müsabakalarýna katýlma özgürlüðü istiyoruz. Bu haklar siyasi deðildir. Hiçbiri siyasi deðildir. Bunlar insanlarýn doðal haklarýdýr. Eðer insansanýz, bu haklar size verilmelidir." dedi.