Türkiye dahil 20 ülke katýldý! ''Yaptýrýmlarý kaldýrýn'' çaðrýsý
ABONE OL

Kolombiya'nýn ev sahipliðinde düzenlenen "Venezuela" konulu uluslararasý konferans, özgür seçimlerin yapýlmasý ve Venezuela'ya yönelik yaptýrýmlarýn kaldýrýlmasý çaðrýsýyla sona erdi.

Baþkent Bogota'daki San Carlos Sarayý'nda düzenlenen "Venezuela" konulu uluslararasý konferansa Türkiye dahil 20 ülke temsilci gönderdi.

Kolombiya Dýþiþleri Bakaný Alvaro Leyva, konferansýn tamamlanmasýnýn ardýndan gazetecilere bildiriyi okudu.

Konferansa katýlan ülkelerin Venezuela'da özgür seçimlerin yapýlmasý ve yaptýrýmlarýn kaldýrýlmasý konusunda hem fikir olduðunu belirten Leyva, "Ülkedeki tüm aktörlerin katýlýmýyla özgür, þeffaf ve garantiler içeren bir seçim takviminin belirlenmesi ihtiyaçtýr. Bu anlamda, 2021 Avrupa Birliði (AB) Seçim Gözlem Misyonu Önerilerinin dikkate alýnmasýný önemsiyoruz." ifadesine yer verdi.

Leyva, yaptýrýmlarýn kaldýrýlmasýna eþ deðer olarak kararlaþtýrýlan adýmlarýn taraflarý memnun edecek þekilde ilerlemesine dikkati çekerek, Meksika'da devam eden ve Norveç Krallýðý tarafýndan kolaylaþtýrýlan müzakere sürecinin altýný çizdi.

Konferansta elde edilen kazanýmlarýn takip edileceðini hatýrlatan Leyva, "Cumhurbaþkaný Gustavo Petro'nun davetine katýlan heyetlere ikinci bir fýrsatýn sunulmasý için yakýn zamanda yeniden toplantý çaðrýsý düzenlenecektir." þeklinde konuþtu.

Venezuela konulu konferansa, Türkiye'nin de aralarýnda bulunduðu Almanya, Arjantin, Barbados, Bolivya, Brezilya, Kanada, Þili, Ýspanya, ABD, Fransa, Honduras, Ýtalya, Meksika, Norveç, Portekiz, Birleþik Krallýk, Saint Vincent, Grenadinler, Güney Afrika ve Avrupa Birliði (AB) Dýþ Ýliþkiler ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi katýldý.