''Türkiye ile iliþkilerimiz üst seviyeye çýkacak''
ABONE OL

Kýrgýzistan Cumhurbaþkaný Sadýr Caparov, TRT Avaz'ýn Avrasya Gündemi Özel Yayýný'nda Coþkun Özen'in sorularýný cevaplandýrdý.

Kýrgýzistan - Tacikistan sýnýrýnda yaþanan çatýþmalarý deðerlendiren Caparov, anlaþmazlýklarýn çözüme kavuþacaðýný açýkladý.

"Bu olaylar 29-30 Nisan'da oldu. Daha önce de böyle çatýþmalar yaþanmýþtý, daha ufak çaplýydý. Hiç bu þekilde silahlar patlamamýþtý. 2 gün içinde geç kalmadan Tacikistan Cumhurbaþkaný Ýmamali Rahman ile görüþmeler yaparak çatýþmalarý durdurduk. Ýki ülke tarafýndan oluþturulan komisyonlar, görüþmelerine devam ediyor. Ýnþallah kýsa zamanda sýnýr noktalarýnýn tespit edilmesi konusunda sonuca baðlarýz diye düþünüyorum. Sýnýrlar belirlenmedikçe bu tür anlaþmazlýklar devam edecektir."

"BÝN YILLIK ORTAK TARÝHÝMÝZ VAR"

Kýrgýz Cumhurbaþkaný Caparov, Türkiye - Kýrgýzistan iliþkilerine de deðinerek, iki ülke arasýnda yeni bir dönemin eþiðinde olduklarýný vurguladý.

Sadýr Caparov, "Türkiye ile Kýrgýzistan iliþkisi eskiden beri kardeþlik iliþkisidir. Bunu Türk halký da Kýrgýz halký da çok iyi biliyor. Ýnþallah bundan sonra Kýrgýzistan ile Türkiye arasýndaki iliþkilerin üst seviyeye çýkacaðýna inanýyorum. Bu iliþkileri tekrar canlandýracaðýz. Bizim bin yýllýk ortak bir tarihimiz var. Bundan dolayý Türkiye ve diðer Türk devletleriyle iliþkileri kardeþçe þekillendirmek için çaba sarf edeceðiz" dedi.

TÜRKPA ve TÜRKSOY'un önemi

Caparov, Türk dünyasýnda daha aktif bir Kýrgýzistan olacaðýný belirterek, Türk Dili Konuþan Ülkeler Parlamenter Asamblesinin (TÜRKPA) ve Uluslararasý Türk Kültürü Teþkilatýnýn (TÜRKSOY) önemine deðindi.

"Biz kurulduðundan beri TÜRKPA, TÜRKSOY gibi kuruluþlara üyeyiz ve destekliyoruz. Bunlarýn aktif bir üyesiyiz. Türk Konseyinin dönem baþkanlýðý önümüzdeki yýl bize geçecek. TÜRKPA ve TÜRKSOY'a giren ülkelerin bir anlaþmasý ve buna göre strajejisi var. Her yýl ne yapýlacaðýna dair program var. Biz o programa göre çalýþacaðýz."