The National internet sitenin Türkiye ve Doðu Akdeniz meseleleri uzmaný David Lepeska bugün kaleme aldýðý yazýsýnda Türkiye'nin savunma sanayisine deðindi. Lepeska, 'Türkiye'nin Kýbrýs harekâtý savunma sanayisinin yükseliþini nasýl teþvik etti?' baþlýklý yazýsýnda, "Türkiye, kendi kendine yetmeye yemin etti ve yerel kalkýnmayý benimsedi" dedi.
Türk kuvvetlerinin adada Atina destekli darbeyi engellemek için Kuzey Kýbrýs'a asker gönderdiðini belirten Lepeska, bu geliþmenin ardýndan ABD ve birkaç batýlý müttefikin Türkiye'ye silah satýþýný engellediðini ifade etti.
Ambargolarýn uzun vadede ters teptiðini açýklayan yazar, bu kararýn Ankara'yý dünyanýn en güçlü savunma endüstrilerinden birini geliþtirme yoluna soktuðunu ve Türkiye'nin kendi kendine yetmeye yemin ettiðini belirtti.
1987'de Türk Silahlý Kuvvetleri Vakfý'nýn kurulmasý, Türkiye'nin savunma sanayisinin çekirdeði olan Aselsan, Havelsan, Tusaþ, Aspilsan ve Roketsan'ýn geliþimini finanse ettiðini vurgulayan Lepeska, "Türkiye, benzer bir geliþme zaman çizelgesindeki diðer çoðu devletten daha erken bir zamanda savunma ve endüstriyel üretici olarak ortaya çýkmaya baþladý. AK Parti 2002'de iktidara geldiðinde Türkiye büyük bir sýçramaya hazýrdý" dedi.
2008'de Altay ana muharebe tanký, 2014'te ülkenin ilk saldýrý helikopteri T129, bir dizi yeni füze, torpido ve sensör ekipmaný ile 2018'de Barbaros firkateynine atýfta bulunan köþe yazarý, listenin uzayýp gittiðini ifade etti.
"NATO'nun ikinci büyük ordusu gereken iç desteðe sahip ve savunma sanayisi yurtiçinde ve yurtdýþýnda hatýrý sayýlýr bir saygý görüyor" diyen Lepeska, "Türkiye'nin savunma ihracatý son on yýlda neredeyse üç katýna çýktý ve 2014'teki 1,9 milyar dolardan geçen yýl 5,5 milyar dolara yükseldi. Dünyanýn 19. büyük ekonomisi artýk ilk 10 küresel savunma ihracatçýsýnýn hemen ardýndan 11. sýrada yer alýyor" dedi.
Yazýsýnda Selçuk Bayraktar'a da yer veren Lepeska, Bayraktar'ýn yerel bir kahraman haline geldiðini ifade ederek, Mayýs ayýnda Ýran daðlarýnda helikopteri düþen Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi'nin düþen helikopterinin BAYKAR üretimi Akýncý olduðunu ifade etti.
Yazar son olarak, söz konusu geliþmelerin Güney Kýbrýslýlar için 'hoþ olmayan bir haber' olduðunu dile getirirken, Türkiye'nin ise Kýbrýs'taki çýkarlarýný ve pozisyonlarýný savunmak için 1974'ten daha iyi bir konumda olduðunu vurguladý.