Türkiye ve ülkesi için ortak iliþkilere deðindi: Yatýrýmcý olmaktan gurur duyuyoruz
ABONE OL

Hollanda'nýn Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti Tiyatrosu'nda iki ülkenin yarýn düzenleyeceði ortak konsere iliþkin, "Bu iyi bir ortak olduðumuzu gösterir, çünkü sadece birlikte iþ yapmýyoruz, sadece politik alanda birlikte çalýþmýyoruz, ayný zamanda birlikte müzik de yapýyoruz." dedi.

Wijnands, Türkiye ile Hollanda arasýndaki dostluðun 100. yýlý dolayýsýyla, Hollanda'daki Kraliyet Concertgebouw Orkestrasý üyelerinden oluþan Concertgebouw Oda Orkestrasý ve Baþkent Üniversitesi Orkestra Akademik Baþkent'in üyelerinin Denizli'de düzenleyeceði konser öncesi AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Bu konserin düzenlenmesinden büyük gurur duyduklarýný, bunun dostluk yýlý boyunca sergileyecekleri pek çok etkinlikten biri olduðunu aktaran Wijnands, konserin gece aydýnlatýlan Hierapolis Antik Kenti'ndeki antik tiyatroda yapýlmasýndan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Ýki ülke arasýndaki dostluða deðer verilmesi gerektiðini vurgulayan Wijnands, dostluklarýnýn bu konserle kutlanacak olmasýndan mutluluk duyduðunu söyledi.

Wijnands, ülkesinin ve Türkiye'nin "ortaklýk" iliþkisine deðinerek, müzik gibi alanlarda da projeler yapýldýðýna iþaret etti.

Büyükelçi Wijnands, iki ülkenin orkestralarýnýn özel bir yýlda bir araya gelmesine iliþkin, "Bu iyi bir ortak olduðumuzu gösterir, çünkü sadece birlikte iþ yapmýyoruz, sadece politik alanda birlikte çalýþmýyoruz, ayný zamanda birlikte müzik de yapýyoruz." diye konuþtu.

Bunun yaný sýra, çocuklara yönelik çalýþmalar yapýldýðýný söyleyen Wijnands, Hollandalý yazar Annie M.G.Schmidt'in çocuk kitaplarýnýn Türkçeye çevrildiðini belirtti.

Bu yýl içinde 6 Þubat 2023'teki Kahramanmaraþ merkezli depremlerden etkilenen bölgelerin "yeniden yapýlanmasý" ile ilgili faaliyetlerde bulunulacaðýný aktaran Wijnands, Hollanda'dan öðrencileri, yeniden yapýlanma sürecine yönelik çözümler üzerinde çalýþmak amacýyla Türkiye'ye davet ettiklerini söyledi.

- ÝKÝLÝ ÝLÝÞKÝLER

Ülkesinin Türkiye ile 400 yýlý aþkýn süredir diplomatik baðlarý olduðunun altýný çizen Wijnands, iki ülke arasýnda büyük bir dostluk ve ortaklýk olduðuna iþaret etti.

Wijnands, Türkiye'nin ayný zamanda Hollanda'nýn NATO müttefiki olduðunu hatýrlatarak, bunun önemini vurguladý.

Ticari iliþkilere de deðinen Wijnands, Türkiye-Hollanda ticaret hacminin arttýðýný vurguladý. Wijnands, "Hollanda, doðrudan yabancý yatýrýmcý olmaktan gurur duyuyor. Türkiye'de 3 binden fazla Hollandalý firmanýn temsilciliðini yapýyoruz." þeklinde konuþtu.

Wijnands, Hollanda'da çok büyük ve baþarýlý bir Türk toplumu olduðunu da ifade etti.

1960'lý yýllardan itibaren Hollanda'ya göç eden Türklerin çocuklarýnýn þu an ülkesinden Türkiye'ye yatýrým yapan baþarýlý giriþimciler olduðunu söyleyen Wijnands, 1924'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Felemenk Kraliyeti Arasýnda Muhadenet Muahedenamesi (Dostluk Anlaþmasý)"nin önemine dikkati çekti.

Orkestra Akademik Baþkent'in Orkestra Þefi Orhun Orhon ise Denizli'de düzenlenecek konseri "tarihi" olarak nitelendirerek, konserde iki ülke dostluðunun kutlanacaðýnýn altýný çizdi.

Ýspanyol keman sanatçýsý Anna Albero, konser için çok heyecanlý olduklarýný kaydederek, konserlerin ve müziðin insanlarý bir araya getirdiðini anlattý.

Sevda-Cenap And Müzik Vakfý Genel Sekreteri Pýnar Alpay Yüksel de vakýf olarak konserde yer almaktan duyduklarý memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'de ve Denizli'de birçok sanat etkinliðini düzenleyen Sevda-Cenap And Müzik Vakfý ile Baþkent Üniversitesinin destek verdiði konsere Pamukkale Filarmoni Derneði, Locksbridge Management organizasyonuyla ev sahipliði yapacak.