Gazetede, Güney Doðu Norveç Üniversitesinde siyaset bilimi profesörü Glenn Diesen imzasýyla makale yayýmlandý.
Makalede, "Ýstanbul'da 2022 baharýnda yürütülen müzakerelerin baþarýsýz olmasýnýn nedeni, Batý'nýn Ukrayna'yý kurtarmaktansa Rusya'yý zayýflatmayý tercih etmesidir." görüþü yer aldý.
Gazete, Rusya-Ukrayna Savaþý'ný durduracak herhangi bir anlaþmanýn temelinin Ýstanbul'da gerçekleþtirilen müzakerelere (Ýstanbul Anlaþmasý) dayanmasýnýn gerektiðini vurguladý.
Rusya'nýn Þubat 2022'de bazý NATO ülkelerinin Minsk Barýþ Anlaþmasý'ný yýllarca ihlal etmesinin ardýndan bu anlaþmayý uygulamak amacýyla Ukrayna ile savaþa girdiði belirtilen makalede, savaþýn baþlamasýndan iki gün sonra iki tarafýn, Rus güçlerinin geri çekilmesi ve Ukrayna'nýn tarafsýzlýðýnýn güvence altýna alýnmasý temelinde barýþ müzakerelerine baþlama konusunda anlaþtýklarý kaydedildi.
Makalede, "Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy, bu koþullara olumlu tepki verdi ve hatta Rusya'nýn da dahil olduðu 'kolektif güvenlik anlaþmasý' lehinde konuþtu. Ýstanbul görüþmeleri olarak bilinen müteakip müzakereler sýrasýnda Rusya ve Ukrayna, bir anlaþmanýn eþiðindeydi ancak bu, ABD ve Ýngiltere tarafýndan engellendi." görüþü paylaþýldý.
ABD'nin, tarafsýz Ukrayna yerine bu ülkede kurduðu "vekil ordunun" yardýmýyla stratejik rakibi Rusya'yý zayýflatmayý hedeflediði kaydedilen makalede, savaþýn baþlamasýndan bir gün sonra Zelenskiy'nin önkoþulsuz müzakereye hazýr olduðunu açýkladýðý ancak ABD hükümet sözcüsünün "önkoþulsuz barýþ görüþmelerini reddederek", Rusya'nýn önce Ukrayna'dan askerlerini çekmesi gerektiðini söylediði hatýrlatýldý.
Makalede, "Bu, bir teslimiyet davetiydi çünkü Rusya'nýn Ukrayna'daki askeri varlýðý, aradýðý tarafsýzlýðý elde etmek için pazarlýk kozuydu. Bir aydan kýsa bir süre sonra ayný ABD sözcüsü, Washington'un Zelenskiy'nin Moskova ile müzakerelerini destekleyip desteklemediði sorusunu yalanladý çünkü çatýþma daha büyük bir meselenin parçasýydý." ifadeleri kullanýldý.
O süreçte Türk arabulucularýn Rusya ile arasýndaki savaþý Ukrayna'nýn tarafsýzlýðýný yeniden tesis ederek çözmeye hazýr olduðu belirtilen makalede, NATO'nun, Ukraynalýlarý vekil olarak kullanarak Rusya'ya karþý savaþmaya devam etmek istediði bildirildi.
Makalede, Türkiye'nin eski Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu'nun, "bazý NATO ülkelerinin Rusya'nýn kan kaybetmesi için uzun bir savaþa bel baðladýðý" yönündeki açýklamalarýna yer verilerek, dönemin AK Parti Genel Baþkanvekili Numan Kurtulmuþ'un, Zelenskiy'nin, ABD müdahale etmeden önce barýþ anlaþmasýný imzalamaya hazýr olduðunu doðruladýðý anýmsatýldý.
Eski Alman Silahlý Kuvvetleri Genel Müfettiþi ve 2002-2005 yýllarýnda NATO Askeri Komitesi Baþkaný olan eski General Harald Kujat'ýn, dönemin Ýngiltere Baþbakaný Boris Johnson'ýn barýþ görüþmelerini sabote ettiðini belirttiði hatýrlatýlan makalede, Kujat'ýn Mart 2023'te verdiði röportajda, "Ukrayna, NATO üyeliðinden vazgeçmeyi ve yabancý askerlerin ya da askeri tesislerin konuþlanmasýna izin vermemeyi taahhüt etmiþti ve Rusya, görünüþe göre güçlerini 23 Þubat'taki seviyelerine çekmeyi kabul etmiþti ancak Ýngiltere Baþbakaný Boris Johnson, 9 Nisan'da Kiev'e müdahale etti ve bunun imzalanmasýný engelledi. Gerekçesi ise Batý'nýn savaþýn sona ermesine hazýr olmamasýydý." ifadelerini kullandýðý anýmsatýldý.
- "Herhangi bir barýþ anlaþmasýnýn temeli Ýstanbul Anlaþmasý olmalý"
Makalede "Zelenskiy, bazý Batýlý devletlerin Ukrayna'yý, Rusya'yý uzun bir savaþta yormak için kullanmak istediðini bildiði halde ve bu, Ukrayna'nýn yok olmasý anlamýna gelse dahi neden onlarla anlaþmayý kabul etti? Muhtemelen kendisine reddedemeyeceði bir teklif yapýldý. Zelenskiy, Rusya ile barýþ görüþmelerine devam ederse Batý'dan daha fazla yardým alamayacak ve büyük olasýlýkla ABD tarafýndan silahlandýrýlan ve eðitilen aþýrý saðcý/faþist gruplarýn isyanýyla yüzleþmek zorunda kalacaktý ancak savaþa girmeye karar verirse Batý, kazanmak için gereken tüm silahlarý gönderecek, NATO, Rusya'ya aðýr yaptýrýmlar uygulayacak ve uluslararasý toplumu Rusya'yý izole etmeye teþvik edecekti." görüþü paylaþýldý.
Savaþýn beklendiði gibi gitmediði ve Rusya'nýn güçlü bir orduyu harekete geçirdiði vurgulanan makalede NATO tarafýndan oluþturulan Ukrayna kuvvetlerinin yenilgiye uðradýðý kaydedildi.
NATO'nun geniþlemesinin çatýþmanýn nedeni, toprak anlaþmazlýklarýnýn ise sonucu olduðu belirtilen makalede, "Ukrayna'nýn NATO üyeliði karþýlýðýnda toprak tavizi vermesinin hiçbir anlamý yok. Bu nedenle herhangi bir barýþ anlaþmasýnýn temeli Ýstanbul Anlaþmasý olmalý. Anlaþma, Ukrayna'nýn tarafsýzlýðýnýn yeniden tesis edilmesi ve neredeyse üç yýl süren savaþýn ardýndan toprak tavizlerini içeriyor." deðerlendirmesinde bulunuldu.