Türkiye'den BMGK'da 'görevinizi yerine getirin' çaðrýsý
ABONE OL

Türkiye'nin Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yýldýz, BMGK'de düzenlenen Filistin oturumunda konuþtu.

Gazze'deki durumun ciddiyetine dikkati çeken Yýldýz, gýda, su, elektrik ve týbbi malzemeler gibi temel ihtiyaçlara eriþimin çok kýsýtlý olduðunu ifade etti.

Büyükelçi Yýldýz, Gazze'nin kýtlýðýn eþiðinde olduðunu, mülteci kamplarý, okullar ve insani yardým çalýþanlarýnýn hedef alýndýðýný dile getirdi.

Ýsrail'in güvenli bölge ilan ettiði El-Mevasi'ye de saldýrdýðýnýn altýný çizen Yýldýz, toplu mezarlar bulunduðunu ve Gazze'de insani yardýmýn bel kemiði olan BM Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansý'na (UNRWA) yönelik fiziksel ve siyasi saldýrýlarýn sürdüðünü kaydetti.

- "BATI ÞERÝA'DA DURUM ÇOK KIRILGAN"

Yýldýz, iþgal altýndaki Batý Þeria'da da durumun çok kýrýlgan olduðu uyarýsýnda bulundu.

Gazze'deki durumun yayýlma riskine karþý da uyaran Yýldýz, "Ýhtilafýn yayýlmasýný her ne pahasýna olursa olsun engellemeliyiz." diyerek, taraflara itidal çaðrýsý yaptý.

Büyükelçi Yýldýz, "Gazze'de korkunç suçlar ve ihlaller nedeniyle kurallara dayalý uluslararasý düzen çökme noktasýna gelirken hiçbir þey yapmadan duramayýz. Uluslararasý güvenlik ve barýþý muhafaza etmekle yükümlü olan BMGK'ya görevini yerine getirme çaðrýsýnda bulunuyoruz." ifadelerini kullandý.

Konsey'in uluslararasý hukuk ve BMGK kurallarýna uyulmasý için somut adým atmasý gerektiðine iþaret eden Yýldýz, ayný zamanda BMGK üyelerinin iki devletli çözüme desteklerini göstermek için Filistin devletini tanýmalarý gerektiðini söyledi.

Yýldýz, "Ateþkes saðlanmazsa daha önce görülmemiþ düzeyde bir facia kaçýnýlmaz olur." vurgusunda bulundu.

  • BMGK
  • Gazze
  • Ahmet Yýldýz