Türkiye'den gözdaðý mesajý verdi: Her türlü senaryoya hazýrýz
ABONE OL

Ýran Dýþiþleri Bakaný Erakçi, Ýstanbul'da Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ile bir araya geldi.

Görüþme sonrasýnda düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþan Erakçi, dün Türkiye, Ýran, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dýþiþleri Bakanlarýnýn katýlýmýyla düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel Ýþbirliði Platformu toplantýsýnýn yapýcý olduðunu ve bölgede barýþ ve istikrar vurgusu yaptýklarýný söyledi.

Bölgedeki yabancý güçlerin varlýðýnýn bölgesel sorunlarý daha da karmaþýk hale getirdiðini deðerlendirdiklerini aktaran Erakçi, bölgede ekonomik kalkýnmayý pekiþtirmek için ortak çabalarýn önemine vurgu yaptýklarýný belirtti.

- "TÜRKÝYE ÝLE ÝLÝÞKÝLERÝ ÝLERLETMEK ÝÇÝN HÝÇBÝR SINIR TANIMIYORUZ"

Türkiye ile iliþkilere büyük önem verdiklerine iþaret eden Erakçi, "Türkiye ile iliþkileri ilerletmek için hiçbir sýnýr tanýmýyoruz ve bu baðlamda bu iliþkileri güçlendireceðiz. Bu toplantýda ekonomik kalkýnma ve bölgede barýþ ve istikrarýn pekiþtirilmesine yönelik ortak irademizi açýkladýk." diye konuþtu.

Ýran ve Türkiye'nin kadim kültüre sahip iki ülke olarak aralarýndaki dostluk ve kardeþlik baðlarýný daha da güçlendireceðini belirten Erakçi, Dýþiþleri Bakaný Fidan ile ticaret, enerji, terörle mücadele, ortak yatýrým alanlarý ve nükleer enerjinin barýþçýl kullanýmý konusunda iþbirliði konularýný ele aldýklarýný aktardý.

- "GAZZE VE LÜBNAN'DA KALICI VE DERHAL BÝR ATEÞKESÝ DESTEKLÝYORUZ"

Ýsrail'in bölgedeki saldýrganlýðýna deðinen Erakçi, "Baþta Ýslam ülkeleri olmak üzere tüm ülkeler, çocuk katili rejimin savaþ makinesini durdurmak için her türlü imkaný kullanmalýdýr. Siyonist rejimin suçlarýnýn devam etmesi Ýran ve Türkiye baþta olmak üzere hiçbir bölge ülkesi için kabul edilemez."

Ýranlý Bakan, "Ýsrail rejimi iþlediði savaþ suçlarýnda herhangi bir sýnýr tanýmýyor. Biz Gazze ve Lübnan'da kalýcý ve derhal bir ateþkesi destekliyoruz." ifadelerini kullandý.

- "BÝZ BARIÞTAN YANAYIZ ANCAK HER TÜRLÜ SENARYOYA DA HAZIRIZ"

Ýsrail'in yayýlmacý politikalarýnýn bölge ve dünya için tehdit oluþturduðuna ve bölgede savaþýn yayýlmasý ihtimalinin ciddi olduðuna dikkati çeken Erakçi, þöyle devam etti:

"Bölge ciddi anlamda büyük çaplý bir savaþ ihtimaliyle karþý karþýya ve Siyonist rejim dýþýnda kimse bu savaþý istemiyor. Bölgede savaþýn yayýlmasý ciddi tehdittir. Biz barýþtan yanayýz ancak her türlü senaryoya da hazýrýz."

Erakçi, baþta ABD olmak üzere bazý Batýlý ülkelerin desteði sayesinde savaþ ve soykýrým suçlarý iþleyen Tel Aviv yönetiminin bu suçlarý sürdürmek konusunda daha cüretkar hale geldiðini belirtti.

- "TÜRKÝYE'NÝN FÝLÝSTÝN KONUSUNDAKÝ TUTUMU TAKDÝRE ÞAYANDIR"

Bölgedeki ülkelerin, Ýsrail'in Ýran'a muhtemel bir saldýrýsýnda topraklarýnýn kullanýlmasýna izin vermeyeceklerini kendilerine ilettiklerini aktaran Ýranlý Bakan, Ýsrail'in iþlediði soykýrým ve savaþ suçlarýna karþýlýk bölgede ortak ses duyulduðunu ifade etti.

Türkiye'nin Ýsrail iþgali ve saldýrýlarý altýndaki Filistin halkýna desteðinin de önemini vurgulayan Erakçi, "Türkiye'nin Filistin halkýný desteklemek ve Ýsrail'in suçlarýna karþý durma hususundaki tutumu takdire þayandýr. Bu tutum defalarca Sayýn Cumhurbaþkaný (Recep Tayyip) Erdoðan ve Türkiye Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan da dillendirilmiþtir." þeklinde konuþtu.