Türkiye'den karalama kampanyasýna tepki: Yeri doldurulamaz
ABONE OL

Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen Gazze oturumunda, üye ülkeler Gazze'deki insani durumun kötüleþtiðine dikkati çekerken, Birleþmiþ Milletler Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansý'nýn (UNRWA) öneminin altýný çizdi.

Gazze'de insani durumun ele alýndýðý BMGK oturumu, Cezayir ve Slovenya'nýn talebiyle düzenlendi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yýldýz, UNRWA'nýn kötü niyetli ve siyasi amaçlý bir karalama kampanyasýna maruz kaldýðýna iþaret etti.

UNRWA personeli ve tesislerine yönelik saldýrýlarýn kabul edilemez olduðunu kaydeden Yýldýz, söz konusu saldýrýlarý kýnadýklarýný belirtti.

- "UNRWA'NIN YERÝ DOLDURULAMAZ"

Yýldýz, "UNRWA, yetkisi, fonksiyonu, kurumsal yapýsý ve 70 yýldan fazla deneyimiyle Filistinli mültecilere destek veriyor ve yeri doldurulamaz." vurgusu yaptý.

UNRWA'nýn sadece kilit öneme sahip bir insani yardým örgütü olmadýðýna dikkati çeken Yýldýz, ayný zamanda ajansýn bölgede istikrar gücü olduðunu söyledi.

Büyükelçi Yýldýz, "UNRWA'ya yönelik saldýrýlar, uluslararasý barýþ ve güvenliðe yönelik ciddi tehdit teþkil ediyor. Ajans, siyasi çözüm olmadýðý için var." dedi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yýldýz

BMGK'nin acilen UNRWA'yý korumak için harekete geçmesi gerektiðinin altýný çizen Yýldýz, ayný zamanda tüm üye ülkelere desteklerini artýrma çaðrýsýnda bulundu.

Yýldýz, Türkiye'nin bu yýl UNRWA'ya ilave 2 milyon dolar yardým saðladýðýný kaydetti.

Ýsrail'in UNRWA'ya yönelik saldýrýlarýnýn temel amacýnýn ajansý yok etmek olduðunun açýk olduðunu ifade eden Yýldýz, "UNRWA, Filistinli mültecilerin onurlu geri dönme hakkýný temsil ediyor. Nihai hedefte Filistinli mülteciler ve onlarýn mülteci statüsü var." deðerlendirmesinde bulundu.

- "ORTA DOÐU'DA ÇATIÞMALAR CEHENNEM ATEÞÝ GÝBÝ YAYILIYOR"

Slovenya'nýn BM Daimi Temsilcisi Samuel Zbogar ise Hamas'ýn 7 Ekim saldýrýlarýný kýnadýklarýný anýmsatarak, "Ancak bir terör saldýrýsý, nasýl aralarýnda kadýn ve çocuklarýn da bulunduðu 40 bin sivilin ayrým gözetmeksizin ölümüyle sonuçlanabilir? Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz." ifadelerini kullandý.

Gazze'deki durumun uluslararasý barýþ ve güvenliði tehdit ettiðini kaydeden Zbogar, "Orta Doðu'da çatýþmalar cehennem ateþi gibi yayýlýyor." dedi.

Zbogar, daha fazla savaþýn esirleri geri getirmeyeceðini belirterek, acil ateþkes çaðrýsýný yineledi.

Rusya'nýn BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise Ýsrail'in 7 Ekim'i kullandýðýna iþaret ederek, "Bu trajedi size 1 yýl boyunca acýmasýz ve insanlýk dýþý bir þekilde Filistinlileri toplu cezalandýrma imkaný verdi." ifadelerini kullandý.

- "GIDA SEVKÝYATINA ÝLÝÞKÝN ENGELLERÝN ARTMASI DEÐÝL AZALMASINI GÖRMEMÝZ GEREKÝYOR"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield de ABD'nin Filistinli sivillerin korunmasý için Ýsrail'e acil çaðrýda bulunduðunu kaydetti.

Ýsrail'in Gazze'ye insani yardým giriþine yönelik engellerinden de ABD'nin derin endiþe duyduðunu kaydeden Greenfield, "Gýda sevkiyatýna iliþkin engellerin artmasý deðil azalmasýný görmemiz gerekiyor." dedi.

Greenfield, ABD'nin ayný zamanda Ýsrail'in UNRWA'yý yasaklamaya iliþkin yasa teklifinden de derin endiþe duyduðunu ifade etti.

- "SESSÝZ KALMAK SADECE SUÇ ORTAÐI OLMAK DEÐÝLDÝR, SUÇA ÝÞTÝRAK ETMEKTÝR"

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama ise Ýsrail'in saldýrýlarý sonucu 900 ailenin kayýtlardan tamamen silindiðini, 17 bin çocuðun ailelerini kaybettiðini bildirdi.

Gazze'nin "hayalet þehre" dönüþtüðünü belirten Bendjama, Ýsrail'in "askeri bir operasyon" gerçekleþtirmediðini, Filistin halkýna karþý savaþ yürüttüðünü dile getirdi.

Bendjama, Ýsrail'in Filistinlileri ana vatanýndan sürmeyi hedeflediðini belirterek, "Uluslararasý toplum ne kadar görmezden gelmeye devam ederse, Ýsrail'in zulmü o kadar artýyor. Sessiz kalmak sadece suç ortaðý olmak deðildir, suça iþtirak etmektir." dedi.

BMGK'nin baþarýsýzlýðý nedeniyle Ýsrail'in iyice cesaretlendiðini belirten Bendjama, kendisini hukukun üstünde görmeye baþladýðýný belirtti.

Bendjama, "Bugün sessiz kalanlar, yarýn hukukun üstünlüðünü savunamaz. Zaten geriye sadece orman kanunlarý kalacak." uyarýsýný yaparak, harekete geçilmemesi halinde Orta Doðu'nun eþi benzeri görülmemiþ bir savaþa sürükleneceðini kaydetti.

- "DÝÞÝNÝZÝ GÖSTERMÝYORSUNUZ, SÝZÝ DÝNLEMELERÝ ÝÇÝN ELÝNÝZDE OLAN ARAÇLARI KULLANMIYORSUNUZ"

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da Ýsrail'in Filistin halkýna karþý topyekün savaþ açtýðýnýn artýk çok açýk olduðunu dile getirdi.

Ýsrail'in ayný zamanda Filistin halkýna yardým etmeye çalýþan herkesi de düþman ilan ettiðini ve hedef aldýðýný belirten Mansur, bu nedenle doktor, insani yardým çalýþanlarý, BM personeli ve gazetecileri daha önce hiç görülmemiþ düzeyde öldürdüðünü kaydetti.

Mansur, Ýsrail'in Filistin halkýný güven saðlamak için zorla yerinden etmediðini, temel amacýn toprak kontrolü saðlamak olduðunu ifade etti.

UNRWA'yý BM tarihinin "baþarý hikayesi" olarak tanýmlayan Mansur, UNRWA'nýn vazgeçilmez bir örgüt olduðunu ve korunmasý gerektiðini vurguladý.

Mansur, BMGK'nin sürekli toplanarak ayný konuþmalarý yaptýðýný belirterek, "Sizi dinlemesi gerekenler cep telefonlarýyla oynuyor, sizi kale almýyor. Diþinizi göstermiyorsunuz, sizi dinlemeleri için elinizde olan araçlarý kullanmýyorsunuz. Ayný þeyleri tekrar edip duruyorsunuz." eleþtirilerini yöneltti.

Ýsrail'in þimdi Filistin'de yaptýklarýnýn aynýsýný Lübnan'da yapmaya baþladýðýný belirten Mansur, "Bizim kanýmýz mý ucuz? Sivillerimiz mi daha az deðerli, yoksa canýmýz mý daha az kutsal?" sorularýný yöneltti.

Mansur. sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ölümümüze mi alýþtýnýz? Tüm mahallerin sakinlerinin baþýna yýkýlmasýna, kadýn, çoçuk ve yaþlýlarýn öldürülmesine mi alýþtýnýz? Yeni normal bu mu? Ýsrail Baþbakanýnýn sizi kale almamasý, hakaret etmesi ama buna raðmen desteðinizi, silahlarýnýzý, ticaretinizi ve iliþkilerinizi sürdürmesini beklemesine mi alýþtýnýz? Ýsrail'in durdurulmasý gerek. Ýsrail ateþkesi veto etme hakkýna sahip olmamalý."

KKTC ile Rum Kesimi arasýnda sürpriz geliþme! Türk tarafý teklifi kabul etti

Türkiye'den BMGK'da 'görevinizi yerine getirin' çaðrýsý

  • BM Güvenlik Konseyi
  • Gazze
  • UNRWA