Türkiye'den sonra Lübnan da devreye girdi: Ýsrail savaþ suçundan yargýlanacak
ABONE OL

Lübnan, ülkenin güney sýnýr bölgelerine beyaz fosfor bombasý attýðý suçlamasýyla Ýsrail'i, BM Güvenlik Konseyine þikayet etmeye kararlý olduðunu duyurdu.

Lübnan Dýþiþleri Bakaný Abdullah Buhabib, yaptýðý yazýlý açýklamada, Birleþmiþ Milletlerdeki Lübnan misyonuna; BM Güvenlik Konseyine "Ýsrail'in Lübnan'a karþý defalarca yaptýðý saldýrýlarda beyaz fosfor kullanmasýný ve Lübnan'daki ormanlarý ve aðaçlýk alanlarý kasýtlý olarak yakmasýný kýnamak" üzere bir þikayette bulunmasý talimatý verdiðini bildirdi.

Dün Lübnan'ýn güneyindeki Þeyh Zeyn bölgesinde Ýsrail saldýrýsý sonucu çýkan yangýnýn söndürülmesi için itfaiye araçlarý bölgeye yönlendirilmiþti.

Lübnan'ýn güneyi, yaklaþýk 3 haftadýr Ýsrail ordusu ile Hizbullah ve ülkede bulunan Filistinli gruplar arasýndaki çatýþmalara sahne oluyor.

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN SAVAÞ SUÇLUSU ÝSRAÝL'ÝN YARGILANACAÐINI BELÝRTMÝÞTÝ

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Ýsrail'i savaþ suçlusu olarak dünyaya ilan edeceðiz" açýklamasýyla gözler Türkiye'nin Uluslararasý Ceza Mahkemesi'ndeki süreci nasýl iþleteceðine çevirmiþti.

Türkiye, insanlýk aleyhine iþlenen suçlar kategorisinde ihlalde bulunduðu iddiasýyla ön inceleme yapýlmasý istemiyle Uluslararasý Ceza Mahkemesi Savcýsý Karim Khan'a Roma Tüzüðü'nün 15/1 maddesi uyarýnca Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ve bakanlarý hakkýnda suç duyurusu yapabilecek.

Savaþ suçu için öldürülen çocuklar, yasaklanmýþ fosfor bombasýnýn kullanýlmasý, hastane, okul, mülteci kampý, cami ve kilise bombalanmasýnýn yaný sýra Ýsrail'in, BM Genel Kurulu'nda alýnan acil insani ateþkes kararýna uymamasý yeterli kanýt olabiliyor.

ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, 7 Ekim sabahý, Ýsrail'in "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlerine yönelik" devam eden ihlallerine karþýlýk verme gerekçesiyle kapsamlý saldýrý düzenlerken, Ýsrail ordusu da Gazze Þeridi'ne yoðun hava bombardýmaný baþlattý.

Ýsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldýrýlarda 317'si asker 1400'den fazla Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin yaralandýðýný duyurdu.

Ýsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'de el-Kassam Tugaylarýnýn elinde 240 Ýsrailli esir olduðunu kaydetti.

Gazze'deki Filistin Saðlýk Bakanlýðý, Ýsrail saldýrýlarýnda 3 bin 542'si çocuk, 2 bin 187'si kadýn olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin öldürüldüðünü, 21 bin 643 kiþinin yaralandýðýný bildirdi.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria'da Ýsrail güçlerinin ve Yahudi yerleþimcilerin saldýrýlarýnda ise 126 Filistinli öldü, yaklaþýk 2 bin Filistinli yaralandý.