Türkiye'den sonra onlar da Finlandiya ve Ýsveç'in NATO üyeliðine karþý çýktýlar
ABONE OL

Hýrvatistan'da Finlandiya ve Ýsveç'in NATO üyeliði süreci, Cumhurbaþkaný Zoran Milanovic ve hükümet arasýnda tartýþmaya neden oldu.

Milanovic, Hýrvatistan'ýn Finlandiya ve Ýsveç'in NATO'ya üye olmalarýný veto etmemek için tek þartlarýnýn, Bosna Hersek'te bir sonuca baðlanamayan "seçim yasasý reformunun" çözüme kavuþturulmasý olduðunu söyledi.

Hýrvatistan Meclis Baþkaný Gordan Jandrokovic ise Finlandiya ve Ýsveç'in NATO üyeliðini veto etmenin, ülkenin uluslararasý konumuna ve itibarýna zarar vereceðini, bunun Bosna Hersek'teki Hýrvatlara hiçbir faydasýnýn olmayacaðýný dile getirdi.

- HIRVATÝSTAN DIÞÝÞLERÝ BAKANI RADMAN'DAN FÝNLANDÝYA VE ÝSVEÇ'ÝN NATO ÜYELÝKLERÝNE DESTEK

Hýrvatistan Dýþiþleri Bakaný Gordan Grlic Radman da NATO Dýþiþleri Bakanlarý Gayrýresmi Toplantýsý'na katýlmak için gittiði Berlin'de basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtladý.

Radman, "Finlandiya ve Ýsveç'in NATO üyeliðini destekliyoruz. Bu iki ülke bizlerle ayný deðerleri taþýyan ortak ülkelerdir. Bu yüzden iki ülkenin de NATO üyelik sürecine destek vermeye devam edeceðiz." dedi.

- "ÝKTÝDAR, MÝLANOVÝC'ÝN GÖREVDEN ALINMASI ÇAÐRISINDA BULUNABÝLÝR"

Dýþ politika analisti Denis Avdagic, Hýrvat Radyo Televizyonu'nda (HRT) Milanovic'in Finlandiya ve Ýsveç çýkýþýnýn, kendisine büyük sorun yaratabileceði ve iki ülkenin üyelik sürecini durduracak yetkiye sahip olmadýðý deðerlendirmesinde bulundu.

Avdagic, "Baþbakan Plenkovic ve çoðunluk iktidarý, Milanovic'in görevden alýnmasý çaðrýsýnda bulunabilir. Sebebi de Milanovic'in veto açýklamasý olur. Umarým hükümet ve Cumhurbaþkaný ülkenin ulusal çýkarlarýný göz önünde bulundurarak ortak uzlaþý etrafýnda toplanabilir." yorumunu yaptý.

- BOSNA HERSEK'TE SEÇÝM YASASI REFORMU MÜZAKERELERÝ

Bosna Hersek'in baþkenti Saraybosna'da, Avrupa Birliði (AB) delegasyonu eþliðinde baþlatýlan seçim yasasý reformu müzakereleri sonuç alýnamadan sonlanmýþtý.

Bosna Hersek seçim yasasý reformu görüþmelerine Bosna Hersekli siyasi parti temsilcileri, ara bulucu olarak da AB Dýþ Ýliþkiler Dairesi (EEAS) Direktörü Angelina Eichhorst ve ABD'nin Saraybosna Büyükelçisi Michael Murphy katýlmýþtý.

Hýrvatistan Cumhurbaþkaný Milanovic, bunun üzerine Dayton Barýþ Anlaþmasý'nýn aslýnýn anlaþýlmadýðýný savunarak, "Her üç milletin de kurucu ve eþit olduðunu kabul etmiyorlar, Hýrvatlarýn, Bosna Hersek devlet sistemindeki meþru temsilini kabul etmek istemiyorlar." ifadesini kullanmýþtý.

- BOSNA HERSEK'TE SEÇÝM REFORMU TALEBÝ

Cumhurbaþkanlýðýnýn biri Boþnak, diðeri Hýrvat halkýndan olmak üzere iki üyesi, Bosna Hersek Federasyonu'ndaki vatandaþlar tarafýndan, üçüncü üye Sýrp Cumhuriyeti Entitesinde yaþayan vatandaþlar tarafýndan seçiliyor.

Son Devlet Baþkanlýðý Konseyi seçimlerinde Zeljko Komsic'e karþý kaybeden Dragan Covic, Komsic'in Bosna Hersek Federasyonu'ndaki Boþnaklarýn oylarýyla seçildiðini iddia ederek, ülkede yeni bir seçim reformu talebinde bulunmuþtu.