Türkiye'nin durduðu yere büyük destek: Diðer ülkeler hala ne yapacaðýný bilmiyor
ABONE OL

Batýlý yetkililer, Gazze'de acil ateþkes çaðrýsýnda bulunup Ýsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü savunduklarýný belirtirken, Türkiye'nin Orta Doðu'daki pozisyonuna ve gerginliðin azaltýlmasý yönündeki çabalarýna dikkati çekti.

Filistin'in Geleceði Konferansý'na katýlmak üzere Türkiye'ye gelen, Slovenya Parlamento Üyesi Miroslav Gregoric, Portekiz'in eski Avrupa Ýþlerinden Sorumlu Devlet Bakaný Bruno Maçaes, eski Avrupa Parlamentosu Baþkan Yardýmcýsý Ryzard Czarnecki ve Foundacion Alternativas Dýþ Politika Müdürü Vicente Palacio, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýna iliþkin AA'ya konuþtu.

Slovenya Parlamento Üyesi Gregoric, Ýsrail'in Filistin'e yönelik saldýrýlarýna iliþkin, "Biz ateþkes taraftarýyýz, barýþ taraftarýyýz, iki devletli çözüm taraftarýyýz, acil insani yardýmýn saðlanmasýndan yanayýz." dedi.

Gregoric, ülkesinin Filistin konusunda pozisyonunun net olduðunu ifade ederek, Gazze'de yaþananlarýn hayal edilemeyecek bir durumda olduðunu söyledi.

Gazze'de aþýrý güç kullanýldýðýný söyleyen Gregoric, Gazze'ye yiyecek, su, ilaç saðlanmasýný desteklediðini ifade etti.

Gregoric, Gazze'de yaþananlarý "korkunç" olarak nitelendirdi.

Avrupa Birliði'nin Gazze konusundaki politikasýný desteklemediðini vurgulayan Gregoric, "Ýsrail'e karþý yeterince sert olmayan ve (Ýsrail'i) ülkelerini savunduklarý bahanesiyle affeden resmi politikayý (AB politikasýný) sevmiyorum. Ayný zamanda, Filistin'i iþgal ediyorlar. (Ýsrail), Gazze'de ve þimdi de Lübnan'da insanlýða karþý korkunç suçlar iþliyorlar." ifadelerini kullandý.

- "TÜRKÝYE, FÝLÝSTÝN ÝÞGALÝNÝ SONA ERDÝRMEK ÝÇÝN MÜCADELE EDÝYOR"

Gregoric, Türkiye'nin bölgesel bir süper güç olduðunu ve bir prensibe sahip olduðunu söyleyerek, "Türkiye, Filistin iþgalini sona erdirmek için mücadele ediyor, umarým hep birlikte baþarýlý oluruz ve Filistin, Ýsrail ile barýþ içinde yaþayan özgür bir ülke olur." dedi.

Ýsrail'e karþý olunmadýðýnýn altýný çizen Gregoric, "Her iki ülkenin de barýþ içinde yaþadýðý iki devletli bir çözüm olmalý." diye konuþtu.

Gregoric, Gazze'deki insani trajediye dikkati çekti ve insani koþullarý "korkunç" olarak nitelendirdi.

Gazze'deki insanlarýn hala hayatta olmasýnýn mucize olduðunu söyleyen Gregoric, "Ýsrail, Gazze'ye 75 bin tondan fazla bomba attý. Bu da Hiroþima'ya atýlan üç atom bombasýna eþ deðer. Orada (Gazze'de) insanlarýn hala hayatta olmasý bir mucize." dedi.

- "ÇOK FAZLA KORKU VAR, ÇOK FAZLA SANSÜR VAR"

Maçaes ise ülkesinin Filistin-Ýsrail meselesine iliþkin tutumunu deðerlendirerek, Ýrlanda ve Ýspanya gibi Portekiz'in de Filistin'i devlet olarak tanýyabileceðine dikkati çekti.

Filistin'in devlet olarak tanýnmasýnýn Portekiz'de tartýþýldýðýný ancak henüz bir kararýn alýnmadýðýný söyleyen Maçaes, Portekiz hükümetinin "Filistin'i tanýmak için doðru zaman olmadýðý" görüþünde olduðunu aktardý.

Maçaes, ülkesinin bu karar için Fransa ve Almanya gibi ülkelerin görüþlerini beklediðini, Avrupa Birliði'yle (AB) birlikte hareket edebileceðini ifade ederek, "Açýkçasý ben bunun yapýlmasý gerektiðini düþünüyorum. Bu çok kritik bir an ve önemli bir iþaret olurdu." diye konuþtu.

"Yapabileceðimiz tek þey bunun için savunuculuk yapmayý sürdürmek" diyen Maçaes, bunun hükümet tarafýndan alýnmasý gereken büyük bir karar olduðunu söyledi.

AB'nin Orta Doðu'daki rolüne iliþkin, diyalog kurmanýn denendiðini ama iþe yaramadýðýný ve biraz daha iddialý olunmasý gerektiðini ifade eden Maçaes, "Genellikle Avrupa Birliði'nin bir tek ana aracý vardýr, o da ticaret. Ýsrail ile askýya alýnabilecek bir ticaret anlaþmamýz var." dedi.

Maçaes, bazý ülkelerin "Ýsrail'e yeter" demek için ticaret anlaþmasýný askýya aldýðýný hatýrlatarak, AB'nin daha güçlü olmak zorunda kalacaðýný kaydetti.

Avrupa'daki çoðu insanýn Türkiye'nin Orta Doðu'daki pozisyonunu desteklediðini ifade eden Maçaes, birçok ülkenin ne yapacaðýný bilmediðini ya da korktuðunu söyledi.

Maçaes, Türkiye'nin Ýsrail'e bazý ticari yaptýrýmlarda bulunduðuna, pek çok ülkenin ticari yaptýrým uygulamadýðýna dikkati çekerek, Orta Doðu'da durumun daha dramatik hale geldiðini ifade etti.

Maçaes, "Çok fazla korku var, çok fazla sansür var. Gazze çevresinde çok fazla yanlýþ bilgi, propaganda var, bence bunun sebebi belli. Hükümetler, kamuoyunun soykýrýmý desteklemediðini biliyor ve bu yüzden alternatif bir gerçeklik sunmak zorunda, soykýrýmý destekleyen insanlar diðerlerini susturmaya çalýþmak zorunda. Bu demokrasilerimiz için çok zehirli, demokrasilerimizi yok ettiðini düþünüyorum ve bu devam ederse ileride etkisi yýkýcý olacak." deðerlendirmesinde bulundu.

Filistin konusunda, daha aktif olunmasý gereken baþka nedenlerden birinin de bu olduðunu söyleyen Maçaes, "Sadece Filistin halkýný savunmuyoruz, aslýnda demokrasilerimizi savunuyoruz. Propaganda sansürünün seviyesi inanýlmaz." diye konuþtu.

Maçaes, kendi ülkesinde hala özgür bir þekilde konuþabildiðini ifade ederek, þunlarý aktardý:

"Propaganda sansürünün boyutu inanýlmaz. Özellikle Ýngiltere, Britanya ve Almanya'da. Bu yüzden iki uç tarafý düþünüyorum ve ülkemde hala özgürce konuþabildiðimi hissediyorum ama Almanya ve Ýngiltere'de Filistin meselesinde artýk özgürce konuþamýyorsunuz. Tehlikeli yolu seçen ülkelerimiz..."

- "TÜRKÝYE BÖLGEDE SON DERECE ÖNEMLÝ BÝR OYUN KURUCU"

Eski Avrupa Parlamentosu Baþkan Yardýmcýsý Ryzard Czarnecki de, Türkiye'nin Orta Doðu'daki gerginliðin azaltýlmasý yönündeki çabalarýna deðinerek, "Türkiye bölgede son derece önemli bir oyun kurucu." dedi.

"Ankara'nýn kritik bir rolü var. Türkiye, zamanýmýzýn en trajik çatýþmalarýndan birinde barýþ çözümünü bulmak için Avrupa Birliði için çok iyi bir ortak olabilir" ifadesini kullanan Czarnecki, uluslararasý toplumun tepki gösterdiðine ancak bunun sadece kelimelerden ibaret kaldýðýna iþaret etti.

Czarnecki, Türkiye'nin bölgedeki rolünün önemli olduðunu vurgulayarak, "Birleþmiþ Milletler ve Avrupa Birliði (AB) gibi kuruluþlardan daha aktif bir politika talep ediyorum. Sadece sözle deðil, sadece teselli deðil, uygulanmasýný bekliyoruz. Kýsa vadede ateþkes deðil, uzun vadede barýþçýl bir süreç bekliyoruz." ifadelerini kullandý.

Dünyanýn pratikte çok küçük olduðuna, Orta Doðu'da, Lübnan'da, Gazze Þeridi'nde ve Batý Þeria'da yaþananlardan Batý ülkelerinin de etkilenebileceðine iþaret eden Czarnecki þunlarý kaydetti:

"Fransa'daki, Almanya'daki, Hollanda'daki, Belçika'daki, Ýngiltere'deki insanlar bunun bizim iþimiz olmadýðýný söyleyemez. Kýsmen de olsa bunun Avrupa'nýn sorumluluðu olduðunu düþünüyorum ve þimdi harekete geçme zamaný."

Czarnecki, Avrupa Birliði'nin bu konuda daha aktif olmasý gerektiðini vurguladý.

- "ÝKÝ DEVLETLÝ ÇÖZÜM FÝKRÝNÝN CANLI TUTULMASI GEREKÝYOR"

Foundacion Alternativas Dýþ Politika Müdürü Palacio da, Ýspanya'nýn ateþkes çaðrýsý yapan ilk ülkelerden biri olduðunu hatýrlatarak, ülkesinin sadece ateþkes deðil, insani koridorun açýlmasýný da istediðini söyledi.

"Ýnsani yardým, Gazze halkýnýn yaþadýðý bu dramýn týrmandýrýlmasý, Avrupa Birliði içindeki dýþ politikamýzýn temel direði oldu" diyen Palacio, bu pozisyonun oluþmasýnda Ýspanya'nýn öncülük ettiðini belirtti.

Palacio, Birleþmiþ Milletler (BM) Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansýnýn (UNRWA) insani yardýmlar konusunda önemini vurgulayarak, "Ýnsanlar sadece Gazze'de deðil, Batý Þeria'da da bu büyük dramý yaþýyor." diye konuþtu.

Ýspanya gibi ülkelerin gösterdiði çabanýn doðru olduðunu ancak bunun yeterli olmadýðýný söyleyen Palacio, AB üyesi ülkelerin, insani yardýmlarýn ulaþtýrýlmasý konusunda daha fazla çaba sarf etmesini gerektiðine dikkati çekti.

Palacio, bunun önemli olduðunu vurgulayarak, iki devletli çözüm fikrinin "yeniden doðduðunu" belirterek, bu fikrin canlý tutulmasý gerektiðinin altýný çizdi.

"Ýki devletli çözüm" fikrine katýlmaya baþlayan ülkeler olduðunu söyleyen Palacio, Ýspanya'nýn ardýndan Slovenya ve Ýrlanda'nýn da Filistin'i devlet olarak tanýdýðýný hatýrlattý.

Palacio, Ýsrail'e yönelik yapýlabilecek ekonomik ve ticari yaptýrýmlarýn caydýrýcý olabileceðine deðinerek, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde büyük çaba gösterdiðini ve bundan memnuniyet duyduðunu söyledi.

Akdeniz'de, barýþ, istikrar, refah gibi ortak çýkarlarýn olduðunu belirten Palacio, kimsenin bölgesel çatýþmayla ilgilenmediðini bu yüzden iþbirliði içinde birlikte çalýþýlmasý gerektiðini kaydetti.

Palacio, Filistin ve Ýsrail için barýþý gündeme getirmenin önemine iþaret ederek, sorunu çözmek için diðer ülkelerle birlikte çalýþýlmasý ve daha fazla desteðe ihtiyaç gerektiðini vurguladý.

"Uluslararasý Özgür Filistin Kongresi"nde Filistin direniþi vurgusu

Türkiye Filistin için tek yürek

Ýsrail'i köþeye sýkýþtýran çaðrý

  • Türkiye Orta Doðu
  • Avrupa Ýþleri
  • Ticari Yaptýrým