Türkiye'nin giriþimleri sonuç verdi: O ülkede Türk tarihi ve kültürü tanýtýlacak
ABONE OL

Cakarta'da Endonezya Ýslam Üniversitesi bünyesinde kurulum aþamasý devam eden Ayasofya Dakwah Merkezi, Ayasofya'nýn kimliði, misyon ve vizyonunun tanýtýmýnýn yaný sýra Türkçe, Osmanlýca öðretimi, Türk Ýslam kültürü, Türk kültür ve tarihinin bilinirliðinin artýrýlmasý yönünde çalýþmalar yürütecek.

Endonezya Ýslam Üniversitesi Öðretim Görevlisi ve ayný zamanda Hayrat Vakfý Endonezya Temsilcisi Dr. Cemal Þahin, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Ayasofya Dakwah Merkezi'nin açýlmasý konusunda neticeye ulaþýldýðýný söyledi.

Yüksek lisans ve doktorasýný Endonezya'da tamamlayan Þahin, 7 yýldýr burada yaþadýðýný ve Endonezya Ýslam Üniversitesinde de öðretim görevlisi olarak çalýþtýðýný ifade etti.

Þahin, Ayasofya'nýn geçen yýl camiye çevrilmesinin Endonezya'da ciddi bir sevgiye ve uyanýþa vesile olduðunu aktardý.

Ayasofya'nýn camiye dönüþtürülmesinin ardýndan Ayasofya'nýn önemi ve temsil ettiði Ýslami kimliði konusunda seminerler düzenlediklerini kaydeden Þahin, "Endonezya'da Ayasofya ismiyle böyle bir yer açma ihtiyacý hissettik." dedi.

Þahin, Ayasofya'nýn taþýdýðý Ýslami kimlik, mana, misyon ve vizyonu anlatma giriþiminde bulunduklarýný belirterek, "Sonra biz nasýl daha çok Türkiye kültürünü, Türk Ýslam kültürünü, milli ve manevi deðerlerimizi tanýtýrýz endiþesiyle istiþarede bulunduk. Endonezyalý fikir önderleriyle bu meseleyi konuþtuk. Güzel bir yer açmak istedik ve ismi Ayasofya Dakwah Merkezi olsun istedik. Bu merkezde, Türkçe, Türk kültürü, Türk Ýslam kültürü ve milli ve manevi deðerlerimiz öðretilecek." ifadelerini kullandý.

Ayasofya Dakwah Merkezi kurma taleplerini üniversitenin rektörlüðüne ilettiklerini ve talebin olumlu karþýlandýðýný söyleyen Þahin, süreç zor olsa da Türkiye'nin yumuþak gücü sayesinde sonuca ulaþtýklarýný dile getirdi.

Þahin, merkezin açýlýþýna yönelik çalýþmalarýn sona yaklaþtýðýný ve nisan sonunda resmi olarak açýlýþý gerçekleþtireceklerini ifade etti.

Endonezya Ýslam Üniversitesinin ülkenin tüm eyaletlerinde kampüsü ve 800 bin civarýnda öðrencisi bulunduðu bilgisini paylaþan Þahin, "Þu anda bulunduðumuz kampüs ana merkezdir. Burada da 2 bin civarýnda öðrenci eðitim görüyor. Biz burada yer açarsak mantýk olarak Endonezya'nýn her yerine ulaþabiliriz. Çünkü buradan tüm eyaletlere doktora öðrencileri ve akademisyenler gönderiliyor. Açacaðýmýz merkezle burada yetiþen öðrenci ve akademisyenler, Ayasofya'nýn misyonu ve vizyonunu bütün Endonezya'ya tanýtabilirler." diye konuþtu.

- Osmanlýcaya yoðun talep

Þahin, merkezde Türk Ýslam tarihi ve Osmanlýca eðitimlerinin baþlayacaðýný belirterek, "Çünkü burada Osmanlýcaya karþý da yoðun bir talep var. Merkezde ayrýca Türkçe, milli ve manevi deðerlerimizi öðreteceðiz. Bu merkez bir yönüyle de buradaki büyük bir ihtiyacý gidermiþ olacak." ifadelerini kullandý.

Türkiye sempatisi olan Endonezyalýlara yönelik merkezin faydalý olacaðýný umduklarýný kaydeden Þahin, ayný zamanda merkezin Türkiye'nin tanýtýmýna katký sunacaðýný söyledi.