YPG/PKK'ya yakýn internet sayfalarýnda yer alan paylaþýmlara göre, YPG/PKK'nýn sözde siyasi oluþumlarýndan SDC, Ýsveç Dýþiþleri Bakanlýðý ve Olof Palme Merkezi himayesinde 14 Mayýs'ta Stockholm'de "Üçüncü Ýstiþare Forumu'nu" düzenledi.
Toplantýya, YPG/PKK'lýllar ve ABD ve Ýtalya Dýþiþleri Bakanlýðý yetkilileri çevrim içi katýldý. Programda, Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'nýn iþgal ettiði bölgelerde "ademi merkezileþtirmenin baþarýya ulaþtýrýlmasý önerilerinin tartýþýldýðý" kaydedildi.
AA muhabirinin konuyla ilgili bilgi ve görüþüne baþvurduðu Ýsveç Dýþiþleri Bakanlýðý ise herhangi bir yanýt vermedi.
Söz konusu toplantýnýn ikincisi geçen ay yine Stockholm'de yapýlmýþtý.
Türk yetkililerden alýnan bilgiye göre, Ýsveç söz konusu toplantýlara alan açmamasý için defaatle uyarýldý ancak Ýsveçli yetkililer gereken adýmlarý atmadý.
Öte yandan, terör örgütü yandaþlarý ve temsilcilerinin Ýsveç'te hiçbir engelle karþýlaþmadan yaptýklarý faaliyetler göze çarpýyor.
Bunlardan birinde, Ocak 2019'da Ýsveç'in Borlange kentinde, örgüt yandaþlarý bir alýþveriþ merkezinde propaganda yapmýþtý. Terörist baþý Abdullah Öcalan'a destek amacýyla yapýlan eylemde, terör örgütü yandaþlarýnýn taþýdýðý pankartlardan birinde silah sembolü yer almýþtý.
PKK flamasý ve terörist baþýnýn resimlerini taþýyan örgüt yandaþlarýnýn bu eylemi, örgüte yakýn sayfalarca "Ýsveç gençliðinden iþgal eylemi" baþlýðýyla paylaþýlmýþtý.
Ýsveç güvenlik güçlerinin, terör örgütü paçavralarý ve terörist baþýnýn resimlerini taþýyan örgüt yandaþlarýna engel olmamasý göze çarpmýþtý.
Türkiye'ye karþý faaliyetler yürüten terör örgütlerine barýnma imkaný saðlayan Ýsveç ve Finlandiya'nýn NATO üyeliði Ukrayna'daki savaþ sonrasý gündeme gelmiþti.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan söz konusu iki Ýskandinav ülkesinin "terör gruplarýnýn misafirhaneleri gibi" olduðunu ve "parlamentolarýnda da teröre destek verenler" bulunduðunu belirterek, bu iki ülkenin NATO üyelik tekliflerine itiraz etmiþti.
Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu, NATO Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý sonrasý konuya iliþkin deðerlendirmesinde, Türkiye'nin bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarýyla yaptýðý görüþmelerden ve Ýsveç'in yaptýðý silah yardýmlarýndan rahatsýz olduðunu belirtmiþti.
Bakan Çavuþoðlu, Finlandiya ve Ýsveç'in, Türkiye'ye yönelik özellikle savunma sanayisi ihracat izinleri konusunda da kýsýtlamalarý devam ettirdiðini ve bu durumun kabul edilemez olduðunu ifade etmiþti.
Ýsveç hükümeti, NATO üyeliðini görüþmek için diplomatlardan oluþan bir heyeti Türkiye'ye göndermeye karar verdiðini açýklamýþtý.
Finlandiya 15 Mayýs'ta üyelik için resmi baþvuruda bulunduðunu açýklamýþtý.
Ýsveç hükümeti ise bugün NATO üyeliðine baþvuru kararý aldýklarýný duyurmuþtu.
Türkiye'nin de aralarýnda olduðu 30 ülkenin yer aldýðý NATO'ya üye alýmlarý oy birliðiyle karara baðlanýyor.