Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Baþkanlýðý ile TDT Aksakallar Konseyinin ortaklaþa yürüttüðü "Türk Dünyasý 2040 Vizyonu: Bütünleþtirici Ortaklýk" Projesi kapsamýnda hazýrlanan raporlar, Tuzla'da bir otelde düzenlenen "Türk Dünyasý ile Birlikte Büyüyen Türkiye Çalýþtayý"nda deðerlendirildi.
Binali Yýldýrým, yaptýðý konuþmada, Türk devletleri ve coðrafyasý üzerine ne kadar çalýþýlsa ve gayret edilse de tarihi ve kültürel zenginliði ile derinliði karþýsýnda yetersiz kalýnacaðýný söyledi.
Türk Dünyasý 2040 Vizyon Belgesi'nin bir yol haritasý olarak kabul edilmesi gerektiðini belirten Yýldýrým, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) "gözlemci üye" olarak katýlmasý kararýnýn önemine iþaret etti.
Yýldýrým, bu kararýn tarihi öneme sahip olduðunu vurgulayarak, "Çünkü maalesef Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti yýllardan beri bir izolasyona, bir ambargoya maruz kaldý ve haklarýný gasbettiler. Ýþte bu üyelik aslýnda Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin kaybedilen yýllarýnýn tekrar kazanýlmasý yönünde dünyaya verilen bir mesajdýr." ifadelerini kullandý.
KKTC'de çözüme yönelik çabalarýn birtakým unsurlar tarafýndan etkisiz hale getirildiðine dikkati çeken Yýldýrým, "Türk Devletleri Teþkilatý gözlemci üye olarak Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ni bünyesine almakla dünyaya verdiði mesaj þudur: Bundan böyle artýk Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin daha fazla ambargoya, daha fazla haksýzlýða karþý karþýya kalmasýna Türk dünyasý rýza göstermeyecektir. Açýk bir mesajdýr, bunu da bu zirvede alýnmýþ önemli bir karar olarak görüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Yýldýrým, Türk devletlerinin jeopolitik önemine vurgu yaparak, sadece bölgenin deðil, dünyanýn geri kalan kýsmýnýn da enerji güvenliðini saðladýklarýný dile getirdi.
"Türk coðrafyasý" denince akla gelen en önemli konulardan birinin enerji güvenliði olduðunu belirten Yýldýrým, þunlarý kaydetti:
"Bugün yaþanan Ukrayna-Rusya kriziyle bir kez daha gördük ki enerji güvenliði ülkeler açýsýndan, bölgemiz açýsýndan hayati öneme sahip ama bunun ötesinde de enerji güvenliðini saðlayacak ülkeler yine bizim coðrafyamýzdaki ülkelerdir. Dolayýsýyla burada hem kaynak ülke hem taþýyýcý ülke olarak yine Türk devletlerini görüyoruz."
Yýldýrým, Türk devletlerinin hiçbir zaman baþkalarýnýn hükümranlýk haklarýna karþý saldýrgan bir tutum içinde olmadýðýný ancak baðýmsýzlýklarýný da canlarýndan daha kýymetli bildiklerini ifade ederek, "Bütün dünyanýn þunu bilmesini istiyoruz; Türk Devletleri Teþkilatýnýn amacý kimseyi korkutmak deðildir ama amacý kimseden de korkmadýðýný ortaya koymaktýr." þeklindeki deðerlendirmesini paylaþtý.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Baþkaný Prof. Dr. Muhittin Þimþek de Türk Devletler Teþkilatýnda liderlerin ortaya koyduklarý "2040 Vizyon Belgesi"nin bulunduðunu anýmsattý.
Þimþek, "Liderler bir vizyon ortaya koyarlar ama bu vizyonun bir misyonla desteklenmesi gerekiyordu. Misyon, o vizyonun gerçekleþtirilmesi için elin taþýn altýna konmasý demektir ve onu gerçekleþtirecek olan da elbette bilim adamlarý, teknokratlar, diplomatlar, bürokratlardýr." dedi.
TDT Genel Sekreter Yardýmcýsý Ömer Kocaman ise Türk dünyasýnýn büyük bir uyanýþýn, kardeþlik hukukuna yönelik yükselen bir farkýndalýðýn, devletler, liderler ve halklar arasýnda artan bir muhabbet ve dayanýþmanýn sergilendiði bir dönemden geçtiðini anlattý.
Küresel ve bölgesel ölçekte yaþanan pek çok sýnamaya raðmen Türk devletleri ve halklarý arasýndaki yakýnlaþmanýn istikrarlý þekilde sürdüðünü ifade eden Kocaman, bunun her geçen gün güçlendiðini söyledi.
Konuþmalarýn ardýndan Muhittin Þimþek, Binali Yýldýrým'a, Ahmet Yesevi Üniversitesinin kuruluþunun 30. yýlý dolayýsýyla "30. Yýl Hizmet Madalyasý" ile üniversitenin 1500 akademisyenin 10 yýldýr üzerinde çalýþtýðý 15 bin maddeden oluþan "Türk Edebiyatý Ýsimler Sözlüðü"nün 20 ciltlik matbu nüshasýný hediye etti.
"Türk Dünyasý 2040 Vizyonu: Bütünleþtirici Ortaklýk" Projesi kapsamýnda, "Saðlýk Sistemi ve Politikalarýnda Türkiye Tecrübesi", "Anarþik Uluslararasý Sistem Ýçinde Türk Dünyasý Güvenlik Topluluðu", "Þuþa Beyannamesi'nin Tarihi-Hukuki-Siyasi Analizi", "Türk Devletleri Teþkilatý Açýsýndan KKTC'nin Jeopolitik Önemi", "Kaynak ve Transit Ülke Olarak Küresel Enerji Güvenliðine Azerbaycan'ýn Katkýsý", "Yeþil Endüstri ve Akýllý Kentler Alanýnda Kazakistan Modeli", "Tarihi Ýpek Yolu'nun Yeniden Canlandýrýlmasýnda Orta Koridor" ve "Türk Dünyasý Gençlerinin Bütünleþmesinde Miras Diplomasisi ve Metaverse: TÜRKOVERSE" baþlýklý 8 rapor kaleme alýndý. 2 raporun da yakýn zamanda tamamlanmasý bekleniyor.