Kurban Bayramına sayılı günler kala Türk vatandaşlarının da aralarında bulunduğu hacı adayları, Mekke ve Medine’deki kutsal mekanları ziyaret ediyor. Hazreti Muhammed’e ilk vahyin ulaştırıldığı Hira mağarası, en çok ziyaret edilen mekanların başında yer alıyor.
Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bir araya gelen Müslümanlar, sabah namazını Cebel-i Nur dağında eda etmek için zirveye tırmanıyor. Hacı adaylarının yolculuğu henüz güneş doğmadan başlıyor. Mekke’nin 5 kilometre kuzeydoğusundaki dağın çevresinde toplanan hacı adayları, bir saatlik meşakkatli yolculuğun ardından zirveye çıkıyor.
Hira mağarasının yer aldığı alana varmanın coşkusunu yaşayan hacı adayları, gün aydınlanırken Mescid-i Haram’ı ve Mekke’yi kuş bakışı izleme imkanı buluyor. Ezanın okunmasının ardından topluca sabah namazı kılan hacı adayları, daha sonra zirveden yaklaşık 20 metre aşağıdaki dik kayalıklarla çevrili Hira mağarasına inerek şükür namazını kılıp, dualarını yapıyor. Hazreti Muhammed’in inzivaya çekildiği bu mekan, ilk vahyin geldiği ve Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı yer olma özelliği taşıyor.
Uhud’da duygu dolu anlar
HAC görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklara gelen hacı adayları Medine’de Mekke’ye geçişleri öncesi Uhud Savaşı’nın olduğu bölgeyi de ziyaret ediyor. Uhud Dağı eteklerinde olan, Uhud Savaşı’nın olduğu ve Hz. Muhammed’in amcası Hz. Hamza ile birlikte 70 sahabenin şehit olduğu alana gelen hacı adayları duygu dolu anlar yaşadı. Uhud Savaşı ve yaşananlara dair hacı adaylarını bilgilendiren Hizmet Turizm Kafile Başkanı Mustafa Özaltın, emre itaatin önemini anlattı. Onlarca ülkeden ziyaret için Uhud’a gelen hacı adayları ile birlikte Okçular Tepesi’ne tırmanan Türk hacı adayları buradan Uhud Savaşının yaşandığı ve Hz. Hamza ile birlikte sahabelerin medfun olduğu Uhud Şehitliği’ni görerek dua etti. Hacı adaylarının Medine’deki ziyaret bölgelerinden biri de Cennet-ül Baki. Mescid-i Nebevi’nin yanında bulunan Cennet-ül Baki’de bir çok sahabenin mezarı bulunuyor.
Türkiye’nin en yaşlı hacı adayı 94 yaşındaki Şefika Sönmez, kutsal topraklarda ibadetlerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyor. Adana kafilesiyle 11 Eylül’de Medine’ye gelen Sönmez, buradaki ziyaretlerin ardından Mekke’ye geçti. Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerinin yardımıyla dini vecibelerini yerine getiren ve ciddi bir sağlık sorunu bulunmayan Sönmez’in, Kabe’de tavaf esnasında herhangi bir sorun yaşamaması için akşam saatleri tercih edildi.
Hacca genç iken gelin
Mekke’de görevlilerin yardımıyla umre ve sa’y yapan Şefika Nine, dini vecibelerini yerine getirip hacı olmak istiyor. Mekke’deki Atlas Otel’de gazetecilerin sorularını cevaplandıran Sönmez, kızı Meliha’nın 7 yıl önce emekli ikramiyesiyle hac kaydını yaptırdığını söyledi. Gençlere seslenen Şefika Nine, “İhtiyarlar gelmesin, tazeler gelsin. Nereleri nereleri gördük, Allah herkese kısmet etsin, keşke erken gelsem, cin gibi her yere gider gezerdim” ifadelerini kullandı.
68 BİN 834 TÜRK HACI
Kabe-i Muazzama’daki inşaat faaliyetleri sebebiyle Suudi Arabistan’ın kotasını azaltmasından dolayı bu yıl 68 bin 834 Türk vatandaşı hacı oluyor. 1 Eylül’den itibaren Türkiye’den Mekke’ye gelen hacılardan 17’si ise vefat etti.