Ukrayna, AB, Estonya ve Litvanya ile güvenlik anlaþmalarýna imza attý
ABONE OL

Zelenskiy, AB Zirvesi'ne katýlmak üzere geldiði Brüksel'de AB Konseyi Baþkaný Charles Michel ve AB Komisyonu Baþkaný Ursula von der Leyen ile güvenlik anlaþmasý imzaladý.

Zelenskiy, daha sonra Litvanya Cumhurbaþkaný Gitanas Nauseda ve Estonya Baþbakaný Kaja Kallas ile de ikili güvenlik anlaþmalarýna imza koydu.

Ukrayna'nýn AB ile imzaladýðý anlaþmanýn içeriðinde modern askeri ekipman tedariki, personel eðitimi, mayýn temizleme, Ukrayna'nýn nükleer ve siber güvenlik konusunda desteklenmesi gibi savunmaya iliþkin garantilerin yaný sýra ülkenin AB üyeliðine destek, finansal yardýmlar, Ukraynalý mültecilerin korunmasý, savaþ suçlarýndan sorumlu olanlarýn yargýlanmasý, Rusya'ya yaptýrýmlarýn devamý ve dondurulan Rus varlýklarýnýn Ukrayna'nýn özellikle yeniden inþasý ve ekonomisinin desteklenmesi için kullanýlmasý taahhüdü gibi unsurlar yer alýyor.

Ukrayna'ya verilecek uzun dönemli siyasi, askeri ve mali desteðin çerçevesini çizen bu anlaþmanýn, ülkenin NATO'nun güvenlik þemsiyesine girmesine kadar yürürlükte kalmasý planlanýyor.

Ukrayna, daha önce de ABD, Ýngiltere, Almanya, Fransa, Danimarka, Kanada, Ýtalya, Hollanda, Finlandiya, Letonya, Ýspanya, Belçika, Portekiz, Ýsveç, Norveç, Ýzlanda ve Japonya ile benzer anlaþmalar imzalamýþtý.