Ukrayna'da Moskova Patrikhanesi'nin kiliselerine yasak
ABONE OL

Parlamento genel kurulunda "Rusya Federasyonu ile baðlantýlý olanlar da dahil olmak üzere dini kuruluþlarýn Ukrayna topraklarýndaki faaliyetlerinin yasaklanmasýna yönelik" yasa tasarýsýnýn oylamasý yapýldý.

Moskova Patrikhanesi'ne baðlý Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin faaliyetlerini yasaklayan tasarý, oylamaya katýlan 322 milletvekilinin 265'nin oyu ile kabul edildi.

- RUSYA'DAN TEPKÝ

Rusya Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna Parlamentosu'nun aldýðý karara tepki gösterdi.

Zaharova, Rus "Zvezda" televizyon kanalýna yaptýðý açýklamada, "Buradaki hedef, gerçek Ortodoksluðu kökten yok edip, bunun yerine sahte Ortodoks Kilise yaratmaktýr. Bu, Ukrayna'da Ortodoksluðun yok edilmesidir." ifadesini kullandý.

Zaharova, Ukrayna kilisesinin "ayrýlýkçý" olduðunu ve Rus Patrikhanesi'ne baðlý kutsal yapýlarý ele geçirdiðini savundu.

- UKRAYNA'DA KÝLÝSELERÝN DURUMU

Ukrayna'da bazý din adamlarý, Moskova kiliselerine karþýlýk, Kiev Patrikhanesi Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Baðýmsýz (Otosefal) Ortodoks Kilisesi'ni kurduklarýný ilan etmiþti.

Ancak, Ortodoksluk mezhebinde bu yapýlanmanýn geçerli olabilmesi için bu kiliselerin, Fener Rum Patrikhanesi ya da diðer patrikhanelerin yarýsý tarafýndan tanýnmasý kuralý bulunuyordu.

Halkýn büyük çoðunluðunun Ortodoks mezhebine mensup olduðu Ukrayna'da, kiliselerin bir kýsmý Moskova Patrikhanesi'nin, bir kýsmý da Kiev Patrikhanesi'nin kontrolünde yer alýyordu. Bazý kiliseler de Ukrayna Baðýmsýz Ortodoks Kilisesi'ne aitti.

2018'de dönemin Ukrayna Devlet Baþkaný Petro Poroþenko, Ýstanbul Fener Rum Patrikhanesi'ne baþvurarak 1992'de kurulan Kiev Patrikhanesi'ne baðlý Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne otosefal (Ortodokslukta kendilerine ait bir baþ tarafýndan yönetilen Ortodoks kiliselerine verilen ad) verilmesini istemiþti. Fener Rum Patrikhanesi bu baðýmsýzlýk hakkýný istiþarelerin ardýndan vermiþti.

  • Ukrayna Parlamentosu
  • Moskova Patrikhanesi
  • kilise