Bauer, BM Cenevre Ofisi'nin haftalýk basýn toplantýsýnda deðerlendirmelerde bulundu.
Rusya ile Ukrayna arasýnda Þubat 2022'den bu yana devam eden savaþýn Ukrayna'ya yönelik demografik etkisine iþaret eden Bauer, bu savaþýn öncesinde dahi Ukrayna'nýn demografik zorluklarla karþý karþýya olduðunu hatýrlattý.
Bauer, Ukrayna'nýn, Avrupa'nýn en düþük doðum oranlarýndan birine sahip olduðunu ve çok sayýda kiþinin farklý sebeplerle ülkeyi terk ettiðini ve nüfusun da yaþlandýðýný söyledi.
Rusya ile baþlayan savaþ sonrasý Ukrayna'da durumun daha da kötüleþtiðini vurgulayan Bauer, "Doðum oraný kadýn baþýna 1 çocuða düþtü. Bu, Avrupa'daki en düþük doðurganlýk oraný ve dünyadaki en düþüklerden biri. Ayný zamanda ülke içinde milyonlarca insan yerinden edildi. Yaklaþýk 6,7 milyon kiþi mülteci olarak farklý ülkelere gitti." dedi.
Bazý bölgelerde gençlerin göç etmesi ve çoðunlukla yaþlýlarýn kalmasýyla nüfusun azaldýðýna iþaret eden Bauer, savaþýn doðrudan bir sonucu olarak önemli sayýda can kaybý olduðunu belirtti.
Bauer, Ukrayna'nýn nüfusunun, 8 milyonu Rusya ile savaþýn baþladýðý Þubat 2022'den bu yana olmak üzere, 2014'ten bugüne kadar tahmini 10 milyon azaldýðýný söyledi.
Bunun ayný zamanda insan kaynaklarýnda da büyük bir kayba iþaret ettiðine dikkati çeken Bauer, beþeri sermayenin, Ukrayna'nýn toparlanmasý ve geleceðini inþa etmek için acilen ihtiyaç duyulan bir kaynak olduðunu belirtti.
Bauer, Ukrayna hükümetinin bu zorluklarý ele almak için UNFPA desteðiyle ulusal bir demografik stratejisi geliþtirdiðini ve yakýn zamanda kabul ettiðini dile getirdi.