''Ülkenin bekasý tehlikede'' deyip çaðrýda bulundu
ABONE OL

Abdullah, baþkent Kabil'de Milli Uzlaþý Yüksek Konseyi Liderlik Komitesi Toplantýsý'nda yaptýðý konuþmada, yabancý güçlerin ülkeden çekilmesiyle þiddet olaylarýnýn arttýðýný belirtti.

Afganistan'da kimsenin savaþýn taraftarý olmadýðýný vurgulayan Abdullah, barýþa olan iradelerinin halen devam ettiðini ifade etti.

Abdullah, "Ülkenin bekasý tehlikede, siyasilerin birlikte hareket etmesi lazým." dedi.

Taliban'ýn, müzakere etmek yerine savaþý artýrdýðýna iþaret eden Abdullah, insanlarýn, Taliban'ýn barýþ niyetinden daha önce de þüpheli olduðunu ve bu þüphenin þiddetin artmasýyla daha da yoðunlaþtýðýný dile getirdi.

Abdullah, ülkede devam eden mevcut durumdan rahatsýz olduklarýný ve bu durum karþýsýnda duyarsýz kalmanýn mümkün olmadýðýný kaydetti.

Barýþ çabalarýnýn tek taraflý sonuca ulaþmayacaðýný aktaran Abdullah, "Her iki tarafýn da barýþa olan iradesini gerçek manada göstermesi lazým. Bizim müzakere heyetimiz þu an Katar'ýn baþkenti Doha'da bulunuyor. Amacýmýz, sorunlarýn müzakere yoluyla çözüme kavuþmasý." diye konuþtu.

- ÜLKEDE ÞÝDDET OLAYLARI ARTTI

Afganistan'da barýþ süreci belirsizliðini korurken, saldýrýlar devam ediyor.

Taliban, 21 Haziran'da ülkenin kuzeyindeki Belh vilayetinin Devlet Abad, Þolgere ve Kiþindeh ilçelerinin kontrolünü ele geçirmiþti.

Yine kuzeydeki Belh ve Samangan vilayetlerinde iki ilçenin kontrolü 20 Haziran'da örgütün eline geçmiþti.

Son 2 ayda ise ülke genelinde Taliban'ýn kontrolüne geçen ilçe sayýsý 45'i aþtý.

Birleþmiþ Milletler (BM) verilerine göre, Taliban, kent merkezleri hariç ülke topraklarýnýn yüzde 50 ila 70'ini elinde bulunduruyor.

Taliban ise ülkenin yüzde 80'ini kontrol ettiðini savunuyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derlediði bilgilere göre, Taliban 407 ilçeden 130'dan fazlasýný, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiþ durumda. Bunlardan yaklaþýk 60 ilçedeki bazý beldeler, Afgan güvenlik güçlerinin kontrolünde bulunuyor.

Ülkenin 34 vilayet merkezi de hükümetin kontrolü altýnda.

Afganistan topraklarýnýn büyük bölümünde güvenlik güçleri ile Taliban arasýndaki mücadele sürüyor, 407 ilçenin 190 kadarýnda çatýþmalar devam ediyor.