Ülkesi için savunma sanayimizi iþaret etti: Türkiye ile 2+2 formatýnda toplantý kararý aldýk
ABONE OL

Endonezya Dýþiþleri Bakaný Marsudi, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ile bakanlýktaki görüþmesinin ardýndan düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Ankara ziyaretinden memnuniyet duyduðunu söyleyen Marsudi, iki ülke arasýnda güçlü iliþkiler olduðunu belirtti.

Retno Marsudi, Endonezya ve Türkiye'nin küresel barýþ ve refaha katkýda bulunmaya karar veren ülkeler olduðunu söyleyerek, "Önümüzdeki yýl diplomatik iliþkilerimizin tesisinin 75. yýlýný kutluyor olacaðýz. Bu, ikili iliþkilerimizi çok daha üst bir seviyeye getirecek." deðerlendirmesinde bulundu.

Görüþmede ikili iliþkilerin ve küresel sorunlarýn ele alýndýðýný aktaran Marsudi, þunlarý kaydetti:

"Ýkili iliþkilerin seviyesinden son derece tatminkar bir seviyeye ulaþtýk ama ayný zamanda her iki tarafta da bunu daha da derinleþtirme iradesi var. Endonezya ve Türkiye, geniþ kapsamlý ekonomik ortaklýk anlaþmasýný tamamlamaya doðru ilerliyor. Bu yýl bu çerçevede gerçekleþtireceðimiz beþinci tur görüþmelere hazýrlanýyoruz. Bu zirvedeki nihai kararýn, ikili iliþkimizi, ticaret ve yatýrým iliþkilerimizi bir sonraki aþamaya taþýyacaðýna inanýyorum."

Endonezya Dýþiþleri Bakaný Marsudi, iki ülkenin savunma alanýndaki iþbirliðine deðinerek, görüþmede, 2 + 2 formatýnda bir toplantý gerçekleþtirmeye karar verildiðini açýkladý.

"Bu çerçevede askeri alanda ve savunma sanayisindeki iþbirliðinin de diyalog seviyesinde devam etmesini öngörüyoruz" ifadesini kullanan Marsudi, savunma sanayisinin geliþtirilmesinde stratejik iþbirliðinin önemli olduðunu vurguladý.

Marsudi, sýnýr ötesi suçla mücadele konusunu dile getirerek, "Terörizmle mücadele konusundaki mutabakat zaptý ve sýnýr ötesi suçlarla ilgili olarak anlaþmalarýn da en kýsa sürede imzalanmasýný hedefliyoruz." diye konuþtu.

Retno Marsudi, Türkiye için Endonezya'nýn, Asya Pasifik bölgesinde en önemli ortaklardan biri olduðuna iþaret etti.

- "BÝZ ÝNSANLIÐI VE ADALETÝ FÝLÝSTÝN ÝÇÝN HER ZAMAN SAVUNUYORUZ"

Görüþmede, küresel meselelerin ele alýndýðýný yineleyen Marsudi, Endonezya ve Türkiye'nin bölgelerinde stratejik öneme sahip olduðunu aktardý.

Marsudi, görüþmede ele alýnan en önemli konunun Filistin olduðuna dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Endonezya'nýn bu konudaki pozisyonu son derece net. Biz insanlýðý ve adaleti Filistin için her zaman savunuyoruz ve savunmaya devam edeceðiz. Endonezya en acil bir biçimde kalýcý ateþkesin oluþturulmasý, ayný zamanda insani yardýmýn saðlanmasý, iki devletli bir çözümle ilgili olarak sürecin baþlatýlmasý ve Filistin'in de Birleþmiþ Milletler'e tam üye olarak kabul edilmesini hedefliyor."

Görüþmede, küresel güneyin ele alýndýðýný anlatan Marsudi, "Bu bir gündem belirleme ve ayný zamanda köprülerin oluþturulmasý için farklý platformlarda son derece etkili olabilecek bir mekanizma. Bunun için acil ve küresel yönetiþimi desteklemeye devam edeceðiz." ifadesini kullandý.

  • Endonezya Dýþiþleri Bakaný
  • Türkiye iþbirliði
  • 2+2 formatý