Ülkesi ve NATO'ya böyle tepki gösterdi: Türkiye'nin rolüne yeterince yatýrým yapmadýk
ABONE OL

Kuzey Atlantik Ýttifaký NATO, 75 yýl önce kurulduðu Washington'da toplandý.

Ýttifakýn en büyük ikinci kara ordusuna sahip Türkiye etkisi ve nüfuzu bölgesinde artan müttefik olarak zirvede söyleyecekleri dikkatle takip edilecek.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn gündeme getirmeyi planladýðý konularda terörle mücadele, Gazze ve Ukrayna öne çýkýyor.

Washington'da TRT Haber'e konuþan Amerikalý üst düzey eski devlet yetkilileri ve kýdemli uzmanlar gerek Türkiye'nin önemi, gerek NATO zirvesinden beklentiler hakkýnda dikkat çekici açýklamalarda bulundu.

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý eski müsteþar yardýmcýsý Emekli Tuðgeneral Mark Kimmitt ittifakýn daha güçlü, daha elveriþli olduðunu belirterek "75. yýl dönümünün NATO'nun ve öncelikle Avrupa'nýn kolektif güvenliðinin önemini teyit edeceðini düþünüyorum" dedi.

ABD Kongresi'ne yakýn düþünce kuruluþu Heritage Foundation dýþ politika ve terörizm kýdemli uzmaný James Carafano NATO'nun köklerine geri dönmekte olduðunu söyledi.

TÜRKÝYE'NÝN NATO'DA AÐIRLIÐI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Ýttifakýn en büyük ikinci kara ordusuna sahip Türkiye'nin NATO'daki aðýrlýðý gün geçtikçe artýyor.

Türkiye Soðuk Savaþ'ta Batý'nýn komünizme karþý güney sýnýrýndaki kilit ülkesiydi.

Soðuk Savaþ sonrasý Kosova'da barýþý koruma ve Afganistan'da küresel terörle mücadelede NATO'ya verdiði destek ile Türkiye'nin önemi arttý.

Deðiþen dünya düzeninde etkisi bölgesini aþarak giderek yayýlan Türkiye'ye duyulan ihtiyacýn arttýðý görülüyor. Türkiye'nin ittifak için stratejik önemi Washington ve Brüksel'de her geçen gün daha sýk dile getiriliyor.

"TÜRKÝYE'NÝN NATO'NUN EN GÜÇLÜ DESTEKÇÝSÝ OLDUÐUNU TANIMAK ÝÇÝN BÝR FIRSAT"

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý eski müsteþar yardýmcýsý Emekli Tuðgeneral Mark Kimmitt, NATO 75. Yýldönümü zirvesinin, özellikle Türkiye'nin NATO'nun en güçlü destekçisi olduðunu tanýmak için bir fýrsat olduðunu söyledi.

Türk ordusunun benzersiz olduðunu söyleyen Kimmitt "Türk ordusunun barýþý koruma ve insani amaçlý operasyonda kayda deðer yeteneðini gördüm. Bu benzersiz. Bu, ABD ordusunun iyi eðitilmiþ olduðu bir konu deðil. Türk ordusu insani yardým olsun savaþmak olsun üç dört misyonu birlikte entegre edebiliyor bu yüzden Türk ordusunu çok beðeniyorum. Türk ordusu þu tutumu sergiliyor; savaþabiliriz, barýþý saðlayabiliriz, barýþý koruyabiliriz ve insani operasyonlar yürütebiliriz. bu açýkçasý sizin ABD ordusundan daha iyi yaptýðýnýz bir þey" ifadelerini kullandý.

Mark Kimmitt, Türk savunma Sanayinin de onu NATO'nun en kritik ülkelerinden biri haline getirdiðini vurguladý.

Kimmitt "NATO bir bütün olarak güçlü Türk savunma sanayisi sayesinde daha da güçlendi" dedi.

TÜRKÝYE NATO'DA ROLÜ EN ÖNEMLÝ ÜLKE

ABD Kongresi'ne yakýn düþünce kuruluþu Heritage Foundation dýþ politika ve terörizm kýdemli uzmaný James Carafano, ittifakta en önemli rolü oynayan ülkenin Türkiye olduðunu söyledi.

Babasý Charles Carafano'nun Kore gazisi olduðunu belirten James Carafano, "Babam hep þunu söylerdi. Her zaman Türk birliðinin yanýnda olmak isterdik, çünkü Türkler en çetin savaþçýlardý. Herkes Türklerin yanýnda olmak istiyordu çünkü düþmanýn, Türklerin olduðu yere saldýrmayacaðýný biliyorlardý. Türklere karþý her zaman bir hayranlýðým vardý çünkü babamýn hayatta kalmasýna yardýmcý oldu. Türkiye NATO'nun hayati önem taþýyan bir parçasý. Avrupa'nýn büyük bir kýsmý ve dünyanýn diðer bölgeleriyle baðlantýsý olan Türkiye'den daha önemli bir rol oynayan yok" ifadelerini kullandý.

ABD VE NATO'YA "TÜRKÝYE" TEPKÝSÝ

James Carafano, Türkiye'nin deðerine yeterince odaklanmadýðý gerekçesiyle ABD ve NATO'yu eleþtirdi:

"Bence iliþkilerde Türkiye'nin rolüne yeterince yatýrým yapmadýk. Ýkili iliþkilerde ve NATO baðlamýnda güney kanadýný her zaman bir bakýma ihmal ettik ki bunun çok çok önemli olduðunu düþünüyorum. NATO olarak Avrupa'ya gidip sadece "sýnýrýmýzý Rusya'ya karþý korumalýyýz" deyip Ýran, ulus ötesi terör, göçmen akýþý, seyrüsefer özgürlüðü gibi sorunlar hakkýnda endiþelenmeyin diyemezsiniz, tüm bunlarda Türkiye kritik bir rol oynuyor."

ABD'YE TERÖR ÖRGÜTÜ PKK/YPG TEPKÝSÝ

Emekli Tuðgeneral Mark Kimmitt, ABD'nin terör örgütü PKK/YPG ile ortaklýðýný eleþtirdi "kritik bir müttefikimize karþý bir terör örgütünü destekler görünmek istemeyeceðimizi düþünüyorum" dedi.

Kimmitt, "Bu sadece Trump yönetimiyle deðil ayný zamanda Biden yönetimi ve ABD Savunma Bakanlýðý ile ayný fikirde olmadýðým tek alan olabilir. Ben buna stratejik düzeyde bakýyorum. stratejinin büyük seyrinde, bir NATO müttefikini mi yoksa terör örgütünü mü desteklerken görülmek istiyoruz? Bence cevap belli, bir terör örgütünü destekleyerek en güçlü NATO müttefiklerimizden biriyle olan iliþkimizi etkilemek ve bu iliþkiden vazgeçmek istemediðimizi düþünüyorum" ifadesini kullandý.

James Carafano da ABD'nin terör örgütü YPG/PKK ile ortaklýðýnýn gerçek bir sorun olduðunu söyledi.

"TÜRKÝYE, ORTA ASYA VE ORTADOÐU'DA BÝR GÜÇ OLMANIN YANI SIRA AVRUPA ÝTTÝFAKININ KÝLÝT ÜYESÝ"

Carafano "ABD'nin YPG ile ortaklýðýna hiçbir zaman katýlmadým. Bunun arkasýndaki politikayý anlýyorum, DEAÞ sorunuyla baþ etmeye öncelik veriyordu. ABD'nin bunun orta ve uzun vadeli sonuçlarýný düþündüðünü hiç sanmýyorum, uzun vadede sürdürülebilir olduðunu düþünmüyorum. Sanýrým Suriye bölgesinde uzun vadede bölgede güvenliði saðlamamýzýn tek yolu, ABD ve Türkiye'nin ortak bir politikaya sahip olmasý ve buradaki güvenlik çýkarlarýyla ilgilenmesidir" ifadelerini kullandý.

DePaul Üniversitesi Profesörü Thomas Mockaitis de "Türkiye, Orta Asya ve Ortadoðu'da bir güç olmanýn yaný sýra Avrupa ittifakýnýn kilit üyesi. Ama ayný zamanda Türkiye Rusya ile iyi iliþkiler istiyor. Biliyorsunuz, Rusya geniþliyor ve Kafkasya'ya doðru da geniþleyecek. Yani Türkiye orada çok çok önemli bir noktada. Türkiye büyük ölçüde coðrafyasýndan dolayý çok ama çok karmaþýk, çok katmanlý bir stratejik durumda" ifadelerini kullandý.