Ülkesindeki en büyük diaspora... Block: Türklerle hiç sorun yaþamadýk
ABONE OL

Belçika'nýn eski Göç ve Ýltica Bakaný Maggie De Block, Türkiye ile yapýlan Ýþ Gücü Anlaþmasý'yla ülkelerinde 60 yýldýr varlýk gösteren Türk toplumunun çok iyi entegre olduðunu ve ekonomik baðýmsýzlýðýný elde ettiðini söyledi.

"Kuþaktan Kuþaða Belçika'da Türkler" baþlýklý dosya haberin üçüncü bölümünde AA muhabiri, Belçika'nýn eski Göç ve Ýltica Bakaný Maggie De Block'la röportaj yaptý.

Belçika Baþbakaný Alexander de Croo'nun liderliðindeki liberal Open Vld çatýsýnda 25 yýllýk siyasi hayatý bulunan, ayný zamanda týp doktoru olan Flaman politikacý De Block, 2011-2020 yýllarýnda 3 dönem Göç ve Ýltica Bakaný olarak görev yaptý.

Bir dönem saðlýk bakanlýðý da yapan ve halihazýrda federal parlamentoda Open Vld'nin grup baþkaný olan De Block, Türk toplumunun Belçika'ya Ýþ Gücü Anlaþmasý'yla göç etmesinin 60. yýl dönümü dolayýsýyla deðerlendirmelerde bulundu.

De Block, Türk toplumunun 300 binin üzerinde nüfusuyla Belçika'daki en büyük diasporadan biri olduðunu söyledi.

Aile birleþimi konusundaki özverili çalýþmasýyla Türk toplumunda olumlu intiba býrakan De Block, ülkesinin iþ gücü anlaþmalarýyla iþçi alma konusunda uzun soluklu bir geleneði olduðunu söyledi.

Belçika'da Göç ve Ýltica Bakaný olduðu dönemlerde Türk toplumuyla ilgili olumlu izlenimler biriktirdiðini vurgulayan De Block, "Çok iyi entegre olmuþ bir diaspora. Hemen hemen herkes çalýþmanýn bir yolunu buluyor. (Ekonomik açýdan) Çok baðýmsýz bir topluluk. Türklerle hiç sorun yaþamadýk." deðerlendirmesini yaptý.

De Block, 60 yýl önce gelen göçmenlerin 3'üncü, 4'üncü kuþak akrabalarýyla birlikte yaþadýðýna dikkati çekerek her kuþaðýn topluma yüksek düzeyde uyum saðlamýþ durumda olduðuna iþaret etti.

- AÝLE BÝRLEÞÝMÝ KONUSUNDA ÖZVERÝLÝ ÇALIÞTI

De Block, görevi sýrasýnda Belçika'daki Türk toplumunun en büyük sorunlarýndan biri olan aile birleþimi konusuna özellikle eðildiðini dile getirdi.

Aile baðýný kanýtlamak için gerekli prosedürü kolaylaþtýrmak amacýyla attýðý adýmlara iliþkin De Block, þunlarý kaydetti:

"Aile birleþimi konusunda oldukça doðru davrandým. Bunu geliþtirmek için çok þey yaptým. Biliyorsunuz, bazen burada yaþýyorlar ama Türkiye'den biriyle evlenmek istiyorlar. O durumda bir prosedür var ve bir iliþkiniz olduðunu kanýtlamanýz gerekiyor. Aileleri burada yaþasa da çocuklarýnýn eþlerini anavatanlarýndan bulabildiðini biliyoruz."

De Block, bunun yanýnda yasa dýþý yollarla ülkeye gelinmesi konusunda ise çok katý bir politika izlediðini söyledi.

Düzensiz göçle mücadelenin bir unsurunun da halihazýrda Avrupa Birliði (AB) ülkelerinde yaþayan topluluklarla daha iyi çalýþmak, onlarý entegre etmek olduðunun altýný çizen De Block, Türk toplumunun aile birleþimini kolaylaþtýrmanýn da bu kapsamda olduðunu ifade etti.

Bakan Göktaþ: Vatandaþlarýmýzýn baþarýlarý gurur kaynaðýmýz oluyor

Türk toplumunun Belçika'ya göçünün 60'ýncý yýlý

Türkiye'den gitti! Togg'a yoðun ilgi