Ýspanya, Filistin Devleti'ni bugün resmen tanýyacak
ABONE OL

Ýspanya'daki sol koalisyon hükümetinin haftalýk olaðan Bakanlar Kurulu toplantýsý öncesinde kameralarýn karþýsýna geçen Baþbakan Sanchez, Filistin Devleti'ni tanýma kararýnýn arkasýndaki gerekçeleri kamuoyuna açýkladý.

Ýspanya'nýn Ukrayna'da olduðu gibi Filistin'de de "uluslararasý insan haklarýna saygý ve uluslararasý hukuka uygunluðu" savunduðunu kaydeden Sanchez, ülkesinin her zaman BM Ýnsan Haklarý Sözleþmesi'ni savunacaðýnýn altýný çizdi.

Sanchez, Bakanlar Kurulu'nun Filistin Devleti'nin resmi olarak tanýnmasýný onaylayacaðýný aktararak, "Ýspanya bu þekilde Filistin'i dünyada tanýyan 140'tan fazla ülkenin yanýna eklenecek. Filistin'in tanýnmasý tarihi bir karar ve tek hedefi Ýsrail ile Filistin arasýndaki barýþýn saðlanmasýna katký saðlamaktýr." diye konuþtu.

"Filistin Devleti'nin tanýnmasý sadece, Filistin halkýnýn meþru talebi olan tarihi bir adaletin yerine getirilmesi deðildir, ayný zamanda hepimizin istediði barýþýn saðlanmasý için de bir adýmdýr." þeklinde konuþan Sanchez, "Bu, barýþ geleceðinin saðlanmasý, Filistin devletinin Ýsrail devleti ile birlikte barýþ ve güven içinde yaþamasý için hepimizin tek olasýlýk olarak gördüðü yolda ilerlemektir." dedi.

Sanchez, Filistin Devleti'nin tanýnmasýnýn "uygulanabilir" olmasý gerektiðinin altýný çizerek, "Gazze ve Batý Þeria ayný Filistin yönetimi altýnda, aralarýnda bir koridor ile birleþmeli ve Doðu Kudüs baþkenti olmalýdýr. Filistin ulusal yönetimi altýnda birleþmelidir." ifadelerini kullandý.

Filistin Devleti'nin sýnýrlarýnýn belirlenmesinin o ülkenin kararlarýna baðlý olduðunu, Ýspanya'nýn bununla ilgili bir karar almayacaðýný vurgulayan Sanchez, "Sýnýrlarýn belirlenmesi tamamen Filistin yönetimine aittir. Biz þu ana kadar, BM ve AB'de de belirlenmiþ olan 1967 sýnýrlarýný geçerli sayacaðýz." dedi.

Filistin'in uluslararasý toplum tarafýndan tanýnmasýnýn önemine deðinen Sanchez, þunlarý söyledi:

"Geçmiþte de söylediðimiz gibi bu karar kimseye karþý deðildir, özellikle de Ýsrail'e karþý deðildir. Ýsrail halký dost bir halktýr ve saygý duyuyoruz. Onlarla en iyi iliþkileri kurmak istiyoruz. Bu karar, ayný zamanda, iki devletli çözüme karþý olan Hamas'a da tam olarak karþýdýr. Ýspanya ilk andan itibaren tüm kararlýlýðýyla 7 Ekim'deki Hamas'ýn saldýrýlarýný kýnamýþtýr. Bu bizim terörizmle mücadeledeki vaadimizin de bir göstergesidir."

Sanchez, Filistin Devleti'nin tanýnmasýyla ilgili olarak yarýndan itibaren Ýspanya'nýn üç önceliði olacaðýný aktararak, bunlarý þöyle sýraladý:

"Yarýndan itibaren tüm çabalarýmýzý iki devletli çözüm için göstereceðiz. Önceliðimiz geçmiþte örneði görülmemiþ olan Gazze'deki krizin sona erdirilmesi olacaktýr. Ýlk olarak, bir kez daha acil ateþkes ve insani yardýmlarýn ulaþmasý ve Hamas'ýn elindeki Ýsrailli rehinelerin serbest býrakýlmasý çaðrýsý yapýyorum. Ýkinci olarak, Filistin yönetiminin yeni hükümetin kurulmasý sürecindeki tüm giriþimlerini destekleyeceðiz. Filistin yönetimi bizim barýþ ortaðýmýzdýr ve bizim tüm desteðimize ihtiyacý olacaktýr. Son olarak barýþ ve refah için çalýþan Arap ülkeleriyle iþbirliðimizi sürdüreceðiz. Ýki devletli çözümün gerçek olmasýný saðlayacak uluslararasý barýþ konferansý için çabalarýmýzý artýracaðýz."

Ýspanya Meclisi, Kasým 2014'te Filistin Devleti'nin tanýnmasý yönünde bir karar alsa da bunun geçerli olmasý için Avrupa Birliði'nde (AB) uzlaþý saðlanmasý ve ardýndan Bakanlar Kurulu'nun onayý gerekiyordu.

Ýspanya'daki sol koalisyon hükümeti, 7 Ekim'den itibaren Ýsrail'in Filistinlilere yönelik Gazze ve Batý Þeria baþta olmak üzere yaptýðý saldýrýlarýn ve 35 binden fazla kiþinin ölümünden sonra AB içinde uzlaþý olmasa da Filistin Devleti'ni tanýma kararý alacaðýný açýklamýþtý.

Bakanlar Kurulu, bugün Filistin Devleti'nin resmi olarak tanýnmasý kararýný onaylayarak, süreci tamamlamýþ olacak.