Uluslararasý Ceza Mahkemesi'nden ''Filistin Devleti'' hamlesi! Ýsrail destekçisi kurumlara talep iletti
ABONE OL

Almanya ve Ýsrail destekçisi bazý STK'ler, yaptýðý açýklamada, UCM'nin, kendilerinden "Filistin" yerine "Filistin Devleti" ibaresi kullanmalarýný istediði bildirildi.

'FÝLÝSTÝN DEVLETÝ' ÞEKLÝNDE DÜZELTTÝ

UCM'deki Filistin soruþturmasýnda, Mahkemenin yargý yetkisine iliþkin yazýlý beyanda bulunan Almanya, ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Prof. Dr. David Chilstein, Ýsrailli maðdurlarýn avukatý Yael Vias Gvirsman, Kudüs Adalet Enstitüsü, Avrupa Hukuk ve Adalet Merkezi (ECLJ), Ýsrail için Ýngiliz Avukatlar (UKLFI) grubu, ALMA - Uluslararasý Ýnsancýl Hukukun Geliþtirilmesi Derneði ve Ýsrail Hukuk Merkezi dilekçelerindeki "Filistin" ibaresini "Filistin Devleti"yle deðiþtirerek yeniden sunduklarýný duyurdu.

Açýklamada, düzeltme talebinin mahkemeden geldiði belirtildi.

UCM'ye taraf ülkeler Konseyi, 2 Ocak 2015 tarihinde Mahkeme'nin kurucu anlaþmasý olan Roma Statüsü'ne katýlým belgesini BM Genel Sekreterine tevdi eden Filistin'i, UCM'ye üye devlet olarak kabul ediyor.

Filistin Devleti'ni tanýyan ülke sayýsý, 7 Ekim'den bu yana görülen artýþla 146'ya yükseldi.

UCM'DEKÝ FÝLÝSTÝN SORUÞTURMASI

UCM Savcýlýðý, 1 Ocak 2015'te Filistin Devleti'nin UCM'nin yargý yetkisini kabul etmesiyle Filistin'deki duruma iliþkin ön incelemesini 16 Ocak 2015'te baþlatmýþ, 3 Mart 2021'de ise resmi soruþturma açmýþtý.

Mahkeme, 7 Ekim 2023'teki olaylarýn ardýndan soruþturmanýn kapsamýný geniþletirken 17 Kasým 2023'te Güney Afrika, Bangladeþ, Bolivya, Komorlar ve Cibuti, ardýndan 18 Ocak 2024'te Þili ve Meksika Filistin'deki suçlarýn soruþturulmasýný Mahkeme'den resmi olarak talep etti.

UCM Savcýsý Kerim Han, 20 Mayýs 2024'te Ýsrail Baþbakaný Benjamin Netanyahu, Savunma Bakaný Yoav Gallant ile Hamas liderleri Hamas Siyasi Büro Baþkaný Ýsmail Heniyye, Yahya Sinvar ve Muhammed Deif hakkýnda savaþ suçlarý ve insanlýða karþý suçlar iþledikleri iddiasýyla tutuklama talebinde bulundu.

Mahkeme, Hamas Siyasi Büro Baþkaný Ýsmail Heniyye'nin ölümü nedeniyle 9 Aðustos 2024'te hakkýndaki davayý düþürdü.