Birol, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de devam eden Birleþmiþ Milletler (BM) Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý (COP29) kapsamýnda düzenlenen oturumda konuþtu.
COP29'da þebekeler ve pil depolama yatýrýmlarýnda hedef belirlenmesi için yapýlan çaðrýyý desteklediklerini vurgulayan Birol, "Bu yýl bir rekor kýrýldý. 670 gigavat yenilenebilir enerji kapasitesi küresel þebekeye eklendi. Bu devasa bir büyüme ve daha önce böylesini görmemiþtik." diye konuþtu.
"KÜRESEL ÞEBEKE KAPASÝTESÝ BUNUN ÝÇÝN YETERLÝ DEÐÝL"Söz konusu geliþmenin "iyi bir haber" olduðuna iþaret eden Birol, "Bunun yaklaþýk 5 katý kadar yenilenebilir enerji kapasitesi de küresel þebekeye eklenmeye hazýr ancak küresel þebeke kapasitesi bunun için yeterli deðil." dedi.
Birol, gerekli fabrikalarýn bulunduðunu ancak bunun tüketicilere ulaþtýrýlamadýðýný belirterek, "Bu, ekonomik açýdan mantýklý deðil. Þimdiye kadar dünya temiz enerji santralleri inþa etmeye odaklanmýþtý, ancak bunu tüketicilere ulaþtýrmak için þebekelere ihtiyacýmýz olduðunu unuttuk." ifadelerini kullandý.
"DEPOLAMA HEDEFÝ OLMASI ÇOK MANTIKLI OLURDU"Yenilenebilir enerjinin önemli ve temiz bir kaynak olduðunun altýný çizen Birol, "Ancak yine de 7 gün 24 saat bizimle olmamalarý gibi bir zorlukla karþý karþýyayýz. Bu yüzden onlarý pillerle depolamamýz, hidroelektrik üretmemiz, farklý þekillerde kullanmamýz gerekiyor ki onlarý çok daha fazla ve çok daha verimli kullanabilelim. Bu nedenle, bir depolama hedefi olmasý çok mantýklý olurdu." deðerlendirmesini yaptý.
Birol, petrol piyasalarýndaki geliþmeler hakkýnda ise þunlarý kaydetti:
"Küresel petrol talebi zayýflýyor. Bunu bir süredir söylüyoruz ve bu esas olarak Çin'in ekonomik büyümesinin yavaþlamasý ve elektrikli otomobillerin dünya çapýnda artan nüfuzundan kaynaklanýyor."