Uluslararasý Kýzýlhaç Komitesi: Kovid-19 Gazze'deki durumu daha da kötüleþtiriyor
ABONE OL

Gazze'deki ICRC Sözcüsü Suheyr Zekkut, AA muhabirine, Gazze'de devam eden insani krize ve Kovid-19'un tespit edilmesiyle birlikte saðlýk sektöründe yaþanan sýkýntýlara dair açýklamalarda bulundu.

Zekkut, Gazze'de ilaç, saðlýk malzemeleri ve týbbi ekipman yetersizliðinin tehlikesine dikkati çekerek, Kovid-19'un yayýlma hýzýnýn artmasý halinde bu virüsle mücadelede dünyanýn en zor bölgelerinden birinin Gazze olacaðýný vurguladý.

Ýsrail'in yaklaþýk 14 yýldan bu yana kara, deniz ve havadan abluka altýnda tuttuðu ve yaklaþýk 2 milyon Filistinlinin yaþadýðý Gazze Þeridi'nde halk, ciddi anlamda geçim sýkýntýsý çekiyor.

Filistin Saðlýk Bakanlýðýnýn verilerine göre Kovid-19, henüz Gazze Þeridi'nde yaygýn hale gelmedi ancak Gazze Sanayi ve Ticaret Odasýnýn açýklamalarýna göre, Kovid-19 nedeniyle Gazze Þeridi'nde yaklaþýk 50 bin kiþi iþinden oldu.

- GAZZE'DEKÝ AÐIR YAÞAM KOÞULLARI

Kovid-19 salgýnýndan önce Gazze Þeridi'ndeki insani durumun siyasi bölünmüþlük ve Ýsrail ablukasý nedeniyle de zor olduðunu kaydeden Zekkut, söz konusu durumun iþsizlik oranýnýn yüzde 50'nin üzerine çýkmasýna neden olduðunu, bu rakamýn gençler arasýnda yüzde 70'e ulaþtýðýný aktardý.

Zekkut, "Ekonomik düzeyde alým gücü zayýfladý. Gazze halkýnýn yüzde 80'inin geçimi insani yardýmlara dayalý. Gazze Þeridi'nde her 5 aileden 4'ünün sabit bir gelir kaynaðý yok." dedi.

Virüsün Gazze'deki ailelerin önceliklerini belirlediðini ve sadece temel ihtiyaçlarla yetinmeye baþladýðýný aktaran Zekkut, salgýn nedeniyle binlerce Filistinlinin de iþini kaybettiðini aktardý.

- GAZZE'DEKÝ SAÐLIK SÝSTEMÝ

Gazze'deki saðlýk sisteminin, salgýn öncesinde, ablukanýn kýsýtlamalarý ve siyasi bölünmeden kaynaklanan sorunlar nedeniyle yýprandýðýný kaydeden Zekkut, bunun ilaç, teçhizat ve yedek parça eksikliði yaþanmasý sonucuna götürdüðünü dile getirdi.

Filistin Saðlýk Bakanlýðýna göre, depolarýndaki ilaçlarýn yüzde 44'ü, týbbi sarf malzemelerinin yüzde 35'i ve laboratuvar malzemelerinin yüzde 65'i tükenmiþ durumda.

Zekkut, "Gazze'deki özel ve devlet hastanelerindeki toplam yoðun bakým yatak sayýsý sadece 100. Bu yataklarýn da yalnýz 93'ü solunum cihazýna baðlý." diye konuþtu.

ICRC Sözcüsü Zekkut, solunum cihazlarýnýn tüm dünyadaki gibi Gazze'de de yetersiz olduðunu ancak uzun süredir devam eden Ýsrail ablukasý nedeniyle Gazze'deki durumun daha da kötü olduðuna dikkati çekti.

ICRC'nin, Gazze'deki yetkililerin talebi üzerine karantina merkezlerine 1500 kiþiye yetecek miktarda yardýmda bulunduðunu kaydeden Zekkut, yardýmlarýn 1500 battaniye, 1000 yatak, 1500 kiþiye yetecek 300 kiþisel temizlik malzemesi paketinden oluþtuðunu dile getirdi.

Komitenin ayrýca Gazze'deki ambulans ve acil durum hizmetlerini yürütmekten sorumlu olan Filistin Kýzýlayýna bir miktar týbbi yardým yaptýðýný belirten Zekkut, bu yardýmýn Kýzýlay personeli için kiþisel koruyucu malzemeler içerdiðini ve 20 bin týbbi maske ve galoþun yaný sýra bir miktar ilaç ve diðer teçhizatlardan oluþtuðunu söyledi.

Zekkut, ICRC'nin Gazze'deki hastanelere ve saðlýk sektörüne daha fazla destek olabilmesi için iþgal altýndaki Filistin topraklarýna 9 milyon dolar yardým yapýlmasý yönündeki çaðrýsýna tüm ülkelerin cevap vermesi gerektiðini vurguladý.

- GAZZE'DEKÝ GIDA GÜVENLÝÐÝ

ICRC halihazýrda yardýmlarýnda sýnýr bölgesindeki çiftçilere ve özel ihtiyaç sahiplerine öncelik veriyor.

Zekkut, Filistin-Ýsrail çatýþmasýndan en çok etkilenen kesimin, sýnýra yakýnlýklarýndan dolayý kimsenin ulaþamadýðý çiftçiler olduðunu ifade etti.

Gazze'nin doðusundaki sýnýr bölgesinin halkýn gýda sepeti niteliðinde olduðuna iþaret eden Zekkut, ICRC'nin, bu bölgedeki çiftçilere önem verdiðini belirtti.

- Ýsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

Zekkut, ICRC'nin Ýsrail hapishanelerindeki ve Gazze'deki rehabilitasyon merkezlerinde bulunanlarýn durumunu da yakýndan takip ettiðini dile getirdi.

ICRC temsilcilerinin tutuklu ziyaretlerinin, salgýn baþladýðýndan bu yana hiç kesilmediðini belirten Zekkut, tutuklularýn kaldýðý yerlerin tamamýnda koruyucu önlemlerin alýndýðýna iþaret etti.

Ýsrail hapishanelerine ziyaretleri yoðunlaþtýrdýklarýný kaydeden Zekkut, "Önceden ayda bir gerçekleþtirilen hapishane ziyaretleri, salgýnýn yayýlmasýnýn ardýndan her hafta yapýlmaya baþlandý." diye konuþtu.