Uluslararasý kuruluþlarda 'Gazze'de acil ateþkes' sesleri yankýlanýyor: Durum kýyamet gibi
ABONE OL

IASC, Ýsrail'in yoðun saldýrýlarý altýndaki Gazze'deki duruma iliþkin yazýlý açýklama yaptý.

Açýklamada, Gazze'nin kuzeyindeki durumun "kýyamet gibi" olduðu belirtilerek, Ýsrail'e "Gazze'deki Filistinlilere ve insani yardým ekiplerine yönelik saldýrýlarýný durdurmasý" için çaðrý yapýldý.

Gazze'nin kuzeyinin neredeyse 1 aydýr kuþatma altýnda olduðu kaydedilen açýklamada, buradaki insanlarýn temel yardým malzemelerinden mahrum býrakýldýðý vurgulandý.

GAZZE'NÝN KUZEYÝNDEKÝ "HERKES ÖLÜM TEHLÝKESÝYLE KARÞI KARÞIYA"

Açýklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin "tamamýnýn hastalýk, kýtlýk ve þiddet nedeniyle ölüm tehlikesiyle karþý karþýya" olduðu, insani yardým ekiplerinin de güvende olmadýðý ve ekiplerin "ihtiyaç sahibi insanlara ulaþmalarýnýn Ýsrail tarafýndan engellendiði" kaydedildi.

Ýnsani yardýmlara eriþimin kolaylaþtýrýlmasý gerektiðine iþaret edilen açýklamada, Gazze'deki sivillere ve sivil altyapýya yönelik saldýrýlarýn sona erdirilmesi çaðrýsý yapýldý.

UNRWA'NIN "ALTERNATÝFÝ YOK"

Açýklamada, Ýsrail Meclisinin 28 Ekim'de BM Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansýnýn (UNRWA) iþgal altýndaki Filistin topraklarýndaki faaliyetlerine son verilmesini öngören tasarýyý kabul etmesi hatýrlatýlarak, "Uygulanmasý halinde, bu tür tedbirler Gazze'deki insani müdahale için bir felaket olacak, BM Þartý'na taban tabana zýt olacak, UNRWA'nýn yardýmýna muhtaç milyonlarca Filistinlinin insan haklarý üzerinde potansiyel vahim etkiler yaratacak ve Ýsrail'in uluslararasý hukuk kapsamýndaki yükümlülüklerini ihlal edecektir." ifadeleri kullanýldý.

UNRWA'nýn "alternatifi olmadýðý" belirtilen açýklamada, temel insani deðerler ve savaþ kanunlarýnýn "açýkça göz ardý edilmesine" son verilmesi gerektiði vurgulandý.

"TÜM BÖLGE UÇURUMUN KENARINDA"

Açýklamada, BM üyesi ülkelerin uluslararasý hukuka saygý gösterilmesini saðlamak için "ellerindeki kozlarý" kullanmasý gerektiðinin altý çizilerek, bunun, "uluslararasý hukuku ihlal edecek þekilde kullanýlacaðý riski olmasý halinde Ýsrail'e silah transferlerinin durdurulmasý"ný da içerdiði aktarýldý.

Ýsrail'i Uluslararasý Adalet Divanýnýn (UAD) geçici tedbir ve kararlarýna uymaya çaðýran açýklamada, "Tüm bölge uçurumun kenarýnda. Çatýþmalarýn derhal durdurulmasý ve kalýcý, koþulsuz ateþkes saðlanmasýnýn zamaný çoktan geldi geçti." ifadelerine yer verildi.