UNFCCC Ýcra Sekreteri: Geliþmekte olan ülkelere saðlanan finansmanýn anlayýþý deðiþmeli
ABONE OL

Birleþik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde devam eden Birleþmiþ Milletler (BM) Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 28. Taraflar Konferansý (COP28) kapsamýnda düzenlenen Yeþil Ýklim Fonu programýnda konuþan Stiell, finansman sorununun çözülmesinin iklim eyleminin en büyük kolaylaþtýrýcýsý olacaðýný, geliþmekte olan ülkelere hibe edilen fonlar sayesinde hem iklim deðiþikliðinin etkilerinin azaltýlabileceðini hem de uyum projelerinin hayata geçirilebileceðini söyledi.

Bu fonlarýn iklim kriziyle mücadeleye hýz kazandýracaðýný ifade eden Stiell bu kapsamda Altyapý Ýklim Direnci Fonu'ndaki 250 milyon dolarlýk yatýrýmý örnek gösterdi. Stiell, "Eðer bu fon potansiyeline ulaþýrsa Afrika'nýn her yerinde 144 milyon kadar kiþi dirençli, temiz ve güvenilir bir altyapýya sahip olacak." diye konuþtu.

Tarým, su altyapýsý, enerji veya erozyondan korunma gibi onlarca farklý alana finansman saðlayan bir fonun oluþturulmasý ve iþletilmesinin çok karmaþýk olduðunu vurgulayan Stiell, bu fonlarýn herkes tarafýndan desteklenmesi gerektiðini kaydetti.

Yapýlan son açýklamalarla Yeþil Ýklim Fonu için bulunulan taahhütlerin 12,5 milyar dolara ulaþtýðý bilgisini veren Stiell, buna karþýn vadedilen miktarýn geliþmekte olan ülkelerden gelen talebi hala karþýlayamadýðýný bildirdi.

Stiell, "Geliþmekte olan ülkelere saðlanan finansmanýn 'hayýrseverlik' ya da 'kalkýnma yardýmý' olduðu anlayýþýndan uzaklaþmamýz gerekiyor. Yapýlan yardýmlarýn iklim deðiþikliðinin etkilerinin azaltýlmasý ve adaptasyon çalýþmalarý için ihtiyaç duyulan bir yatýrým olarak görülmesi gerekiyor." ifadesini kullandý.

Ýklim deðiþikliðinin küresel mesele olduðuna ve bunu küresel güney veya küresel kuzey ülkelerinin sorunlarý olarak ayýrmanýn doðru olmadýðýna deðinen Stiell, "Hepimiz ayný su sýzdýran teknedeyiz. Kimin birden fazla can yeleði varsa diðerine can yeleði saðlamak zorunda." dedi.