UNICEF: 2023, dünyada çocuklar için en zor yýllardan biri oldu
ABONE OL

Chaiban, AA muhabirine, dünya genelinde çocuklar açýsýndan 2023'e iliþkin deðerlendirmeler yaptý.

Ýnsancýl aktörler için fonlarýn yetersizliðinin, 2023'ü "en zor yýllardan biri" yapan faktörlerden biri olduðunu belirten Chaiban, bunun, hayat kurtarýcý yardýma ihtiyaç duyan çocuklara zarar verdiðine iþaret etti.

Chaiban, "Bence 2023, dünya genelinde çocuklar için en zor yýldý. Beni en çok sarsan þeylerden biri, öncelikle Gazze'de gördüðümüz, korkunç ve eþi görülmemiþ þiddetti." diye konuþtu.

Gazze'de hayatýný kaybedenlerin yüzde 40'ýndan fazlasýnýn çocuk olduðunu vurgulayan Chaiban, bu oranýn, "40'ýn üzerindeki çatýþmalarda görülenin iki katý" olduðunu söyledi.

Chaiban, çatýþmalarýn çocuklarý derinden etkilediðini ve iklim deðiþikliðinin kiþileri yerinden ettiðini belirterek, bu sorunlara yanýt vermek için insancýl sistemin var olmaya devam etmesi gerektiðini vurguladý.

Gazze'de yaþanan çatýþmalarýn büyüklüðünün, diðer çatýþmalarý gölgede býraktýðýný aktaran Chaiban, Sudan'daki çatýþmalarýn "unutulduðuna" iþaret etti.

Chaiban, Sudan'da "topluluklarý hedef alan þiddet" olduðunu kaydederek, Çad sýnýrýndan geçmeye "zorlanan" çocuklar ve ailelere dikkati çekti.

Bölgedeki durumun yalnýzca Darfur'da deðil, Kurdufan ve Hartum'a da sýçradýðýný belirten Chaiban, "Tüm ülke yerinden ediliyor. Konuþtuðumuz sýrada Sudan'da çocuklarýn yerinden edilmesi, en yüksek seviyeye ulaþýyor." ifadesini kullandý.

Chaiban, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doðusunda 1990'lý yýllardan bu yana çocuklara yönelik "cinsel ve fiziksel þiddetin devam etmesinin neredeyse unutulduðunu" öne sürerek, "Böyle bir þey nasýl unutulabilir?" diye konuþtu.

Gazze, Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Afrika'nýn Sahel bölgesindeki durum ele alýndýðýnda 2024'e "oldukça zor þartlarda" girildiðini kaydeden Chaiban, Suriye, Arakan ve Haiti'deki krizlerin göz ardý edilmemesi gerektiðini vurguladý.

- "Daha az fonla daha çok iþ yapýlamaz"

Chaiban, 2023'te çocuklar için bütçe talebinin "yaklaþýk yüzde 50'sinin fonlandýðýný" ifade ederek, 2024'te taleplerinin yüzde 16 azaltýldýðýný aktardý.

Çocuklara yardýmlarýn saðlanmasý için kaynaklarýn artýrýlmasý gerektiðini vurgulayan Chaiban, "Daha az fonla daha çok iþ yapýlamaz." dedi.

Dünyada çeþitli baðýþçýlardan "çocuklara arkalarýný dönmemelerini" talep etmeyi sürdüreceklerini aktaran Chaiban, "Hükümetlerin, bireylerin ya da kuruluþlarýn cömertliðinin fark yarattýðý bir dünyada yaþýyoruz." diye konuþtu.

UNICEF, 2023 yýlýnda 155 ülkede ve bölgede 110 milyondan fazla çocuða yönelik yürütülecek temel programlarý destekleyecek 10,3 milyar dolar acil yardým fonu çaðrýsýnda bulunmuþtu.

- UNICEF'in 2024 hedefleri

UNICEF, 2024'te 155 ülkedeki yaklaþýk 94 milyon çocuk için 9,3 milyar dolar deðerinde acil yardým fonu bütçesi talep etti.

Bütçe talebinde öncelikli fonlar Afganistan'a 1,44 milyar dolar, Suriyeli sýðýnmacýlar ve diðer savunmasýz nüfuslara 860 milyon, Sudan'a 840 milyon, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne 804 milyon, Ukrayna ve göçmen krizi için 580 milyon dolar olarak belirlendi.

Söz konusu bütçeyle 17,3 milyon çocuðun kýzamýk aþýsýnýn yapýlmasý ve þiddetli akut yetersiz beslenmeyle karþý karþýya kalan 7,6 milyon çocuðun ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý hedefleniyor.

Yeni bütçe talebinde, yardýmlarýn yetersiz kaldýðý acil durumlar arasýnda Sudan, Burkina Faso, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar, Haiti, Etiyopya, Yemen, Somali, Güney Sudan ve Bangladeþ sýralanýyor.