UNIFIL: Lübnan'da kalmaya devam edeceðiz
ABONE OL

Tenenti, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, UNIFIL güçlerinin Lübnan'ýn güneyinde karþýlaþtýklarý büyük zorluklara raðmen görevlerini yerine getirmeye devam edeceklerini söyledi.

UNIFIL Sözcüsü Tenenti, Lübnan'ýn güneyinde bulunan en-Nakura, el-Lebbune ve Ramiye'deki UNIFIL mevkilerinin 8 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail ordusunun doðrudan ve kasýtlý saldýrýlarýna maruz kaldýðýnýn altýný çizdi.

Ýsrail ateþiyle yaralanan barýþ gücü askerlerine deðinen Tenenti, "Ýsrail ordusuna ait Merkava tankýnýn açtýðý ateþ Nakura'daki karargahýmýzýn gözlem kulesine isabet etti ve 5 barýþ gücü askeri yaralandý. Bunlardan 2'si kulenin doðrudan hedef alýnmasý sebebiyle yaralandý." dedi.

Tenenti, Ýsrail ordusunun Ramiye'de yaydýðý bir tür dumandan 15 UNIFIL askerinin etkilendiðine dikkati çekti.

UNIFIL Sözcüsü Tenenti, konuya iliþkin ayrýntý vermese de hem Birleþmiþ Milletler uzmanlarý hem de uluslararasý kuruluþlar Ýsrail'in Gazze'de ve Lübnan'da uluslararasý yasaklý beyaz fosfor bombasý kullandýðýný kanýtladý.

- "UNIFIL TÜM TARAFLARLA DAÝMÝ ÝLETÝÞÝM HALÝNDE"

UNIFIL'in Lübnanlý ve Ýsrailli yetkililerle sürekli temas halinde olduðunu belirten Tenenti, "UNIFIL Misyonu Baþkaný ve Komutaný General Aroldo Lazaro, BM mevkilerine yönelik saldýrýlarýn kabul edilemez olduðunu Ýsrail ordusuna doðrudan bildirdi." ifadesini kullandý.

Tenenti, son dönemde yaþanan saldýrýlara iliþkin resmi protestoyu Ýsrail ordusuna yazýlý bir þekilde de bildirdiklerini söyledi.

Ýsrail'in saldýrýlarýnýn sebeplerine iliþkin Tenenti, Ýsrail ordusunun UNIFIL mevkilerine, kameralarýna ve iletiþim ekipmanlarýna neden saldýrý düzenlediðine iliþkin açýklama yapmadýðýný aktardý.

Tenenti, UNIFIL'in her türlü acil duruma karþý hazýrlýklý olduðuna vurgu yaparak, "Faaliyetlerimizi düzenli olarak ayarlýyoruz ve kesin bir þekilde gerekli olmasý halinde devreye sokmak üzere acil durum planlarýmýz var." dedi.

Taraflara UNIFIL görevlilerinin güvenliðini saðlama sorumluluðunu hatýrlatan Tenenti, BM barýþ güçlerini tehlikeye atacak her türlü eylemden kaçýnma çaðrýsýnda bulundu.

Tenenti, BM binalarýna saygý gösterilmesi gerekliliðine vurgu yaparak, BM Güvenlik Konseyi'nin taraflarý BM görevlileri ve binalarýnýn güvenliðine saygý duyulmasý çaðrýsýný yineledi.

- ÝSRAÝL SALDIRILARI, BARIÞ GÜCÜNÜN YAPTIÐI ÝNSANÝ YARDIMLARI DA ETKÝLEDÝ

Tenenti, artan güvenlik problemleri nedeniyle BM barýþ gücü faaliyetlerinin akamete uðradýðýna dikkati çekti.

UNIFIL'in resmiyette insani bir görevinin olmadýðýný belirten Tenenti, BM barýþ gücü kuvvetlerinin bölge halkýna elinden geldiðince destekte bulunduðunu aktardý.

Tenenti, "Son iki haftadýr devam eden güvenlik durumu sebebiyle çoðu faaliyet askýya alýndý. Hala mümkün oldukça faaliyetlerde bulunuyoruz. El-Kalia beldesinde temizlik malzemeleri ve soba gibi birtakým temel ihtiyaçlarýn daðýtýmýný yaptýk." dedi.

Lübnan'ýn güneyindeki çeþitli beldelere insani yardýmlarýn ulaþmasýný kolaylaþtýrdýklarýný belirten Tenenti, 22 araçlýk bir insani yardým kafilesinin ulaþmasýna yardým ettiklerini sözlerine ekledi.

- UNIFIL, LÜBNAN'IN GÜNEYÝNDE 46 YILDIR GÖREV YAPIYOR

Lübnan'da iç savaþýn baþlamasýnýn ardýndan Ýsrail, 1978'de Lübnan topraklarýna girdi ve Lübnan'ýn güneyini iþgal etti. Ayný yýl BM Güvenlik Konseyi, Ýsrail'e kuvvetlerini Lübnan'dan çekmesi için çaðrý yaptý.

BM Güvenlik Konseyi, Lübnan'ýn isteði üzerine, Ýsrail kuvvetlerinin çekilmesini doðrulamak, barýþý ve güvenliði yeniden saðlamak ve Lübnan hükümetine ülkenin güneyi üzerindeki otoritesini yeniden kurmasýna yardým etmek amacýyla 19 Mart 1978'de UNIFIL'i kurdu.

UNIFIL, 1978'de Ýsrail'in Lübnan'dan geri çekilmesinin ardýndan kuruldu. 46 yýldýr Lübnan'ýn güneyinde görev yapan UNIFIL'in görev süresi her yýl yenileniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 15 Ekim'de Ýsrail'in UNIFIL mevkilerine saldýrýlarýnýn "bir savaþ suçu oluþturabileceðini" söylemiþti.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayýlý kararý, Ýsrail'in Mavi Hat'týn gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasýndaki bölgenin silahsýzlandýrýlmasýný, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Barýþ Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasýný öngörüyor.

- ⁠ÝSRAÝL'ÝN LÜBNAN'DA ÞÝDDETLENEN SALDIRILARINDA 2 BÝN 367 KÝÞÝ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatýþmalara devam eden Ýsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ýn güney kentlerinin yaný sýra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldýrýsý düzenledi.

Lübnan Saðlýk Bakanlýðý verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadýn olmak üzere toplam 2 bin 367 kiþi öldü, 11 bin 88 kiþi yaralandý.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Ýsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediði hava saldýrýlarýnda öldürüldü.

Hizbullah ise Ýsrail'e roket ve füzelerle karþýlýk veriyor. Ýsrail tarafýnda çoðunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldýrýlarda büyük bir hasar bildirilmedi.

Ýsrail bombardýmaný nedeniyle Lübnan'da 100 binlerce kiþinin yerinden edildiði tahmin ediliyor.

Ülkenin güney kesimlerinden baþkent Beyrut ve kuzeye göç dalgasý devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kiþilerden 461 binden fazlasýnýn Suriye'ye göç ettiðini açýkladý.

  • UNIFIL
  • Barýþ gücü
  • Ýsrail saldýrýlarý