Ünlü tarihçi hayatını kaybetti
ABONE OL
Kızı Julia, Hosbawm'ın zatürre şikayetiyle yattığı Royal Free Hospital'da öldüğünü duyurdu.


Tarihçiyi ünlü kılan kitaplar arasında yer alan "History of the 20th Century" (20. Yüzyıl Tarihi) ve "The Age of Extremes" (Aşırılıklar Çağı) 40 dile çevrildi.

Ailesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sadece 50 yıllık eşi Marlene, üç çocuğu, yedi torunu ve torununun torunu tarafından değil, dünya çapında binlerce okuyucu ve öğrenci tarafından da özlenecek."

Rusya'da Ekim Devrimi'nin patlak verdiği 1917'de Mısır'da doğan Hosbawm, hayatı boyunca radikal sosyalist fikirlere bağlılığını sürdürdü.

2 yaşındayken, her ikisi de Yahudi olan İngiliz babası ve Avusturya uyruklu annesi önce Viyana'ya, sonra Berlin'e taşındı.

Küçük yaşta öksüz kaldı ve amcasıyla yaşamaya başladı.

Henüz 14 yaşındayken yükselen faşizm karşısında, komünist partisine katıldı.

Marksist ideallerini korudu1933 yılında Almanya'da Adolf Hitler'in Nazi yönetimine geçilirken, Londra'ya taşındı.

Cambridge'de doktorasını tamamladıktan sonra 1947'de Birkbeck College'da ders vermeye başlayan Hosbawm, ilk kitabını bir yıl sonra yayınladı.

30'u aşkın kitabında, 19. yüzyıl sanayisini ve devrimlerini, ayrıca İkinci Dünya Savaşı'ndan Avrupa'da sosyalist rejimlerin yıkılışını irdeledi.

Hobsbawm, son kitabını 2011'de kaleme aldı: "How to Change the World" (Dünya Nasıl Değiştirilir).

"İnsanlık tarihinin en olağandışı ve berbat yüzyılında yaşadığını" söyleyen ünlü tarihçi, komünizmin 20. yüzyılda aldığı yenilgiye rağmen Marksist ideallerinden vazgeçmediğini vurguluyordu.

Nisan ayında tarihçi arkadaşı Simon Schama'ya, nasıl hatırlanmak istediğini şöyle ifade ediyordu: "Sadece bayrağı havada tutan değil; onu sallayarak bir şeyler, hiç olmazsa iyi ve okunabilir kitaplar, elde edilebileceğini gösteren biri..."