Ürdünlü akademisyenlerden Türkiye açýklamasý: Gurur duyuyoruz
ABONE OL

Siyaset bilimi alanýnda uzman ve ülkelerindeki özel ve kamu üniversitelerinde görev yapan bazý Ürdünlü akademisyenler, Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Erdem Ozan ile konutunda bir araya geldi.

Devlete ait Ürdün Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Profesörü ve Eski Bakan olan Emin Meþakýbe, görüþme sýrasýnda, Ürdün-Türkiye iliþkilerinin doðasýndan gurur duyduðunu vurgulayarak bu iliþkileri "geliþmiþ" olarak nitelendirdi.

Meþakýbe, iki ülke arasýndaki güçlü iliþkilerdeki temel rolün, Ürdün ve Türkiye yöneticilerinin bu iliþkilerin güçlendirilmesinde oynadýklarý rolden kaynaklandýðýný söyledi.

Kamuya ait Hüseyin bin Talal Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü olarak görev yapan Hasan ed-Da'ce de "Türk modeli en baþarýlý modeldir, Ankara'nýn bu modeli yaygýnlaþtýrmasýna ihtiyacýmýz var ve (Türkiye'nin) bölgesel ve küresel sorunlarý çözmeye yönelik politikasýný teþvik ediyoruz." diye konuþtu.

Devlete ait Haþimi Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Cemal el-Çelebi ise Türkiye ile Arap dünyasý arasýndaki iliþkilerin coðrafya, tarih ve insanlýk tarafýndan tesis edildiðini ifade etti.

Çelebi, "Türkiye tarihi tecrübeye, seçkin ekonomik ve askeri güce sahip bir ülkedir. Türkiye'nin Ürdün'le birlikte çözebileceði sorunlar var ve her iki ülke birlikte bölgede istikrar saðlayýcý bir faktör oluþturabilir." diye konuþtu.

"TÜRKÝYE NADÝR DEMOKRASÝLERDEN BÝRÝDÝR"

Petra Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Kasým el-Amr da ayný konuda ve tüm alanlarda daha fazla geliþme saðlanmasý için her iki tarafýn da turizm iliþkileri dosyasýna daha çok önem vermesi çaðrýsýnda bulundu.

Ürdün Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Baþkaný Muhammed el-Hariþe de "Türkiye'nin kendisini en iyi bölgesel ülke yapan özelliklere sahip" olduðunu belirterek, "Türkiye nadir demokrasilerden biridir." dedi.

Kamuya ait Al el-Beyt Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Profesörü olan Sayil es-Serhan da Ürdün ile Türkiye'nin herhangi bir siyasi çeliþkisinin bulunmadýðýný ve Ürdün'ün Türkiye'nin bölgedeki liderliðinde herhangi bir sorun görmediðini vurguladý.

Serhan, Ürdün halký olarak, Filistin davasý ve kutsal mekanlarýn korunmasý konusunda Türkiye'nin Ürdün'e desteðinin devam etmesini umduklarýný söyledi.

Zerka Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Profesörü olan Ali er-Rahamine de geçen birkaç ay içinde, bazý ekonomik, ticari ve siyasi taraflar ve aktörlerle iliþkilerde kayda deðer bir hareketlilik yaþandýðýný ve Ürdün'de Türkiye ile iliþkileri geliþtirme konusunda resmi ve popüler bir istek olduðunu belirtti.

"ANKARA ÝLE AMMAN BÝRBÝRLERÝNE GÜÇ KATIYOR"

Büyükelçi Ozan ise Türkiye ile Ürdün arasýnda ortak tarihten gelen "iliþkilerin derinliðine" vurgu yaptý.

Ozan, "Ýki hükümet ve yönetim arasýnda sürekli iletiþim ve iki halk arasýnda güçlü baðlar var ve yakýn gelecekte bu iliþkileri geliþtirmek için yeterli çabayý göstereceðiz." diye konuþtu.

Filistin meselesi ve Suriye krizi baþta olmak üzere iki ülkenin ortak sorunlarýnýn olduðunu, Amman ve Ankara'nýn bu iki konuda birbirlerine güç kattýðýný ifade eden Ozan, görüþmenin, "iki ülke arasýndaki iliþkileri geliþtirmek için Ürdünlü akademisyenlerin deneyimlerinden yararlanmayý" amaçladýðýný belirtti.