Uydu görüntüleri deþifre etti! Sýnýra inþa ediyorlar
ABONE OL

BBC'nin haberine göre, "BBC Doðrulama" ekibi, Kuzey Kore'nin Güney sýnýrýna yakýn bölgede artan askeri faaliyetlerini uydu görüntüleri üzerinden inceledi.

Analiz edilen uydu görüntüleri, Kuzey Kore'nin kontrol ettiði askerden arýndýrýlmýþ bölgedeki arazinin temizlendiðini gösteriyor.

Sýnýrýn 7 kilometrelik bölümüne ait yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinde Kuzey Kore'nin bu bölgeye yakýn kýsýmlara duvar benzeri yapýlar inþa ettiði görülüyor.

Bölgede daha önce yüksek çözünürlüklü kayýtlarýn bulunmamasý nedeniyle inþaatýn tam ne zaman baþladýðý bilinmiyor, Kasým 2023'te çekilen görüntüde de bu yapýlar görülmüyor.

- "ÝLK KEZ BÝR YERÝ DÝÐERÝNDEN AYIRMA ANLAMINDA BÝR BARÝYER ÝNÞA EDÝYORLAR"

Güney Kore'nin baþkenti Seul merkezli Asan Politika Çalýþmalarý Enstitüsünden askeri ve savunma uzmaný Dr. Uk Yang, uydu görüntülerine iliþkin BBC'ye deðerlendirmelerde bulundu.

Uk, "Kiþisel deðerlendirmeme göre ilk kez bir yeri diðerinden ayýrma anlamýnda bir bariyer inþa ediyorlar. 1990'larda Kuzey Kore, savaþ çýkmasý halinde tanklarýn ilerlemesini engellemek için tanksavar duvarlarý inþa etmiþti ancak son zamanlarda Kuzey Kore 2-3 metre yüksekliðinde duvarlar örüyor ve bunlar tanksavar duvarlarýna benzemiyor." diye konuþtu.

Stratejik ve Uluslararasý Çalýþmalar Merkezi'nin Asya ve Kore'den Sorumlu Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Prof. Victor Cha ise "Askerden arýndýrýlmýþ bölgede önceden istiþare edilmeden yapý inþa etmek alýþýlmadýk bir durumdur ve ateþkesin ihlal edilmesi anlamýna gelebilir." deðerlendirmesini yaptý.

Kings College London Avrupa ve Uluslararasý Çalýþmalar Bölüm Baþkaný Dr. Ramon Paheco Pardo, "Kuzey Kore'nin Güney'den gelecek bir saldýrýyý engellemek için daha fazla bariyere ihtiyacý yok ama Kuzey bu sýnýr bariyerlerini dikerek yeniden birleþme istemediðinin mesajýný veriyor." görüþünü paylaþtý.