Çekya'nýn Ankara Büyükelçisi Petr Stepanek, ülkesinin Türkiye-Avrupa Birliði (AB) üyelik sürecini desteklediðini belirtti.
Ankara'daki görevine eylülde baþlayan Stepanek, Türkiye-Çekya iliþkilerini ve Ankara'daki yaþamýný Türkçe olarak AA'ya anlattý.
Türk Dili ve Edebiyatý Bölümü'nde okuyan ve yýllar önce Türkiye'ye öðrenci ve araþtýrmacý olarak gelen Stepanek, büyükelçi olarak burada bulunmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.
"Türkiye, benim için çok önemli bir ülke." ifadesini kullanan Stepanek, baðlý olduðu Çekya Dýþiþleri Bakanlýðýna Türkiye'de görev almak istediðini söylediðini aktardý.
Türkiye'ye diplomat olarak ilk kez 2010'da geldiðini, o zamandan bu yana ülkede ulaþým ve saðlýk hizmetleri alanýnda geliþmelerin yaþandýðýný belirten Stepanek, Türk dili ve edebiyatýna ilgisinin, Türk ve Osmanlý tarihiyle alakalý yüksek lisans teziyle baðlantýlý olduðunu söyledi.
Büyükelçi Stepanek, araþtýrmalarýnda Türkçeyi anlamak için bu dili seçtiðini belirterek, okuduðu Türkçe romanlara deðindi.
Orhan Pamuk'a ait "Beyaz Kale", "Benim Adým Kýrmýzý" ve "Kar" romanlarýný okuduðunu anlatan Stepanek, "Þu anda Yakup Kadri Karaosmanoðlu tarafýndan yazýlmýþ 'Zoraki Diplomat' kitabýný, hatýralarýný okuyorum. Hem de Çekçeye çevirmeye çalýþýyorum." diye konuþtu.
Stepanek, genellikle yemek seçmediðini, Türk mutfaðýna ait yemekleri sevdiðini ancak en fazla Adana kebabýný beðendiðini belirterek "Dün kelle paça çorbasýnýn tadýna baktým. Çok beðendim." dedi.
1990'larýn sonunda Türkiye'ye geldiðinde Susurluk kazasýnýn yaþandýðýný anlatan Büyükelçi, "O zamanlar, Türkiye'deki siyasi geliþmeleri anlamanýn kolay olmadýðýný anladým." ifadesini kullandý.
Stepanek, Türkiye-Çekya ticari iliþkilerinin önemine ve son yýllarda ticaret hacminde yaþanan geliþmeye iþaret etti.
"Ticaret hacmi geçen yýl 5 milyar dolarý aþtý. Bu yýlýn sonunda bu rakamýn 7 milyar dolara yakýn olmasýný umuyoruz." diyen Stepanek, bunun iki ülke arasýndaki iliþkinin önemli bir parçasý olduðunu vurguladý.
Türkiye'den Çekya'ya, Çekya'dan da Türkiye'ye öðrencilerin geldiðini anlatan Stepanek, teknolojik alandaki iþbirliðinin artmasýnýn gerektiðini ve teknoloji iþbirliði çerçevesinde öðrencilerin önemli olduðunu ifade etti.
Büyükelçi Stepanek, Çek halký ile Türk halký arasýnda benzerliklerin olduðunu söyleyerek "Türk ve Çek halký çok uzak halklar deðil. Bence çok yakýn, birbirine benziyor. Ýkisi de dostça, yakýn davranýyor." diye konuþtu.
Ülkesinin, Türkiye'nin AB üyeliðini desteklediðini ifade eden Stepanek, "Türkiye, AB için çok önemli bir ülke. Birkaç sorun var ama bunlarýn çözülmesi lazým, bunlarý çözmek için çalýþýyoruz." dedi.
Stepanek, Çekya Cumhurbaþkaný'nýn "Ukrayna'nýn savaþ hedeflerinde gerçekçi olmasý gerektiðine dair" açýklamasýna iliþkin soru üzerine, kýsa zamanda Ukrayna'nýn Rusya tarafýndan iþgal edilen bölgeleri geri alamayacaðý deðerlendirmesinde bulundu.
Uluslararasý hukuka, Ukrayna'nýn toprak bütünlüðüne saygýnýn son derece önemli olduðunu vurgulayan Stepanek, geliþmeleri yakýndan takip ettiðini söyledi.
Stepanek, "Ukrayna'nýn 2014'ten önceki bütünleþmiþ topraklarýnýn fiilen restore edilmesinin, uluslararasý hukuka saygýnýn temel ilkelerinden biri olduðuna inanýyoruz." dedi.
Gazze'deki geliþmelere iliþkin Stepanek, "Ýki devletli çözüm olmasý lazým. Birleþmiþ Milletlerin kararnameleri çerçevesinde çözüm olmasý gerekiyor. Bizim prensibimiz bu." ifadelerini kullandý.
Stepanek, "Bu savaþtan mutlu deðiliz, hiç kimse mutlu deðil. Büyük bir tehlike bütün bölge için." diye konuþtu.