Venezuela, Filistin'deki temsilciliðini büyükelçilik seviyesine yükseltti
ABONE OL

Filistin resmi ajansý WAFA'nýn haberine göre, Filistin Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamada, Venezuela'nýn Filistin'deki diplomatik temsilcilik düzeyini büyükelçilik seviyesine yükselttiði aktarýlarak, bundan duyulan memnuniyet vurgulandý.

Açýklamada, bu karar, Venezuela'nýn 2009'da Filistin Devleti'ni tanýmasýnýn ve iki dost ülke arasýndaki tarihi iliþkilerin derinliðinin göstergesi olarak deðerlendirildi.

ARAP PARLAMENTOSU DA KARARDAN MEMNUN

Arap Parlamentosu'ndan yapýlan yazýlý açýklamada da kararýn memnuniyetle karþýlandýðý kaydedilerek, Venezuela'nýn Filistin devleti ve halkýnýn her düzeydeki haklarýný destekleyen saðlam tutumu övüldü.

Açýklamada söz konusu karar, Venezüella'nýn 2009'da Filistin Devleti'ni tanýmasýnýn ve Filistin halkýna ve haklý davasýna devam eden desteðin yansýmasý ve baþkenti Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulmasýna katký þeklinde deðerlendirildi.

Parlamentonun açýklamasýnda, bu adýmýn, dünya ülkelerinin eðilimleri ve deðiþimleri ile uluslararasý toplumun Ýsrail iþgalini sona erdirme ve Filistin devletini kurma konusundaki tutumlarý hakkýnda önemli göstergeler sunduðu kaydedildi.

Açýklamada, dünyanýn çeþitli ülkelerine, baþkenti Kudüs olan baðýmsýz bir devlet kurma hakký da dahil, Filistin halkýnýn adil ve meþru haklarýný desteklemek için benzer adýmlar atmalarý çaðrýsýnda bulunuldu.

Filistin'deki diplomatik temsilciliðini 2005 yýlýnda Ramallah'ta bir baþkonsoloslukla baþlatan ve 2006'da Venezuela'nýn ilk temsilcisini atayan Venezuela, Ýsrail'in 2009'da Gazze Þeridi'ne yönelik son saldýrýsý nedeniyle bu ülkeyle tüm diplomatik iliþkilerini kesmiþ, Ýsrail büyükelçisini ve tüm diplomatik personelini Karakas'tan sýnýr dýþý etmiþti.