Venezuela'da Esequibo referandumunda yüzde 96 evet çýktý
ABONE OL

Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Baþkaný Elvis Amoroso, yaptýðý basýn toplantýsýnda, kesin olmayan sonuçlara göre Dayanýþma Referandumu'nda halkýn yüzde 96 "evet" oyu verdiðini belirtti.

Guyana ile ihtilaflý olunan Esequibo bölgesine iliþkin referandumda, halkýn 5 soruya "evet" ya da "hayýr" þeklinde tercihte bulunduðunu kaydeden Amoroso, evet oranýnýn yüzde 96 civarýnda olduðunu söyledi.

Amoroso, yaklaþýk 10 milyon 554 bin 320 kiþinin sandýða gittiðini bildirdi.

Devlet Baþkaný Nicolas Maduro, halka açýk mitingde yaptýðý konuþmada, referanduma destek veren Venezuela halkýný tebrik etti.

Venezuela'da bugün herkesin kazandýðýný dile getiren Maduro, kaybeden tek kiþinin Amerikan petrol þirketi ExxonMobil olduðunu belirtti.

Maudro, ulusal birlik yolunda büyük bir adým attýklarýný ve ülkesinin çýkarlarýnýn korunmasý için "kararlý" þekilde mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Referandum da yaklaþýk 55 bin güvenlik gücünün görev aldýðý bilgisi paylaþýldý.

Sandýða giden vatandaþlar þu sorularý oylamýþtý:

"1- Bizi Esequibo bölgesinden mahrum etmeye çalýþan 1899 Paris tahkim kararýnýn hileli bir þekilde dayattýðý sýnýrý kesinlikle reddediyor musunuz?

2- Guyana ile ihtilaflý olunan Esequibo bölgesi nedeniyle 1966 Cenevre Anlaþmasý'nda, Venezuela ile Guyana için pratik ve tatmin edici çözüme ulaþacak tek geçerli yasal çözümü destekliyor musunuz?

3- Venezuela'nýn, Esequibo üzerindeki toprak anlaþmazlýðýnýn çözümü için Uluslararasý Adalet Divanýnýn yargý yetkisini tanýmadýðý yönündeki tarihsel tutumuna katýlýyor musunuz?

4- Guyana'nýn uluslararasý hukuku ihlal ederek tek taraflý deniz yetki alanýný belirlemesine ülke olarak hukuk çerçevesinde karþý çýkýyor musunuz?

5- Esequibo eyaletinin kurulmasýna ve bu bölgede yaþayanlar için gelecekte vatandaþlýk ve kimlik kartý verilmesini içeren bir planýn hayata geçirilmesini onaylýyor musunuz?"

Referandumun 5. sorusuyla Venezuela hükümetinin, Cenevre Anlaþmasý ve uluslararasý hukuk uyarýnca Esequibo bölgesini Venezuela topraklarýna dahil etmeyi amaçladýðý ifade ediliyor.

Merkezi Hollanda'nýn Lahey kentinde bulunan Uluslararasý Adalet Divaný, Guyana'nýn 30 Ekim'deki talebi üzerine verilen tedbir kararlarýný açýklamýþtý.

Mahkeme, Guyana'nýn idare ve kontrol ettiði ihtilaflý bölgede Venezuela'nýn "Halihazýrdaki durumu deðiþtirecek herhangi bir eylemde bulunmaktan" kaçýnmasýna hükmetmiþti.

- ESEQUÝBO UYUÞMAZLIÐI

Venezuela ile Guyana arasýndaki Esequibo bölgesi anlaþmazlýðý, Guyana'nýn baðýmsýzlýðýndan önceki döneme dayanýyor.

Guyana'nýn Ýngiliz sömürgesi olduðu dönemde, 1899 tarihli sýnýr tahkimi kararýna göre Esequibo Nehri, Guyana'nýn batý sýnýrý olarak belirlenmiþti.

Ancak 1966'da Guyana'nýn baðýmsýzlýðýný kazanmasýnýn ardýndan bu sýnýrý tanýmamasý iki ülke arasýnda anlaþmazlýða neden olmuþtu.

Halihazýrda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nýn ortalarýnda bulunan Esequibo Nehri'nin batýsýnda, ülkenin ise kuzeyinde yer alýyor.

Bölgenin doðal kaynaklar açýsýndan son derece zengin olduðu biliniyor.